Pusztulásra vagyunk ítélve - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Az azonnali kérdések órájában több ellenzéki képviselőnek is Orbán Viktor válaszolt: a miniszterelnök védte az árvízi védekezésben dolgozókat és világossá tette, hogy az Élet menete emléknapját senki sem zavarhatja meg. A húsvét utáni első plenáris ülésen a jobbikos képviselők a Microsoft vállalat kezébe kerülő Magyarországról fantáziáltak, a szocialisták a bányásznyugdíjak és a luxusáron mért ócsai szociális lakások miatt aggódtak. Napirend előtt az is kiderült, hogy az ország pusztulásra van ítélve, Ujhelyi István szerint pedig Kubatov Gábor már Erdélyben is listáz. Az [origo] percről percre tudósítása.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül55 bejegyzés
11:50
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Megint a választási törvény

A húsvéti szünet után kétnapos parlamenti üléssel folytatják a munkát a képviselők. Hétfőn újra szavaznak az Alkotmánybíróság által megsemmisített választási szabályokról, illetve döntenek az egyéni nyugdíjszámlák bevezetéséről, ám azokon - a korábbi ígéretekkel ellentétben - nem szerepelnek majd a korábbi befizetések.

12:37
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Finnugor népek és hegyközségek

Hétfőn a Magyar Nemzeti Bank élére kinevezett Matolcsy György volt nemzetgazdasági miniszter helyére érkező Szemereyné Pataki Klaudia mandátumának igazolásával kezdődik a munka. Ezután a képviselők szavaznak a többi között a finnugor rokon népek napjáról szóló határozati javaslatról, illetve a hegyközségekről szóló törvény módosításáról. Szintén dönt a parlament Pintér Sándor belügyminiszter törvényjavaslatáról, amely három hónapra kizárja a közfoglalkoztatásból azokat az álláskeresőket, akiknek lóg a gyerekük az iskolából, vagy nem tartják rendben a lakókörnyezetüket.

13:21
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

A kutyák fájdalmas ugatása

Napirend előtt felszólalásokat a jobbikos politikusok uralják hétfőn. Korondi Miklós "A kutyák fájdalmas ugatása 2. rész" - címmel beszél, frakciótársa, Magyar Zoltán pedig a mindenek felett álló bizniszről tart előadást az üléstermi képviselőknek.

13:23
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Egy, csak egy kérdés

Orbán Viktornak hétfőn személyesen kell válaszolnia az azonnali kérdésekre. Az ellenzéki képviselők általában egymás sarkát taposva igyekeznek megszorongatni a kormányfőt valamilyen aktuális kérdéssel, és hetekig várnak, hogy szópárbajt vívhassanak vele. Most viszont meglepő módon a miniszterelnököt csupán egyetlen kérdés várja, amelynek a jobbikos Mirkóczki Ádám a témát gondosan elrejtve adott címet: "Máshol természetes, nálunk beszélni sem lehet róla?" Hétfőn délelőtt persze még megjöhet a kedvük a képviselőknek, mert azonnali kérdéseket az utolsó pillanatban is be lehet nyújtani.

13:50
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

A Microsofté lesz Magyarország

"Engedi-e a kormány, hogy mégis megkaparintsa a hajdúsámsoni iskolát a Hit Gyülekezete" - kérdezi a jobbikos Kulcsár Gergely a nemzeti erőforrások miniszterétől a kérdések órájában. Frakciótársa, Németh Zsolt pedig azon aggódik, hogy a Microsoft felvásárolja Magyarországot. A fideszes Hörcsik Richárd a pulzusszámot egekbe repítő, "Mikorra várható a Sárospatak-Cigánd 3814.sz. út teljes felújítása"  című kérdéssel fordul a nemzeti fejlesztési miniszterhez.

14:16
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Mi lesz a bányász nyugdíjakkal?

Az emberi erőforrások miniszterét interpellálja az MSZP-s Sós Tamás, aki azon aggódik, hogy mikor állítják vissza a szénkülfejtéses bányatérségben dolgozó munkavállalók bányász szakmai nyugdíját.

15:09
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Esküvel kezdenek

Kezdődik az ülés. Matolcsy György volt nemzetgazdasági miniszter helyére érkező Szemereyné Pataki Klaudia mandátumát igazolták a képviselők, a fekete ruhát viselő Pataki Klaudia ezekben a percekben teszi le képviselői esküjét.

15:11
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Újra teljes a létszám

Kövér László házelnök bejelentette, hogy ismét 386 képviselője van az Országgyűlésnek.

15:13
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Nem tudnak tervezni

A napirend előtti felszólalásokat az MSZP-s Tóbiás József kezdi. A képviselő zaklatott hangon arról beszél, hogy életszínvonal-emelkedést és Magyarország felvirágoztatását ígérte az Orbán-kormány. Azóta kiderült, hogy "Önök nem tudnak tervezni" - mondta Tóbiás, aki ennek alátámasztására sorolni kezdni, hogy hol, mi ment csődbe, hogy befagyott a hitelezés, hány százalékkal csökkentek a reálbérek és milyen magas az infláció.

15:18
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Kalandozás a múltba

Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszol, "tetszettek volna 2006-ban támogatni Magyarországot, hogy kikerüljön a túlzott defficit eljárás alól" - mondja Cséfalvay. Vagyis inkább olvassa a kezében tartott papírokból. A szocialisták képtelenek voltak tartani az államháztartási hiányt, és közben még az országot is eladósították - tekint vissza a múltba a kormánypárti politikus.

15:23
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Robin Hood kormánya

"Felelősek vagyunk értük" címmel beszél napirend előtt Harrach Péter. A KDNP frakcióvezetője súlyos társadalmi kérdéseket akar boncolgatni - ezt beszéde elején már világossá teszi. "Mióta világ a világ, mindig voltak gazdagok és szegények" - döbbentette meg képviselőtársait Harrach. A kormány azonban megpróbált segíteni a szegényeknek: az elesetteket kopasztó bankoknat és az energiaszolgáltatókat is megleckéztették.

15:28
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Hoffmann már most unja

A szintén KDNP-s Rétvári Bence válaszol. Hoffmann Rózsa mustársárga kosztümfelsőjében eddig bírta a hétfői ülést: kezében bordó kézitáskájával kisietett a teremből. Közben Rétvári tabletjéből olvassa fel, hogy az előző ciklusokban milyen kis mértékben emelték a minimálbért. A legszegényebbeket tehát az Orbán-kormány támogatja a legjobban, erre pedig statisztikai adatok is vannak. "Négyszer akkora a jobboldali kormányok alatt a miminálbér-emelése, mint a baloldali kormányoké" - mondja az államtitkár.

15:33
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Pusztuló világban élünk

A jobbikos Sneider Tamás folytatja a sort. A képviselő a szerinte megdöbbentő népszámlálási adatokról beszél: Magyarországon 2011-ben 8,3 millióan vallották magukat magyar nemzetiségűnek. Budapesten átlagosan 1,1 gyerek születik átlagosan egy családba - ez sem tetszik túlságosan Sneidernek, aki a társadalom szétesését és a nyugdíjrendszer eltűnését vizionálja, ha nem történik sürgősen valami. "Pusztulás zajlik a szemünk láttára Magyarországon".

15:36
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Kizsákmányolt nők

Sneider szerint a magyar nők kizsákmányolása példa nélküli Európában. A gyereknevelés mellett napi nyolc órát dolgoznak. "A magyar nők kizsákmányolása önmagáért beszél" - mondja a politikus, aki szerint szégyen éri majd a parlamenti képviselőket, ha nem tesznek valamit a nemzet pusztulása ellen.

15:38
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

A falnak beszél Cséfalvay

Cséfalvay szerint zagyvaságot és zavaros ideológiai hátteret kevert bele Sneider a mondandójába. De van jó hír is: emelkedett a gyerekszületések száma, és a népességfogyás üteme is csökkent. Az államtitkárra láthatóan csak Hende Csaba honvédelmi miniszter figyel, ő is azért, mert mellette ül.

15:45
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Földre éhesek a gazdák

Utolsó napirend előtti felszólalóként a fideszes Font Sándor kap szót. "Rendkívüli izgalmak lengik ma körül a földkérdést" - kezdi Font, aki ezek után a külföldi kézbe került magyar termőföldekről beszél. Az igazán nagy kérdés szerinte, hogy lehet-e csillapítani a helyben lakó gazdák, utóbbi időben tapasztalható földéhségét.

15:51
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Erős agrár középosztály kell

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter válaszol. Lamperth Mónika a fészkelődik a helyén, és padtársával beszélget. A családi gazdaságok arányát növelni kell, ennek egyik megoldása az állami földhaszon-bérleti program folytatás. "A kormány elkötelezett az agrár középosztály megerősítésében" - fejezi be a miniszter.

15:55
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Igen! Nem!

Most a további napirendről szavaztatja a képviselőket a házelnök, aztán jönnek az interpellációk.

16:00
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Gőgös belendült

Gőgös Zoltánon szinte már senki sem lepődik meg, már ami a témaválasztásait illeti: ismét a családi gazdálkodók gondjai miatt interpellálja a vidékfejlesztési minisztert. Rossz a jogszabály, családi gazdaságok százait teszik tönkre - magyaráz szemüvegét az kezében tartva, másik kezében papírokat lóbálva az MSZP-s képviselő. "Tömegesen mennek tönkre családi gazdálkodók. Meddig játszanak még ezzel a történettel? Mikor veszik már végre észre, hogy nincsen igazuk? - záporoznak Fazekas felé Gőgős kérdései.

16:02
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Gőgös nyakig benne volt

Budai Gyulát megmosolyogtatja, hogy pont Gőgös aggódik a családi gazdálkodókért. Az államtitkár emlékezteti az MSZP-s képviselőt arra, hogyan szól is a jogszabály, mit tehet a hivatal és mit nem. Egy biztos: az előző kormány alatt hibás gyakorlatot követtek, és ebben csúnyán nyakig benne volt Gőgös is.

16:05
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Ki kell menni a földekre!

"Beszédes, hogy egy miniszter menekül a válasz elől" - kezdi epés viszontválaszát Gőgös. Ki kell menni a határba, és meg lehet nézni, hogy milyen állapotban vannak a földek és a gazdálkodók. "Meg kell nézni az eddig összes vesztes pert" - emeli fel a hangját és lengeti a karját Gőgös.

16:08
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Vegzálnak a közműcégek

A rezsicsökkentés mögötti szándékot üdvözli a Jobbik is, de aggályos, hogy a csökkentési tervek nem tudják kifejteni teljes hatásukat - mondja Z. Kárpát Dániel. A jobbikos képviselő szerint naponta érkeznek lakossági bejelentések arról, hogy a közműcégek vegzálják a fogyasztókat. "Továbbra is 540 ezer forintos kötbéreket vetnek ki, a lakosságnak védelem nélkül, egyedül kell felvennie a harcot" - sorolja Z. Kárpát.

16:12
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Van, aki direkt nem fizet

Fónagy unott arccal hallgatta képviselőtársát, válaszát sem kezdi túl lendületesen. A fogyasztók védelme az elsődleges, ezért a kormány mindent meg is tesz, és így tovább. Egyébként meg arra is van példa, hogy a lakóközösségek egyes tagjai direkt nem fizetnek, pedig tudnának. Szóval nem szabad megfeledkezni azokról, akik direkt nem fizentek: őket aztán nem szabad védenie a törvénynek.

16:16
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Nincs semmi izgalom

Kormánypárti interpelláció következik, amit nem részleteznénk, mert nem sok értelme van. A címét azért leírjuk: Mit tesz a kormány a minimálbéren élők megsegítése érdekében? Aki pedig kérdezi: a fideszes Patay Vilmos.

16:23
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

A bányászok nem adják fel

2012. január elsejétől egyik pillanatról a másikra szüntették meg bányászok szakmai nyugdíját. Ezt mikor állítják vissza - kérdezi az MSZP-s Sós Tamás. "Tavaly végig hitegették a bányászokat, a bányásztársadalom továbbra sem mond le korábban jogosan megszerzett kezdvezményeiről" - tájékoztatja az aktuális helyzetről a kormányt Sós.

16:26
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Erről is ti tehettek

Soltész Miklós államtitkár válaszol, aki mindjárt azzal kezdi, hogy az előző kormányok idején mennyit is veszített az értékéből a korkedvezményes nyugdíj. Magyarán erről is a szocialisták tehetnek. "A bányászok helyzetére kiemelt figyelmet fordítottunk, ezért is vezettük be az átmeneti bányászjáradékot" - mondja Soltész.

16:33
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Cserben hagyott beszállítók

A MAL tartozásai miatt csőd szélén álló beszállítói miatt aggódik a jobbikos Ferenczi Gábor. A tartozások behajtásáról már maguk az érintett kisvállalkozások is letettek, azt érzik, hogy cserbenhagyták őket. Ferenczi szerint a beszállítók ugyanúgy járnak majd, mint a vörösiszap-katasztrófában érintett magánszemélyek: egyedül kell bíróságra vinniük követeléseiket, az állam segítségére nem számíthatnak.

16:36
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Kis- és középvállalkozás

A kormány célja az, hogy az érintett vállalkozásokban foglalkoztatottak munkahelye megmaradjon, a cégek folytathassák tevékenységüket, akár úgy, hogy a MAL helyén létrejövő céggel kötnek majd szerződést - reagál Cséfalvay Zoltán, aki valószínűleg ezekben a pillanatokban döntötte meg a ki tudja minél kevesebb idő alatt, minél többször kimondani, hogy kis- és középvállalkozás játék rekordját.

16:41
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Alákérdezés

KDNP-s - tehát ismét kormánypárti interpelláció következik. Ezt most sem részletezzük. Stágel Bence kérdezi egyébként a nemzetgazdasági minisztert arról, hogy segítette-e a családi adórendszer és a családtámogatások a népességcsökkenés mérséklését. De arra is kíváncsi, hogy részesülnek-e a kedvezményekből a bérből és fizetésből élők.

16:50
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Kubatov már Erdélyben is listáz

Ujhelyi István, MSZP-s politikus interpellál. Beszéde elején világossá teszi, hogy nagyon kedveli Rétvári Bencét, de azért mégiscsak nonszensz, hogy akárhányszor kérdezik Semjn Zsolt, nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli minisztert, ő soha nincs itt, helyette mindig Rétvári válaszol. Ujhelyi egy - a közelmúltban készült - erdélyi kérdőívből idéz, aminek kérdései szerinte egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy a határon túli magyarok jövőre a Fideszre szavazzanak. Az Erdélyi Magyar Néppárt pártépítési célokat szolgál, Kubatov pedig már készül: listázza az erdélyi magyarokat.

16:55
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Szanyi Tiborra emlékezünk

Rétvári Bence válaszol: szerinte az érintett kérdőívekre a magyar kormánynak semmilyen befolyása nincs, maga a Néppárt dönti el, hogy miket akar kérdezni a határon túli magyaroktól. Egyébként meg ne felejtsük már el, hogy Szanyi Tibor annak idején lerománozta az erdélyi magyarokat - emlékezteti az MSZP-s politikus elszólására Ujhelyit. "Jobban tennék, ha nem avatkoznának bele más pártok ügyeibe" - oktatja ki Rétvári a szocialista politikust.

17:00
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Hol a regiszter?

A jobbikos Nyikos László hiányolja azt a vagyonregisztert, amiből megismerhető lenne az állam ingó és ingatlan vagyona. Például jó lenne tudni, hogy mennyi aranytartalékunk van. Nem gondolja-e a kormány, hogy a sok bába között elvész a gyerek? A kormány három éve helyben jár, sehol semmi regiszter, eredménytelen a tevékenység - mondja Nyikos, aki egy helyen illuzió helyett illoziót mond.

17:03
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Minden a terv szerint halad

A regiszter fontos dolog, éppen ezért jött létre az országleltár multiprojekt még 2011-ben - mondja válaszában Fónagy János államtitkár. A második fázis az ütemterv szerint halad: minden szükséges előkészítésen túl vannak, már a megvalósítás szakaszában tart a dolog - nyugtatja a jobbikos politikust Fónagy.

17:06
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Szekeres nyitja a sort

Vége az interpellációknak, az azonnali kérdések következnek. A sort Szekeres Imre, MSZP-s képviselő indítja, aki az áradások miatt aggódik.

17:09
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Jön a katasztrófavédelem!

Szekeres Imre lent volt az árvíz sújtotta területeken, szerinte akkor ijedtek meg a lakosok, amikor azt hallották, hogy a helyszínre érkezik a katasztrófavédelem - szavait huhogás kísérte a kormánypárti padsorokból. Egyébként arra kíváncsi, hogy mikor kezdik meg az elvezető csatornák kiépítését.

17:11
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán visszautasítja a gúnyolódást

Orbán Viktor válaszol, aki a friss árvízi helyzetjelentést ismerteti. A védekezésben, ami naponta 163 millió forintba kerül több mint 3400-an vettek részt. Mindenki nagyon sokat dolgozik, a miniszterelnök nem tartja méltányosnak, hogy Szekeres egy ilyen helyzetben a mentésben részt vevőkön gúnyolódik.

17:13
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Ez nem volt válasz

Szekeres jól odamond Orbánnak: szerinte amit most felolvasott a miniszterelnök, azt már hallotta reggel a rádióban is, így ezt a mostani beszédet nem fogadja el válasznak. Orbán viszontválaszában azt kéri: legalább addig tegyék félre a szocialisták a gyűlölködést, amíg emberek a gátakon dolgoznak.

17:18
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Nem a zsidózásra

"Máshol természetes, nálunk beszélni sem lehet róla" - címmel tesz fel azonnali kérdést a jobbikos Mirkóczki Ádám, aki a zsidókérdésről és Gyöngyösi Mártonról beszél. Orbán válaszában azt mondja: súlyos és múlni nem akaró válság rázza meg az európai gazdaságot, sok helyen a válságkezelés sikertelen, a düh és a gyűlölet üti fel a fejét. A kisebbségek ilyenkor teljes joggal félhetnek tőle, hogy a helyzet bűnbakjaivá válhatnak. A kormányfő azt kéri a Jobbiktól, megnyilatkozásaiban figyeljen rá, hogy ne sértse meg méltóságában a Magyarországon élő zsidó társadalmat.

17:28
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Provokatív akció

Steiner Pál, MSZP-s képviselő azt kérdezi a belügyminisztertől, hogy miért nyújt segítséget antiszemita provokációhoz az eljáró hatóság. Az Élet menete napján egy antiszemita szerveződés otromba provokációra készül a zsidó áldozatok emléknapján. "Az Adj gázt című felvonulás azt mutatja, hogy az ordas eszmék képviselői újra itt vannak" - mondja Steiner. Az ellenzéki képviselőnek nem tetszik, hogy mindezt rendőri felvezetéssel teszik majd, és hogy a megmozdulást engedélyezték a provokatív akciót.

17:31
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Zavartalan lesz az Élet menete

Ismét Orbán válaszol. Az Élet menetén résztvevők biztonságát garantálják, minden sértő magatartást visszautasít. Az Élet menete az élet győzelméről szól - mondja Orbán, aki éppen ezért ma reggel arra utasította Pintér Sándort, hogy más poltikai rendezvény, ami sértheti a felvonulók biztonságát, ne valósulhasson meg az Élet menete felvonulás idején.

17:34
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Letette az esküt - kép

Forrás: MTI/Kovács Attila

17:39
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Nem véletlen a keleti nyitás

A jobbikos Balczó Zoltán azt kérdezi, hogy felkészült-e a kormány az Európai Unió szétesésére. Ismét Orbán Viktor válaszol, aki szerint mindenkinek egy erős Európai Unió az érdeke. Az ellenzéki képviselő viszontválaszában erős, integrált brüsszeli birodalomról beszél. A miniszterelnök dolga nem az, hogy spekuláljon, hanem, hogy cselekedjen. Éppen ezért hirdette meg a kormány a keleti nyitás politikáját, erősítik az Oroszországgal való kapcsolatokat - mondja Orbán.

17:41
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Kormánypárti kérdések

Most egy KDNP-s és egy fideszes azonnali kérdés következik. Tarnai Richárd és Ágh Péter is beszél. Előbbi az egyszerűbb és gyorsabb hivatali ügyintézés, utóbbi pedig az erősebb rendőri jelenlét miatt szerinte biztonságosabb Magyarország témájában kérdezi a kormányt.

17:45
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Cséfalvay és a számok - kép

Forrás: MTI/Kovács Attila

17:51
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Indul a választási felkészülés

A választási eljárási törvény újbóli elfogadásával és államfői jóváhagyásával megkezdődhet a felkészülés a választásra - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A parlament kora este szavaz a választási eljárási törvényről, amelynek több rendelkezését január elején ítélte alaptörvény-ellenesnek ítélte az Alkotmánybíróság. A testület Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére vizsgálta a jogszabály alkotmányosságát.

Gulyás Gergely felidézte, az Alkotmánybíróság az új választási eljárási törvény hét szakaszát minősítette alkotmányellenesnek. Ezek között a leghangsúlyosabb a belföldi magyar állampolgárok regisztrációja volt, amelynek bevezetéséről ennek nyomán eltekintett a Fidesz. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgároknak a választási regisztráció lehetősége augusztus 1-jével nyílik meg - ismertette, és kérdésre hozzátette azt is: az eljárási törvény tekintettel volt arra, hogy sokan vállalnak munkát külföldi országokban, így nekik (akik rendelkeznek ideiglenes tartózkodási hellyel az adott országban) lehetőségük lesz levélben szavazni. Ezt egy tájékoztató kampánynak kell megelőznie - fűzte hozzá.

A javaslat nem tartalmazza a szintén alkotmányellenesnek nyilvánított hirdetési tilalmat internetes szolgáltatók honlapján, képújságban, teletexten és mozikban, és változás továbbá, hogy közvélemény-kutatásokat bármeddig, akár még a választás napján is nyilvánosságra lehet hozni - sorolta Gulyás Gergely. Jelezte ugyanakkor: a negyedik alkotmánymódosítás megteremtette azt a lehetőséget, hogy továbbra is egyenlő feltételek mellett közszolgálati médiumokban lehessen hirdetéseket közzétenni. Ha emiatt az Európai Unió bármilyen eljárást is kezdeményezne, nem teheti meg, hogy Franciaországgal szemben ne tegye meg ugyanezt, ahol szigorúbb formában és hosszabb ideje létezik ez a tilalom - jegyezte meg a képviselő kérdésre válaszolva. (MTI)

17:58
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Ócsai szegregáció

A nemzeti fejlesztési minisztertől kérdezi az MSZP-s Simon Gábor, hogy mégis mi a helyzet az ócsai lakóparkkal. Szegregálja az odaköltözőket és korszerűtlen a beruházás. Simon szerint sokkal inkább a bérlakás-programra kéne támaszkodnia a kormánynak, amikor a bajba került devizahiteleseken akar segíteni. Nincs szó sikertörténetről, inkább zsákutcáról - summázza véleményét az ócsai szociális programról az ellenzéki képviselő.

18:02
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Rózsadombi árak Ócsán

A miniszter helyett Fónagy János államtitkár válaszol. Szerinte a Nemzeti Eszközkezelő bizakodásra okot adóan működik, a kormány otthonmentési programjával nincsen gond. Simon egyperces viszontválaszában elmondja, hogy ő a XVIII. kerületben él, ha oda elmenne az államtitkár, akkor látná, hogy még a kerületben is olcsóbbak az ingatlanok, mint Ócsán. Abból a pénzből, amit Ócsára elköltöttek, a Rózsadombon tudtak volna luxuslakásokat venni.

18:07
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Ésszerűtlen határidő

Jönnek a kérdések. A sort az MSZP-s Tóth József nyitja. Az ellenzéki képviselő nehezményezi, hogy az önkormányzatoknak miért kell április 30-áig költségvetési koncepciót készíteniük, mikor erre korábban jóval később került sor. A tavaszi határidő ésszerűtlen, magyarázhatatlan és ellentmondásos - mondja Tóth. Nem lehet ilyen rövid határidővel megalapozott költségvetési koncepciót készíteni.

18:09
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Minden rendben lesz

A kormánynak nagyon fontosak az önkormányzatok - mondja válaszában Cséfalvay Zoltán. A nemzetgazdasági minisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy a változásoknak - így az új határidőnek is - milyen hatásai vannak.

18:11
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Biznisz-szekta

Cionista biznisz szekta - így nevezte kérdésében a Hit gyülekezetét a jobbikos Kulcsár Gergely, aki azért aggódott, az egyház ráteszi a kezét a hajdúsámsoni általános iskolára. "1100 gyerek sorsa van az Önök kezében" - mondta Kulcsár, aki szerint a gyerekek jogai sérülnek majd, ha a hitesek kezébe kerül az oktatási intézmény.

18:14
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Máshol van a döntés

Jogállamban élünk, a jogszabályokat ismernünk és követnünk kell - mondta válaszában Hoffmann Rózsa. A közoktatásért felelős államtitkár szerint könnyű Kulcsár szempontjából arra gondolni, hogy simán meg lehet akadályozni az iskolaátvételt, ez azonban nem így van. Időközben módosultak a jogszabályok, már a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az iskolák fenntartója, így az ő kezében van az intézmény sorsa.

18:18
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Tényleg rossz az út

Mikorra várható a Sárospatak-Cigánd 3814.számú út teljes felújítása  kérdezi a fideszes Hörcsik Richárd a nemzeti fejlesztési minisztert. Fónagy János államtitkár megnyugatja a kormánypárti képviselőt, hogy szerinte is szükség van az útfelújításra. Fónagy mindenféle uniós projektekről, meg gördülő tervekről beszél, az azonban nem derül ki, hogy mikor lehet már nem csak hússzal menni az említett úton.

18:22
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Meg lesz ez is

Szép ígéretek, elmaradt fejlesztések - mondta a veszprémi Pál Béla. Az MSZP-s politikus is egy út, mégpedig a 8-as főút miatt aggódik, ahol még egy kapavágás sem történt. Fónagy Jánost ma megdolgoztatják: kiemelt cél a főút kétszer-kétsávossá bővítése, meg lesz ez is.

18:26
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Ezért húznak el a fiatalok

A külföldre űzött fiatalok miatt emelte fel hangját a jobbikos Farkas Gergely. A képviselő fájlalja, hogy milyen mértékben vágják meg a felsőoktatásban tanulók támogatását, a kormány most már közvetetten is bünteti a hallgatókat. "Még a rászorulóknak járó pénzt is csökkentik" - mondta Farkas, aki szerint a bizonytalanság miatt húznak külföldre a fiatalok.

18:29
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Technikai okok

Soha nem volt még arra példa, hogy a felsőoktatás összes szereplője egy asztalhoz üljön és tárgyaljon - márpedig most éppen ez történik - mondja Klinghammer István. Az oktatási államtitkár szerint nem menekülnek a fiatalok külföldre. Technikai oka van, hogy az ELTE és a Corvinus kevesebb támogatáshoz jutott, de ezt igyekeznek majd orvosolni.