Maffiakormányzás és Thatcher szelleme - parlamenti közvetítés percről percre

Események

Vágólapra másolva!
A trafik- és földmutyit emlegető ellenzéknek Margaret Thatcherrel vág vissza a kormány a parlament hétfői ülésén. Nagy vita várható egy oktatási törvényt módosító javaslat körül, és elfogadhatják az Európai Bizottság alelnökét, Viviane Redinget elmarasztaló határozatot. Kövesse közvetítésünket percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül45 bejegyzés
15:08
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Oktatás és Viviane Reding a napirenden

A köznevelési törvény módosítása okozhatja a legnagyobb konfliktust a kormánypárti frakciókban hétfőn. A fideszes oktatáspolitikusok ugyanis számos módosítóval jelezték, hogy elégedetlenek a törvénnyel. A héten emellett a képviselők elfogadnak egy Viviane Redinget elítélő határozatot, miközben az ellenzék fogást keres a rezsicsökkentésen. Egy szocialista május elsejét is megünnepli. Bővebb előzetesért kattintson!

15:14
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Szokásos körök

Napirend előtt válaszol a jobbikos Z. Kárpát Dániel hitelkárosultakért aggódó kérdésére a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára. Cséfalvay Zoltán sorolja, hogy milyen sikeres volt az árfolyamgát, a végtörlesztés és a többi. Szóba kerül a nemzeti eszközkezelő is, bővül azok köre, akik igénybe vehetik az állami segítséget.

15:17
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Újra jó lesz tanárnak lenni

Szintén napirend előtt beszél a KDNP-s Stágel Bence. A fiatal politikus az oktatás megújításáról beszél, szerinte a fejlődés kulcsa a pedagógusképzés. Egy ország jövője szempontjából kiemelkedő jelentősége van, hogy a legtehetségesebb fiatalok válasszák a pedagógusi pályát. Stágel szerint az idén többen jelentkeztek valamelyik tanári szakra, mint tavaly. Ebben szerepet játszott szerinte természetesen a kormány néhány intézkedése is, amely újra csábítóvá tette a pedagógus-életformát.

15:20
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Rétvári furán néz - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:22
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Ezt már hallottuk

Hoffmann Rózsa válaszol Stágel Bence felvetésére. Nagyjából nincs másról szó ezekben a percekben, mint hogy a köznevelési államtitkár megismétli, hogy a kormány milyen csodás lépéseket tett annak érdekében, hogy a pedagógusok "megújuljanak". Jelentsen ez bármit is.

15:26
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Hol van a pénz?

Az MSZP-s Tóbiás József azok érdekében kért szót, akiktől elvették a magán-nyugdíjmegtakarításukat, akik a földosztás miatt elveszítették egzisztenciájukat, akik az elmúlt hetekben vesztették el az elmúlt tíz-húsz évben felépített kis üzletüket. Arcátlan hatalom gátlástalan térnyerése zajlik jelenleg Magyarországon kormányzás címszó alatt - mondta Tóbiás, aki belecsempészi körmondatába a Happy End és az Ezüsthajó Kft.-t is. A szocialista politikus ezután rögtönzött mérleget állít fel a kormányzás elmúlt három évéről. Szerinte már csak egy kérdés van: hol van a pénz? Hova tűnt az a háromezermilliárd forint, amely a magán-nyugdíjpénztári összegek államosításával "eltűnt".

15:30
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

És az államadósság?

Hozzák nyilvánosságra a trafikpályázatokat - követeli Tóbiás, aki szerint, amíg ezt nem teszik meg, addig igaz rájuk az a vád, hogy a saját klientúrájuknak kedveztek a döntéskor. Rétvári Bence államtitkár válaszol, aki inkább arra szeretne választ kapni, hogyan nőtt a szocialisták kormányzása alatt két és félszeresére az államadósság. "Önök tényleg csökkentették a nyugdíjat, Önök tényleg elvették a 13. havi nyugdíjat" - vág vissza a KDNP-s politikus.

15:32
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Z. Kárpát napirend előtt - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:37
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Rendes ember ilyet nem csinál

Józsefváros polgármestere, Kovács Máté a maffiabaloldalról beszél napirend előtt. 2008-ban kezdi a visszaemlékezést: magas az infláció, túl vagyunk az őszödi beszéden, mindenki tudta, hogy a baloldali kormányok évtizedekre súlyos károkat okoztak az országnak. Kocsis az elmúlt 20 év legsúlyosabb politikai botrányának nevezte a Portik-Laborc-találkozók jegyzőkönyveit. "Szervezett bűnözésből származó pénzek mentek a baloldalhoz" - mondta Kocsis, szavait hangos pfujolás kíséri az MSZP-frakcióból. A fideszes polgármester szerint ez nem egyeztethető össze az európai normákkal és a jóízléssel. "Ilyet rendes, tisztességes ember nem csinál" - nyomja meg szavait Kocsis. A magyar jogállamiságba vetett hit roppant meg 2008-ban - közli a polgármester. Vastapsot kap.

15:43
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Vizsgálják, amit kell

Pintér Sándor belügyminiszter válaszol. Szerinte két kérdés van: volt-e előzménye a Portik-Laborc találkozónak, és volt-e folytatás. Pintér szokatlannak nevezi, hogy egy bűnözővel tárgyaljon egy állami szerv vezetője. Ha meg is történik egy ilyen találkozó, annak bizony vannak szabályai, amelyeket be kell tartani. "Jelen esetben ezek a szabályok nem lettek betartva" - olvassa fel papírjából Pintér. Hoffmann Rózsa királykék blézerben hallgatja rezzenéstelen arccal a minisztert. Az ország érdekét nem szolgálták a találkozók, az anyagok nem sértettek személyiségi jogokat, ezért is tették közzé, és a többit is át fogják adni az Országgyűlés illetékes bizottságának. A Laborc-féle cselekményt a legfőbb ügyésznek kell kivizsgálnia: történt-e bűncselekmény, és ha igen, milyen.

15:51
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Kilátás a kormánypárti szakértői páholyra - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:56
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Kedden szavaznak a trafiktörvény módosításáról

A dohánytörvény módosításáról kedden vitázik a parlament, ez lesz az utolsó napirendi pont.

16:00
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

1500 füstmenetes település

A nemzeti dohányboltokkal kezdi Tóth Csaba (MSZP) az interpellációkat. Szerinte mivel nem lesznek boltok, lesz 1500 füstmentes település az országban. A kormány szemére hányja az ismerősök előnyben részesítését, és több tízezer munkahely megszűnését vizionálja.

16:07
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Rokonfakutatás a trafiktörvénynél

Fónagy János államtitkár a dohányzás okozta egészségügyi és nemzetgazdasági károkat sorolja válaszul. Szerinte nem kár a kisvállalkozókat az intézkedés miatt, az egész csak hangulatkeltés. 15 ezer pályázó között nyilvánvaló, hogy lehet ismerősöket találni, és nem létező összefüggéseket feltárni, ami öncélú kiemelésre alkalmas - közölte Fónagy, aki szerint ő nem foglalkozna "rokonfakutatással".

16:11
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

A Jobbik a tűzifa áfáját csökkentené

Apáti István (Jobbik) nem elégedett a rezsicsökkentéssel, a Jobbik nevében 30 százalékos csökkentést szorgalmaz. Az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését is javasolja, a fafűtéshez szükséges fa áfatartalmával együtt. Hajlandó-e ezt végrehajtani a kormány? - kérdezi.

16:16
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Nem veszik kedvezőbb áfa alá a tűzifát

A rezsicsökkentésnek megvannak a maga határai, méltányos árszint kell, de az ellátás biztonsága is fontos - közölte Cséfalvay Zoltán államtitkár a jobbikos felvetésre. Szerinte az áfacsökkentés 240 millió forint költségvetési bevételkiesést okozna, és nem lenne eléggé érezhető. A tűzifa ügyében uniós előírásokkal magyarázza az áfacsökkentés lehetetlenségét.

16:20
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Európai költségvetési sikertörténet

Koszorús László (Fidesz) a kormánypropagandát ismétli: Magyarország nála is jobban teljesít. Hogyan lettünk Európa éltanulói a költségvetési hiány tekintetében, és hogyan tudunk itt is maradni? - kérdezte.

16:22
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Schiffer Rogánnal diskurál - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
16:25
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Thatchert idéz az államtitkár

Magyarországon csökkenő pályán van az adósság - ezt mondja el hosszan, számokat és más országokat sorolva példaként Cséfalvay Zoltán államtitkár. Szerinte Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól. "Nem láttam olyan szocialista kormányt, amely visszafizette volna a saját adósságát" - idézi Margaret Thatcher volt brit miniszterelnököt.

16:29
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Pfujolás fogadja a maffiakormányzás emlegetését

Józsa István a gazdaság teljesítményének csökkentésével vág vissza a kormány sikerpropagandájára, többek között a trafikügyet, az elvett magán-nyugdíjpénztári pénzeket emlegeti. "Több adót fizetünk az önök maffiakormányzása eredményeként" - hergeli a kormánypártot, eredményesen: hatalmas a pfujolás a kormánypárti padsorokban. Cséfalvay egy [origo]-s cikkel cáfolja Józsa állítását, és megint Thatchert idézi.

16:35
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Felfüggesztik az interpellációkat

Egy szavazás erejéig felfüggesztették az interpellációkat, mivel a napirend elfogadása alatt hibát vétettek: nem szavaztak egy módosítás napirendre vételéről.

16:41
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Földbérleti mutyik

Magyar Zoltán (Jobbik) újabb "földbérleti mutyik"-kal jön, Bábonymegyer és Som térségben. Ágh János helyi önkormányzati képviselő földhöz jutásával kapcsolatban földfoglalás is volt itt. A Nemzeti Földalap kezelő halálra ítélte a gazdákat - állítja. Mikor jutnak igazsághoz a Somogy megyei gazdák? - kérdezi. Budai Gyula államtitkár azt javasolja neki, indítson eljárásokat, ha valóban vannak bizonyítékai a mutyikra.

16:44
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

A huncut cérna - kép

Talabér Mártának a kiskosztümjéről le kellett vágni egy cérnát, Bábiné megtette. Hátul egy rózsás Magyar Anna.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:50
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Asszonyverés miatt vizsgálnak egy fideszest

Orrtöréssel került kórházba Balogh József fideszes képviselő élettársa. Bővebben itt.

16:52
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Hány hiteladóson segített a kormány?

Eddig 320 ezer hiteladóson segített a kormány - közölte Cséfalvay államtitkár a KDNP-s Móring József Attila devizahitelekkel kapcsolatos felvetésére. Az államtitkár szerint a kormány intézkedéseinek köszönhetően az 5600 milliárd forintból 2500 milliárd forint terhet tudtak le a hitelesek. "45 százaléknyi tehercsökkentést figyelhettünk meg."

16:59
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Magánnyugdíjra elmúltnyolcévezés

Harmadjára hangzik el az MSZP-s képviselők részéről, a 'Hol a pénz?' kérdés. Most Tukacs István hozza elő a magánnyugdíj-pénzek ügyével kapcsolatban. "Kétszer tették lóvá a volt magán-nyugdíjpénztári tagokat." Soltész Miklós államtitkár cserébe indulatosan "elmúltnyolcévezik" a többség jóváhagyásával és tetszésével.

17:01
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Ön ebben a házban szolga!

"Ön ebben a házban szolga!" Kötelessége lett volna válaszolni, de ezt nem tette meg - vág vissza Tukacs Soltésznek.

17:05
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Népi motívum és miniszoknya - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Bertha Szilvia (Jobbik)


17:10
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Kivándorlók és bevételkimaradás

Kivándorlásról, a kivándorlók okozta állami bevételkimaradásokról érdeklődik Z. Kárpát Dániel (Jobbik), aki szerint havi 30 milliárd forint lenne az állami bevétel, ha itthon dolgoznának akár csak minimálbérért. "Szakmájuk színe-javát képviselők hagyták el az országot" - állítja. Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint csökkenőben a kivándorlási kedv. Szerinte ide is jönnek külföldi fiatalok dolgozni.

17:19
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán: Lesz, aki felkeljen hajnalban az állatokhoz

Orbán Viktor kis részben folytatja az elmúltnyolcévezést, szerinte a Horthy-korszak birtokpolitikájára hajaz az MSZP, míg a Fidesz az akkori kisgazdákéra. Ezzel válaszol arra, hogy Gőgös Zoltán (MSZP) a vidéki családok megélhetéséről érdeklődött az állami földbérletrendszer átalakításával kapcsolatban. Gőgös az állattenyésztést félti. Szerinte félő, hogy a kormány a magyar mezőgazdaság kapacitásának a felét megszünteti. Orbán szerint céljuk, hogy a nagybirtok aránya a földhasználatban 20, a kis- és középbirtoké 80 százalék legyen. Gőgös felveti, lesz-e, aki felkeljen hajnalban az állatokhoz, Orbán hisz benne, hogy lesz ilyen fiatal.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:36
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Hol van az egyetemi autonómia?

Hiller István (MSZP) a rektorok kinevezésével kapcsolatban az egyetemi autonómiáról érdeklődik. Egy meg nem nevezett vidéki főiskolán és a debreceni egyetemen történteket hozza elő, ahol a rektorokról szóló szavazásokat elvesztő jelölteket nevezték ki rektornak. Klinghammer István államtitkár szerint minden kinevezett jelölt alkalmas volt a feladatra.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:45
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Nem megy túl bizonyos határokon a dohánykoncesszió

Dohánybárókról és dohányklánokról beszél Szilágyi György (Jobbik) a trafiktörvénnyel kapcsolatban. Nem gondolja, hogy a dohánykoncesszió már túlmegy bizonyos határokon? - kérdezte Fónagy államtitkártól, aki azt válaszolta, hogy nem. Szilágyi erre bejelentette, hogy a Jobbik várja a visszaélésekről szóló beszámolókat, és hogy parlamenti bizottság felállítását is kezdeményezték a koncesszió kivizsgálására.

17:53
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán után kiürült a terem - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

18:00
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Mennyi vagyont hoztak haza az adóparadicsomokból?

9,7 milliárd forint adóbevétel jelentkezett az offshore vagyonok hazahozatalának amnesztiája révén - közölte Cséfalvay Zoltán államtitkár Dancsó József (Fidesz) kérdésére. Cséfalvay szerint ez 97 milliárd forintnyi vagyon hazahozatalát jelenti.

18:07
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

A fideszes cigaretta egészségesebb?

Fónagy János államtitkárt sokadszorra kérdezték a trafikkoncessziók ügyében, most Ipkovics György (MSZP). Fónagy sokadjára beszél arról, hogy a trafiktörvény elsődleges célja a közegészségügy javítása. Ipkovics szerint a válaszból az derül ki, hogy ha fideszes árusítja a dohányterméket, akkor az egészségesebb.

18:15
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Sorozatbűnözők házi őrizetben

Mirkóczki Ádám (Jobbik) az ároktői, idősek kirablása miatt gyanúsítottak - akiket sorozatgyilkosnak nevez - házi őrizetbe helyezése miatt méltatlankodik. Rétvári Bence államtitkár arról beszél, hogy jelezték a bíróság felé, nézzenek utána, hány ilyen ügy van.

18:22
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Jobbikos digitális anti-utópia

A jobbikos Németh Zsolt a Microsoft országfoglalásától félti az országot. A képviselő azzal szembesíti a fejlesztési tárcát, hogy korábban azt ígérték, szabad forráskódú, magyar fejlesztési szoftvereket fognak használni a közigazgatásban, nem pedig az amerikai világcég, a Microsoft programjait.

18:25
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Több a nyílt forráskódú program

Fónagy János, NFM államtitkár számokkal dobálózik. Szerinte az állam az utóbbi évben folyamatosan kevesebbet költ zárt forrású szoftverekre, és sokkal nagyobb mértékben használnak nyílt forráskódú programoknak.

18:26
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

MSZP: Munkát, kenyeret!

Nemény András az MSZP képviselője a kormány munkavállalókat érintő intézkedéseit szidja. Kiszolgáltatottak a közmunkások., elvették a nyugdíjmegtakarításokat. A szocialista képviselő munkát és kenyeret szeretne a dolgozóknak, és új munka-törvénykönyvét.

18:30
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Csökkenő hiány, több dolgozó

Cséfalvay Zoltán, NGM államtitkár szerint a munkavállalók helyzete kiemelkedő Magyarországon, mert például rugalmasan dolgozhat mindenki. Az államtitkár kiemeli, hogy ez az egyetlen ország, ahol csökkenteni tudták a hiányt és közben növelni tudták a foglalkoztatást is.

18:32
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Európához igazodik a Jobbik

A jobbik eddig csak a zsidókkal és a cigányokkal kapcsolatos előítéletekkel próbált szavazatokat szerezni, most viszont a nyugat-európai szélsőjobboldali pártok repertoárjából átvette a bevándorlók és menekültek kérdését is. A jobbikos Farkas Gergely a balassagyarmati menekültszállás biztonsági helyzetéről érdeklődik, ugyanis szerinte sorozatosak a helyiek nyugalmát megzavaró atrocitások.

18:34
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Módosítják a törvényt, szigorították a házirendet

A kormány részétől Kontrát Károly válaszol. A belügyi államtitkár elmondta, hogy megszigorították a szállás házirendjét, módosítotják a harmadik országbeli állampolgárok bevándorlásáról szóló törvényt, ő maga pedig konzultált a polgármesterrel is.

18:36
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Kudarc a szociális bolthálózat

Az MSZP-s Pál Tibor a szociális bolthálózat kudarcáról beszél. Szerinte a kormány nem tudja féken tartani az élelmiszerárakat, ezért kellene megfontolni a szocialista élelmiszerek árának áfacsökkentési javaslatát. Budai Gyula, FVM államtitkár elmondta, hogy saját maga kezdte el szervezni a szociális bolthálózatot, hogy a lehető legrövidebb utat járja be a termék. Az államtitkár felidézte, hogy annak idéjén járt Gráf József miniszternél, aki akkor nem támogatta a programot. Budai szerint ma is működnek helyi piacok, ahol a helyi termelők értékesíteni tudják a javakat.

18:40
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Bűvésztrükk a szeméttel

A jobbikos Zakó László a bűvésztrükkel számított szemétszállítási díjról beszél. Szerinte sok probléma van a szemétszállítással, mert például  a szolgáltatók önkényesen emelik a díjakat, és kérdéses a heti rendszerességű elszállítás is a kistelepüléseken, ugyanis ott nem termelődik annyi szemét. Fónagy János államtitkár a tízszázalékos rezsicsökkentés garanciáit sorolja, és a szemétszállítási díjrendszer számítási módjairól beszél. Az államtitkár szerint előfordult, hogy indokolatlanul emelték a szolgáltatók a díjakat, de ezt a kérdést kezeli a kormány, és tervezik a díjak egységesítését is.

18:43
április 29, 2013
Vágólapra másolva!

Vége a kérdéseknek

Véget értek a kérdések, Lezsák Sándor szünetet rendelt el, majd a szavazások következnek. Közvetítésünket ezzel befejeztük.