Görgeytől kér segítséget a Citadella-terasz építője

Vágólapra másolva!
Levélben fordult Görgey Gábor szakminiszterhez a Citadella Vagyonkezelő 4U Kft., melyben azt kéri, helyezze hatályon kívül a visszaföldelés végrehajtásáról szóló határozatot, amelyet azért rendeltek el az illetékes hatóságok, mert építési engedély nélkül, védett területen építettek fel egy teraszt a Gellért-hegy oldalában.
Vágólapra másolva!

A levélben azzal érvelnek, hogy az eredeti állapot helyreállításával megfosztják a Citadella 4U Kft.-t attól a lehetőségtől, hogy szakértő bevonásával bizonyítsa, az épület sem műemlékvédelmi, sem régészeti, sem természetvédelmi elvárásokkal nem ellentétes, s mely bizonyításra a bírósági eljárás keretében lehetősége van. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma sajtóirodájának tájékoztatása szerint a kft. levele tegnap érkezett meg hozzájuk. Az abban foglaltak ügyében hivatali eljárás indul.

Mint ismert, a kft. engedély nélkül épített teraszt a Citadella alatti védett területnek számító Lődombon, és nem hajlandó végrehajtani sem a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, sem a Duna-Ipoly Nemzeti Park határozatait, de nem kívánja megfizetni a kirótt 20 millió forint örökségvédelmi bírságot sem. A kft. visszatérő hivatkozása: előzőleg egyeztetett a területtulajdonos Kincstári Vagyon Igazgatósággal és az örökségvédelmi hivatal illetékeseivel, s korábban e szervezetek képviselőinek nem volt kifogásuk a hoszszú távú fejlesztési koncepcióval szemben. A címzettek viszont következetesen cáfolják az egyeztetés tényét, hangsúlyozva, más egy koncepcióról beszélgetni és más egy konkrét létesítményre engedélyt kérni. Ez utóbbi viszont nem történt meg.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal fővárosi irodájának vezetője, Boór Judit elmondta: a minisztertől kért felügyeleti intézkedés létező jogorvoslati lehetőség. A miniszter akkor hoz döntést, ha kiderül, hogy a hivatal az eljárás során valahol törvénysértést követett el. Az irodavezető megerősítette korábbi nyilatkozatát: a kft. korábbi koncepciója csupán csak egy gondolat. Ahhoz, hogy a gondolat valóra váljon, tulajdonosi hozzájárulást kellett volna szerezni, rendezési tervet, hatástanulmányokat kellett volna készíteni. Egyik sem készült. Nem az a baj, hogy a terasz megépült, hanem ahogyan megépült - jelentette ki Boór Judit, utalva arra, hogy a cégnek nem volt építési engedélye, figyelmen kívül hagyta, hogy az állam tulajdonában lévő műemlékvédelmi és természetvédelmi területen fogott építkezésbe.

A fővárosi iroda vezetője azért tartja támadhatatlannak a hivatalt, mert az a Citadella-ügyben végig jogkövető magatartást folytatott. Boór Judit megjegyezte: a kft.-nek igen tájékozott, tapasztalt, az építésügyi igazgatást jól ismerő segítője lehet, mert pontosan kiszámították, hogy akcióikra milyen reakció várható a hatóságoktól, s mindez mennyi időt vesz igénybe. Közben a terasz felépült.

Arra a kérdésre, hogy első határozatában miért 45 napot hagyott a hivatal arra, hogy a kft. visszaállítsa az eredeti állapotot, az irodavezető elmondta: ha valaki valamiféle időhúzásra gondol, téved. Az építmény olyan, mint egy betonbunker, amelyet csak gondos munkával lehet szétszedni. Robbantásról szó sem lehet, hiszen további régészeti leletek károsodhatnak. Az eredeti állapot visszaállítására a jogszabály szerint reális határidőt kell hagyni, jelen esetben egy nyolcnapos határidő lehetetlenné tette volna a helyreállítást. Az irodavezető hozzátette még, hogy számítottak a kft. újabb és újabb ellenlépéseire.

A kft. szakmai egyeztető tárgyalásokat kezdeményezett a hatóságokkal a kompromisszumos megoldás reményében. Az első egyeztetés nem hozott eredményt.

A napokban - ügyvédje útján - a nemzeti kulturális örökség miniszteréhez, Görgey Gáborhoz fordult felügyeleti intézkedés végett a Citadella Vagyonkezelő 4U Kft. ügyvédje. A Gellért-hegyi terasz engedély nélküli építtetője azt kérte a minisztertől, hogy helyezze hatályon kívül a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 108242002. számú határozatának az elkészült monolit alaplemez visszaföldelésére vonatkozó részét, a határozat azonnali végrehajtást elrendelő rendelkezését, továbbá függessze fel a hivatal bontást elrendelő határozata ellen benyújtott kérelem elbírálását.

Korábban:

A héten eldőlhet a Citadella-terasz sorsa