Az utakra szórt só okozhatta a csőtörést

Vágólapra másolva!
Nagy valószínűséggel a jeges utakra télen kiszórt só okozta a Gellért téri csőtörést, a savas lé valósággal szétmarta a vízcsövet - derült ki az eddigi vizsgálatokból. Lehetséges, hogy a dunai árhullámoknak is közük van a budapesti csőtörésekhez.
Vágólapra másolva!

Megoldódott a Gellért téri csőtörés rejtélye. Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb és leglátványosabb csőtörését nem más, mint a téli, jeges utakra szórt só okozta. A Gellért-hegyről leszivárgó csapadékvíz, s így a téli sós hókása nagy része ugyanis a Gellért tér alatti cső környékén gyűlik össze a föld alatt. Ez a víz savas, és kikezdte, elrozsdásította a vízvezetéket. Minderről a Fővárosi Vízművek Rt. kommunikációs vezetője, Péterffy Gábor tájékoztatta a Magyar Hírlapot. Végleges jelentés még nem készült a vizsgálatról, csak az előzetes szakértői vélekedések szerint okolható a só és a víz a balesetért, amely több százmilliós kárt okozott a Gellért Szállóban.

A vezeték most a sós víznek ellenálló védőréteget kap, így nem kell tartani hasonló bajtól, legalábbis a Gellért téren. Ám ha lennének még a fővárosban máshol is hasonló csapadékvízgyűjtő területek a föld alatt, újra jelentős károkat okozhat a sós víz.

Van azonban valami, ami ellen aligha tud védekezni a vízművek. Ugyan nem sikerült még egyértelműen bizonyítani, de úgy tűnik, a csőtörések összefüggésben állhatnak az árvizekkel. A dunai árhullám miatti talajvízmozgás megterhelheti a vízvezetékeket. Statisztikai adatok szerint ugyanis az árhullámokat követően ősszel és tavasszal megemelkedik a csőtörések száma.

Annyi bizonyos, nem a legöregebb, a néha százévesnél is idősebb vízvezetékek törnek el leggyakrabban. Vannak húszéves csövek, amelyekhez olyan gyakran kell kivonulniuk a karbantartóknak, hogy máris felkerültek a felújítási program listájára.

A 60-as és 80-as évek között, a lakótelepi építkezési hullám idején lefektetett, többnyire pvc-ből készült csövekkel akad a legtöbb baj. "Lazább munkafegyelemmel és nem biztos, hogy a legkorszerűbb anyagokkal dolgoztak ez idő tájt" - jegyezte Péterffy Gábor, hozzátéve, hogy e vezetékek jó részét már kicserélték

Bár az elmúlt hetek eseményei mintha rácáfolnának, a kommunikációs osztályvezető szerint összességében nem rosszabb a helyzet, mint máskor. Évente körülbelül ezer meghibásodást javítanak ki a vízvezeték-hálózatban, vagyis tulajdonképp minden napra jut három kisebb-nagyobb csőtörés. A hálózat sem mondható elöregedettnek, hiszen a 42 éves átlagéletkor megfelel a nyugat-európai átlagnak. Ráadásul idén több mint kétszer annyi vezetéket cseréltek ki, mint az előző években, összesen 45 kilométernyit.

Tegnap egyébként a főpolgármesteri kabinet is foglalkozott a Gellért téri csőtöréssel. A városvezetői értekezlet kifogásolta, hogy az utóbbi hetek öt vízcsőtörése közül négy alkalommal az európai átlagot meghaladó idő alatt, több mint egy óra után zárták csak el a sérült vezetéket, addig meg csak folyt a víz. A vízművek jelentése szerint ennek oka az volt, hogy a helyszíntől távol, több ponton tudták csak lezárni az ominózus csövet, és el kellett érni ezeket a pontokat.