BM: szigorodik a lőfegyvertörvény

Vágólapra másolva!
A lőfegyvertörvény tervezete mind a jelenleg hatályos, mind a korábban tervezett jogszabálynál, mind pedig az EU lőfegyver-irányelvénél szigorúbb rendelkezéseket tartalmaz a jogszabálytervezetet kidolgozó Belügyminisztérium szerint. A belügyminiszter a fegyvertörvény javaslatát várhatóan márciusban nyújtja be az Országgyűlésnek.
Vágólapra másolva!

Eördögh Árpád, a Belügyminisztérium Európai Integrációs Hivatalának munkatársa, vezető főtanácsosa hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a tervezet valójában egyetlen területen sem enyhít, ez azonban nem tűnik fel, mert semmilyen érintett jogos érdeket nem sértve szigorít, és a szigorítások jórészt garanciális intézkedések bevezetésében nyilvánulnak meg. Korábbi sajtóhírek arról szóltak, hogy a módosítás enyhítene a jelenlegi szabályokon.

A főtanácsos elmondta: a tervezet szigorítja a lőfegyver megszerzésének személyi feltételeit, amikor fokozott feddhetetlenségi előírásokat, pszichológiai alkalmassági vizsgálatot és a lőfegyver biztonságos kezelésének készségszintű elsajátítását írja elő. Csökkenti a közterületen előforduló sportcélú lőfegyverek számát azzal, hogy előírja sportegyesületnél történő tárolásukat, valamint a védelmi célból tartott lőfegyverek viselését csak a védendő épületen belül engedélyezi.

A tervezet az EU lőfegyver-kategóriák mindegyikét engedélykötelessé teszi, és szigorodnak a nyilvántartási, adatszolgáltatási, bejelentési és ügyfél-, valamint ügyféljogosultság-ellenőrzési szabályok is - közölte Eördögh. Az igazolványok, engedélyek megszerzését a jogszabálytervezet elválasztja a lőfegyver megszerzésétől, az igazolványt megszerző nem lesz feltétlenül jogosult lőfegyver megszerzésére, csak annak használatára.

"Megszünteti a tervezet az EU áruk és szolgáltatások szabad áramlásának tilalmába ütköző rendelkezéseket, ugyanakkor új, garanciális, bűnmegelőzési jellegű intézkedésekkel ellensúlyozza ezt a liberálisnak tűnő intézkedést" - jelentette ki a vezető tanácsos. Elmondta azt is, a tervezet engedélykötelessé teszi az ún. flóbert fegyvereket, amelyeknek türelmi idő alatt történő regisztrálását és egyszerűsített engedély kiadását írja elő, azonban ilyen fegyverre sem kaphat engedélyt büntetett előéletű személy.

"A lőfegyvertörvény célja, hogy megakadályozza a lőfegyverek illetéktelen kezekbe kerülését, az engedélyes szférából engedély nélküli szférába történő eltérítését" - mondta a Belügyminisztérium munkatársa. Eördögh Árpád hozzátette: mivel a tervezet az engedéllyel végezhető tevékenységeket szabályozza, így nincs és nem is lehet kihatással az illegálisan tartott lőfegyverek darabszámára.

Kócsa István rendőr alezredes, az ORFK Rendészeti Osztályának helyettes vezetője korábban úgy nyilatkozott: nyilvántartásuk alapján 211 ezer vadász-, sport-, önvédelmi és vagyonvédelmi lőfegyver van kézben.

A belügyminiszter a fegyvertörvény javaslatát várhatóan márciusban nyújtja be az Országgyűlésnek, az elfogadást követő hat hónap múlva lép hatályba, ezalatt kell megalkotni a végrehajtási szabályokat.