Zsidó-náci hangpárbaj a Kossuth téren

Vágólapra másolva!
Szombat délelőtt a Vér és Becsület nevű neonáci csoport szónokaitól; és az ellenük tüntető, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége hívására összegyűlt bekiabálóktól volt hangos a Kossuth tér. Az átkiabálásokon kívül más atrocitás nem történt. Vasárnap civil szervezetek tüntettek a Vér és Becsület létezése és szombati megmozdulása ellen.
Vágólapra másolva!

Szópárbajjá alakult a szombat délelőtti kettős demonstráció a budapesti Kossuth téren. A Parlament épületével szemben, a Néprajzi Múzeum előtt mintegy százötven bőrfejű állt rendezett alakzatban, árpádsávos zászlókat tartva, a Vér és Becsület Kulturális Egyesület szervezésében. A tér Parlament felőli oldalán, kettős rendőrkordon mögött a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) rendezésében volt tüntetés. A két csoport tagjai kiabálva gúnyolták egymást. A két csoportot a rendőrség gondosan szétválasztotta, a semleges zónában csak a 2-es villamosok merészkedhettek be.

- Ősfajunkért fegyverbe magyarok!
- Nácik haza!
- Ria-ria-hungária!
- Mi vagyunk a magyarok, ti vagytok a gyilkosok!
- Sharon a fasiszta!
- Nyilasok! Menjetek Simon Tibi után!

Amikor a bőrfejűek a "Harc szelleme feltámad" című számot hallgatták, a tér túloldalán a "Shalom aléhem, béke legyen veletek!" szövegű zsidó dalt énekelték. Ilyen, és ehhez hasonló bekiabálásoktól volt hangos a Kossuth tér szombat délelőtt.

Vasárnap szintén a Kossuth téren tiltakoztak civil szervezetek a Vér és Becsület Kulturális Egyesület létezése és szombati megmozdulása ellen. Az antifasiszta gyűlésen részt vett a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ), a Roma Polgárjogi Alapítvány és a Modern Magyarország elnevezésű civil szervezet. A vasárnapi megmozdulásról bővebben itt olvashat.

Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

A Vér és Becsület Kulturális Egyesület szombaton a Budai Vár szovjet ostromakor elesett náci katonákra emlékezett. A Mazsihisz szervezte ellendemonstráción kicsit többen, 2-300-an voltak, de az aktív, bekiabáló fiatalok száma körülbelül megegyezett a túloldalon katonás rendben zászlót tartó kopaszokéval.

A két szervezet délelőtt tizenegykor kezdett gyülekezni. A Vér és Becsület szimpatizánsai tizenéves fiatalok voltak, többségük hagyományos szkinhed maskarában: fekete bakancs fehér cipőfűzővel, bomber-dzseki, árpádsávos karszalag, övtartóra akasztott vastag fémlánc és általában katonasapka is volt rajtuk. Többen viseltek náci jelképeket bőrükre tetoválva. Volt, aki 88-as számot viselt, ami a neonáci közösségben a Heil Hitler köszöntés kódolt jele. Néhány idősebb szimpatizánsuk Nagymagyarország térképpel díszítette öltözékét.

A túloldalon kezdetben csöndesen gyülekeztek a Mazsihisz hívására érkezők. Itt az életkor jóval vegyesebb volt: tizenévesek és nyugdíjasok is megjelentek a téren. A két csoport között az első kapcsolatfelvételt két részeg bőrfejű provokálta ki. A kordonokat kicselezve egy árpádsávos zászlót lengetve felvonultak a zsidók előtt. Zászlójuk azonban belegabalyodott az arra közlekedő villamosba, és féltve a másik kezükben tartott kevertes üveget, nem tudták megmenteni a lobogót, ami így a sárban végezte. A Mazsihisz tüntetők ujjongó tapssal és hangos nevetéssel üdvözölték az esetlen nácik balesetét.

A Vér és Becsületről

A Vér és Becsület Kulturális Egyesület betiltását kérte a Fővárosi Főügyészség a Fővárosi Bíróságon. Az ügyészség álláspontja szerint a csoport alkotmányellenesen működik, mert neonáci eszméket terjeszt.

A Vér és Becsület csoport 11-től délig alakzatba rendeződéssel foglalkozott, zászlót tartó tinédzserek dideregtek toporogva, a szervezők nem engedték, hogy sétálgassanak. Erre egyébként sem lett volna sok lehetőségük, mert annyira kis területet kaptak a Kossuth téren a Múzeum előtt, hogy éppen elfértek a kordonokkal minden oldalról körbezárt járdán. Egy lila svájcisapkás idősebb hölgy idegesen járkált közöttük, az angol nyelvű szkinhed zene helyett Háry Jánost követelve. Társa a torinói lepel fénymásolatát tartotta magasra. A szkinhedek úgy vélték, a túloldalon tüntetők fizetett provokátorok. Néhány németországi neonáci is megjelent a téren, és sokan viseltek második világháborús katonai jelvényeket.

Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

A Vér és Becsület szónokai méltatták "a tiszta fajú SS katonák hősiességét", szemben a Vörös Hadsereg "kevert nemzetiségű söpredékével". A "fehér ősfajunk" típusú fordulatok azonban rendre belevesztek a túloldalról hallatszó füttybe és "Nácik haza!" skandálásba. A bőrfejűek fegyelmezetten álltak alakzatban végig, és vezetőik többször szóltak nekik, ne hagyják magukat provokálni, "mert tudjuk kik pénzelik őket". Egyetlen rendező sem volt hajlandó azonban nyilatkozni az [origo]-nak arról, hogy kikre gondolnak. Hallgattak azonban a vezetőikre, csak néha mutatták középső ujjukat a túloldal felé, és néha kiabáltak csak vissza a skandálókra. Inkább próbálták figyelni a magukat neohungaristának nevező szónokok szavait.

A túloldalon sem nyilatkoztak a szervezők, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz vezetője a szombat szentségére hivatkozva utasította el megkeresésünket. A zsidó tüntetők mellett antifasiszta keresztények és arabok is felvonultak. "Csődtömeg! Auf Wiedersehen! kiabálták a délután egy körül feloszló náci csoportnak, akik vezetőik utasítása szerint "a magyar törvények tiszteletben tartásával, nem engedve a provokációnak" békés elvonulásba kezdtek.

Hamarosan a "nem kell több vér, csak becsület" táblák is eltűntek a túloldalon, és atrocitás nélkül mindenki elhagyta a Kossuth teret.

Magyari Péter
Fotók: Barakonyi Szabolcs