Vágólapra másolva!
Nem nyújtotta be lemondását, de átadja az egészség évtizede program vezetését Győrfi István eddigi egészségügyi reformokért felelős kormánymegbízott. A hírt Kökény Mihály egészségügyi miniszter jelentette be vasárnap, és egyben azt is elmondta, hogy a program új vezetője Radnai György lesz. Korábbi lapértesülések szerint Győrfi lemondását tervezte.
Vágólapra másolva!

Radnai György vezeti a jövőben az egészség évtizede programot, Győrfi István eddigi kormánymegbízott fejlesztéspolitikai kérdésekkel foglalkozik majd, amennyiben a kormány a jövő héten elfogadja az egészségügyi reform munkaszervezési kérdéseiről benyújtott javaslatot - jelentette be Kökény Mihály egészségügyi miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján, vasárnap a fővárosban.

"Személyi, szervezeti információkat akkor szoktunk nyilvánosságra hozni, amikor a szükséges egyeztetések után a döntésre jogosult testület határozott. Ezt terveztük az egészségügyi reformmal összefüggésben is, azonban a szombati lapokban megjelentekre tekintettel indokoltnak láttuk a gyors és hiteles tájékoztatást" - mondta a miniszter, utalva a Győrfi István lemondásával kapcsolatos sajtóközlésekre.

Kökény Mihály az MTI jelentése szerint kijelentette: "az egészségügyi reformokkal kapcsolatban nincs megosztottság a kormányon belül". Hozzátette, nincs és nem is volt kényszerhelyzet, sem válságértekezlet. "A gyógyszergyártók, patikusok és orvosok elégedetlenségéről szóló, summás ítéletként közölt hírrel sem tudunk, sajnos, mit kezdeni" - jelentette ki a tárca vezetője, hozzáfűzve, hogy a gyógyszertámogatási rendszer átalakítása programszerűen zajlik.

Megszületett a paradigmaváltást jelentő kórháztörvény, amiben Győrfi István érdemei kétségtelenek, mint ahogyan azt a kormány is elismerte - mondta Kökény Mihály.

Győrfi István a tájékoztatón közölte: "nincs semmiféle dráma vagy irányváltás vagy a reformtól való eltérés vagy (...) olyan esemény, amely szakmai, politikai vagy emberi szakadást okozott volna". A kormánymegbízott megjegyezte: bár szakmai viták vannak, nem igaz, hogy ő "az irányított betegellátás ellensége".

Radnai György megvalósítandó programjának lényegeként a szolidaritási elv megtartását, a források hatékonyabb felhasználását és a gyógyításhatékonyság javítását nevezte meg. Elmondta: a professzionális egészségügy, a tartósan gazdaságos gyógyítás kialakításához a politikától, a befektetőktől, az orvosoktól, ápolóktól és a betegektől teljesen új hozzáállásra van szükség.

Radnai György miniszterelnöki főtanácsadó 1997-től a szervezet 2000 áprilisi megszűnéséig az Állami Pénztárfelügyelet, korábban a jogelőd Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárak Felügyelete elnöke volt.

A Népszabadság szombaton arról adott hírt, hogy Győrfi saját kérésére fog távozni posztjáról. A lap szerint Győrfi egyfelől kifogásolta, hogy jövőre a reméltnél jóval kevesebb pénz jut egészségügyi kiadásokra. A másik ok a lap információi szerint, hogy Medgyessy Péter kormányfő elégedetlen volt az eddig elért reformeredményekkel. Az állami ráfordítások semmilyen jelentős változást nem hoztak az egészségügyben, viszont mind orvosok, mind a gyógyszerészek sztrájkfenyegetése azt mutatja, hogy a kormány szembekerült a szakmával.

A lap emellett azt írta, Győrfi távozására okot adhat az is, hogy a kormányzat új irányt kíván kialakítani az egészségügy átalakításában. Az egyre több új forrás bevonása helyett szervezeti átalakításokkal segítenék az ágazat megújulását. Ilyen átalakítás lehet az irányított betegellátás előtérbe helyezése, melynek a lényege, hogy a betegellátás ésszerűbb megszervezésével próbál az egészségügy pénzt megtakarítani.