Leszavazta a 14. havi nyugdíjat az MSZP

Vágólapra másolva!
Az MSZP-frakció nem támogatta a Fidesz törvényjavaslatát a 14. havi nyugdíjról, így nem is szavaznak erről a képviselők. A Fidesz szerette volna elfogadtatni javaslatát a választások előtti utolsó parlamenti ülésnapon, hogy az év végén a választások kimenetelétől függetlenül kapjanak egyheti járandóságot a nyugdíjasok. A szocialisták viszont azt mondták, hogy az általuk elindított nyugdíjkorrekciós program igazságosabb rendszert hoz létre.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés a Házbizottság döntése alapján nem tárgyalja a Fidesz 14. havi nyugdíjra vonatkozó javaslatát - közölte a testület rendkívüli ülése után Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Répássy elmondta: a Fidesz által kezdeményezett rendkívüli ülésen a kormánypártok nem támogatták a házszabálytól való eltérést, így nem kerül szavazásra a választások előtti utolsó ülésnapon a a 14. havi nyugdíjról szóló törvényjavaslat. Répássy szerint a kormánypártok ezzel arra mondtak nemet, "hogy 64 ezer forintot adjunk az Országgyűlés akaratából hárommillió nyugdíjasnak".

Az MSZP-frakció már korábban kijelentette, hogy sem a házbizottságban, sem a parlament ülésén nem fogja támogatni a Fidesz 14. havi nyugdíj bevezetésére vonatkozó javaslatát. "Nem kellene a parlamentet kampánygyűlések színhelyévé tenni" - indokolta a Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese a képviselő-testület döntését. A frakció azért sem támogatja az előterjesztést, mert az MSZP-nek megvan az ötéves nyugdíjemelési programja, amit az Országgyűlés már elfogadott - nyilatkozta Katona.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője nem sokkal Katona előtt úgy nyilatkozott, hogy a tavaly elfogadott MSZP-s nyugdíjkorrekciós program nem zárja ki a 14. havi nyugdíj bevezetését. A Fidesz azt szeretné elérni, hogy a hétfőn benyújtott törvényjavaslatukat még a választások előtti utolsó ülésnapon tárgyalja meg és fogadja el a parlament. "Ha a törvényt elfogadjuk, akkor minden nyugdíjas számára garanciát adunk arra, hogy bárki alakít kormányt 2006 tavaszán, biztosítja a nyugdíjasok plusz egy havi járandóságát" - fogalmazott Áder.

A javaslat szerint a 14. havi nyugdíjat a 13. havihoz hasonló módon vezetnék be a következő ciklusban, tehát 2006 és 2010 között minden évben plusz egyheti nyugdíjat fizetnének ki.

A tizennegyedik havi nyugdíjról már napok óta tart a nyilatkozatháború: a szocialisták választási blöffnek nevezték a javaslatot, és azt mondták, a Fidesz "egy kicsit madárnak, egy kicsit szenilisnek" tartja az időseket. Áder János szerint meglepő, hogy az MSZP ellenzi a javaslatot, mert négy évvel ezelőtt a 13. havi nyugdíj bevezetését nagy egyetértésben fogadta el az Országgyűlés. A 14. havi nyugdíj ötletét először Orbán Viktor vetette fel egyik beszédében.

Az MSZP a nyugdíjkorrekcióra hivatkozik

Az MSZP szerint a Fidesz ígéretével szemben már létezik egy nyugdíjkorrekciós program, amely a nyugdíjrendszer igazságtalanságait szüntetné meg, és szerintük jobb, mint a Fidesz javaslata. A parlament tavaly december 19-én fogadta el a kormány nyugdíjkorrekciós programját. E szerint a 2006-ban az ötvenszázalékos mértékű özvegyi és szülői nyugdíj 10 százalékkal, 2007. január 1-jétől az ellátás egytizenegyed részének megfelelő összeggel emelkedik. 2007. január elsejétől az 1988. január 1-jét megelőző időponttól kezdődően megállapított saját jogú nyugellátás átlagosan 4 százalékkal nő.

A legalább 30 - nők esetében legalább 28 - év elismert szolgálati idő alapján megállapított saját jogú nyugellátást annyiszor fél százalékkal kell emelni, ahány évvel több az elismert szolgálati idő a 29 - nők esetében a 27 - évnél. Az emelés így számított mértéke azonban a 10 százalékot nem haladhatja meg.

2008. január 1-jétől a szolgálati idő hossza szerint differenciáltan emelkedik az 1991 és 1996 között megállapított ellátások összege. 2009. január 1-jétől az 1988. január 1-je és 1990. december 31-e közötti időponttól kezdődően megállapított saját jogú nyugellátás 2 százalékkal, az 1992. január 1-je és 1995. december 31-e közötti időponttól kezdődően megállapított 4 százalékkal, az 1997. január 1-je és 1998. december 31-e közötti időponttól kezdődően megállapított saját jogú nyugdíj 4 százalékkal nő.