A Jobbik korábbi elnökén keresik a MIÉP-Jobbik által felvett pénzt

Vágólapra másolva!
Számvitel rendjének megsértésével gyanúsítja a pénzügyőrség Kovács Dávidot, a Jobbik alapító elnökét. A nyomozás még tavaly indult, mivel a Jobbik és a MIÉP 2006-os választási szövetsége, a Harmadik Út nem számolt el 70 millió forint állami támogatással. Korábban a pártszövetség alapítványa is kapott állami támogatást, de Jobbik jelenlegi elnöke szerint ők erről nem tudtak.
Vágólapra másolva!

Gyanúsítottként hallgatta ki a vám- és pénzügyőrség Kovács Dávidot, a Jobbik korábbi elnökét a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út párt gazdálkodásának ügyében folyó nyomozásban - értesült a Független Hírügynökség. Az ügyben még 2009 augusztusában indult nyomozás, az ügyészség a vám- és pénzügyőrséget bízta meg a számvitel rendjének megsértése kapcsán indított vizsgálattal. Kovács Dávid a 2006-os választásokra alakult pártszövetésg társelnöke volt Csurka István MIÉP-elnök mellett.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) a Független Hírügynökséggel azt közölte, hogy a tanúkihallgatások, megkeresések, házkutatás és lefoglalás, valamint igazságügyi szakértői vélemény beszerzése után, a bizonyítékok alapján novemberben egy gyanúsítottat hallgattak ki az ügyben. A VPOP által meg nem nevezett gyanúsítottat "folytatólagosan elkövetett számvitel rendjének megsértése bűntettével" gyanúsítják. A nyomozás érdekében részletesebb tájékoztatást nem adhatott a pénzügyőrség, annyit azonban közöltek, hogy a nyomozást várhatóan 2011 első negyedévében befejezik. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a gyanúsítottként kihallgatott férfi Kovács Dávid.

A Harmadik Út a MIÉP és a Jobbik szövetsége volt, de jogi okokból önálló pártként indult, és 2,2 százalékos eredményt ért el a 2006-os választásokon. Ezzel a parlamentbe ugyan nem került be, de állami támogatásra lett jogosult. A Fővárosi Főügyészség korábban azt közölte, hogy a Harmadik Út 2 év alatt több mint 70 millió forint állami támogatást kapott, de a pénzzel nem számolt el. A feljelentést az Állami Számvevőszék tette, amely szerint a párt szinte minden előírást megszegett.

Tavaly tavasszal, a Gyurcsány-kormány utolsó intézkedéseként elrendelte azt is, hogy 25 millió forint támogatást kapjon a Magyar Igazságért, a Jobb Magyarországért nevű pártalapítvány, amelyet a Harmadik Út nevében hoztak létre, és egy törvénymódosítás miatt szintén jogosult lett állami pénzre. Vona Gábor, a Jobbik elnöke akkor az [origo]-nak azt mondta: nem tud ilyen alapítványról (erről itt olvashat részletesen).