Schmitt Pál: A becsület többet ér, mint a győzelem

Vágólapra másolva!
Schmitt Pál előszeretettel használ beszédeiben sporthasonlatokat, és sokszor példálózik azzal, hogy a tisztességes verseny többet ér, mint a győzelem. Mit gondol Schmitt Pál a becsületről és a tisztességről?
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál világ életében a fair play szellemében dolgozott - mondta a plágiumbotrány kirobbanása után az [origo]-nak Gyimesi Endre fideszes képviselő a köztársasági elnökről. Schmitt Pált 2010-ben még egy nemzetközi szervezet is kitüntette azért, mert szerintük MOB-elnökként és NOB-alelnökként hosszú évtizedeken keresztül harcolt a tisztességes versenyért.

Schmitt sportvezetőként rendszeresen és szívesen beszélt nyilvánosan is a tisztességes versengésről. 2006. december 31-én például a MOB elnökeként nyilvános újévi köszöntőt küldött a versenyben lévő olimpiai kerettagoknak, amelyben többek között azt írta, hogy azok se keseredjenek majd el, akik nem nyernek, "hiszen nem minden esetben a győzelem a legfontosabb, a becsület többet ér".

Ez volt a fő üzenete hosszú éveken át a dopping elleni küzdelem okán elmondott beszédeinek is: minduntalan azt mondta, hogy a becsület előbbre való, mint az elérni kívánt cél. "Legyél becsületes önmagadhoz, legyél becsületes a sporthoz - ez legyen a versenyzők, szakvezetők, testnevelő tanárok, közösségek, családok együttes célkitűzése" - jelentette ki például 2004-ben Brüsszelben egy doppingellenes konferencián mondott beszédében, és azt is hangoztatta, hogy a sportvilággal meg kell értetni, hogy a dopping megengedhetetlen csalás, ami rendkívül nagy mértékben árt a sport etikai értékeinek.

2004-ben az Athéni olimpia előtt arra utalt egy nyilatkozatában, hogy ha a magyar sportolók között egy is doppingol, akkor lemond a Magyar Olimpia Bizottság elnöki tisztségéről. Az olimpián végül öt magyar keveredett doppingügybe, Schmitt azonban maradt a tisztségében, még a sportolók éremvárakozásokat alumúló teljesítménye sem ingatta meg posztját.

Schmitt Pál a köztársasági elnökké választása óta is szívesen használ a hétköznapi élet minden területét érintő kérdésre sporthasonlatokat, és gyakran hangoztatja, hogy az életben is azokat az elveket kell követni, amelyeket a sport megtanít: például a fair play, a tisztességes verseny szellemiségét.

A tisztesség és a becsület központi gondolat volt eddig köztársasági elnökként elmondott két újévi beszédében is. 2011 első napján arról beszélt, hogy az új évtől azt reméli, hogy "kinyílik az életünk", és bízik benne, hogy több lesz a tisztesség, a nyíltság és a becsület. 2012-ben azt mondta, hogy az ország már a saját bőrén tapasztalta meg, hogy mennyit ér a kiszámíthatóság, a biztonság, a felelősség, a tisztesség és legfőképpen ezeknek a hiánya.

Az elmúlt két évben Schmitt Pál többször tartott iskolásoknak osztályfőnöki órát. Ezeken rendszeresen hangoztatta az olimpia hármas jelszavát, a gyorsabban, magasabbra, erősebben jelmondatát. Köztársasági elnökként mindig a tisztességesen elvégzett munka eredményeiről, a tanulás és a sportolás fontosságáról beszélt a gyerekeknek. Többször mondta, hogy ne elégedjenek meg a közepes eredménnyel, hanem igyekezzenek, hogy többet érjenek el.

Tavaly nyáron az egyik ilyen osztályfőnöki órán azt mondta a diákoknak, hogy a jövőjük tervezésénél először mindig arra kell gondolniuk, mit tesznek meg boldogulásukért, vagyis szerinte soha nem szabad azt hinniük, hogy a "jó Isten örökké a tenyerükön hordozza" majd őket.

Schmitt Pál dolgozatának plágiumbotránya a Hvg.hu januári cikkével kezdődött, amelyben arra jutottak, hogy a köztársasági elnök dolgozatának 94,6 százaléka más munkák átvétele. A plágiumbotrány kirobbanása után két héttel a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Kara vizsgálóbizottságot állított fel a dolgozat megvizsgálására. A bizottság kedden állapította meg, hogy a dolgozatban valóban vannak szövegazonosságok, ugyanakkor a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkori gyakorlatnak, és az egyetemre kenték a hibát. A jelentést elküldték a nemzeti fejlesztési minisztériumnak, ahonnan azonban visszaküldték az egyetemre. A Hallgatói Hálózat szerdán ülősztrájkkal követelte Schmitt doktori címének visszavonását, és az ügyben az MTA is megszólalt.

A köztársasági elnök szerdán azt mondta, egy pillanatig sem gondolt a lemondásra.

Az ügy előzményeiről ebben az összefoglaló cikkünkben olvashat bővebben, a plágiumügyben írt összes cikkünk pedig elérhető ezen az oldalon.