Az MSZP miatt Mohácson nem lesz többpárti választás

vagyonnyilatkozat 2014
Puch László, az MSZP korábbi pénztárosa
Vágólapra másolva!
Egyre biztosabbnak tűnik, hogy több mint két évtized után ellenzéki vezetése lesz Mohácsnak. A korábbi fideszes polgármester és jelölt, Szekó József halála után ugyanis kihívója, az MSZP-s Csorbai Ferenc az egyetlen, akire a helyiek leadhatják voksukat. Ha visszalépne, azzal lehetőséget adna a településen élőknek, hogy valódi választáson dönthessék el, kire bízzák a vezetést. A Magyar Nemzet azonban úgy értesült Csorbai környezetéből, hogy az MSZP-n kívül a családja – beleértve apósát, Puch Lászlót, a szocialisták egykori pártpénztárnokát – is ragaszkodik az indulásához.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, 21 éven át vezette sikeresen Mohácsot a fideszes Szekó József, aki a múlt héten halt meg tragikus körülmények között.

Szekó József a híres busójáráson Forrás: MTI/Sóki Tamás

A város vezetéséért így egyedül a balliberális ellenzék által támogatott szocialista Csorbai Ferenc maradt versenyben.

Október 13-án csak az ő neve lesz a szavazólapon, s így akár egyetlen voks is elegendő a számára a győzelemhez.

Ezen a helyzeten egyedül az változtathatna, ha visszalép, a különböző pártok nyilatkozatai, valamint a helybéliek elbeszélései alapján erre azonban kevés az esély.

Szerdán a Pécsre látogató Szakács László, az MSZP elnökhelyettese a Mohácsi Újság internetes hírportál kérdésére a jelöltjük esetleges visszaléptetéséről így nyilatkozott: „Először is szeretném részvétemet nyilvánítani polgármester úr tragikus halálát követően a családjának, barátainak, támogatóinak. Erre nem lehet felkészülni. Azt gondolom, az a helyes, ha ilyenkor a helyiekre, az MSZP mohácsi csoportjára és a polgármesterjelöltre bízzuk a döntést. Ők látják a legjobban, mi Mohács érdeke, s ezt a döntést ők meg is fogják hozni."

Szakács László szerint

Nyakó István, az MSZP szóvivője azonban korábban egyértelműen leszögezte,

a jelöltjük nem lép vissza.

Úgy tudja a Magyar Nemzet, hogy Nyakó kiállását elhamarkodottnak tartják egyes országos pártvezetők, a jelek szerint a mohácsi kérdés erősen megosztotta az MSZP-vezetést, legalább annyian a visszalépést támogatnák, mint az indulást.

A városban terjedő hírek szerint Nyakónak lehet mégis igaza, pedig az MSZP-n kívül a Csorbai mögött álló DK, Momentum és Jobbik egyaránt úgy véli, a „tisztesség jegyében és a demokratikus választások érdekében" vissza kellene lépnie, hogy

a mohácsiak egy időközi választáson dönthessenek arról, őt vagy mást szeretnének polgármesterüknek.

Ezzel azok a mohácsiak is egyetértettek, akikkel a konzervatív napilap munkatársai beszélgettek.

Olyan vélemény is elhangzott, hogy Csorbai Ferenc családi döntés következtében nem lép vissza, apósa ugyanis Puch László - a szocialisták egykori pénztárnoka, aki rendkívüli hatalommal bírt, amíg Gyurcsány meg nem puccsolta a pártot és aztán őt magát -

hallani sem akar visszalépésről.

Puch László, az MSZP korábbi pénztárosa Forrás: MTI/Földi Imre

Arra is figyelmeztettek, hogy a szocialista politikusnak nincs városvezetői tapasztalata, de várhatóan mozgástere sem lesz az új képviselő-testületben, amelynek összetétele aligha változik,

az időközi választást tehát elkerülni nem, csak elodázni tudja Csorbai és Puch.