Tagadja, hogy gyújtogatni akart a XV. kerületi háztűz gyanúsítottja

Vágólapra másolva!
Az 51 éves férfi hétfő hajnalban gyújtott fel egy házat a 15. kerületben, amelyben egy idős házaspár ás egy gyerek, az unokájuk aludt. A 12 éves fiút nagyapja feltette a tetőre, így maradt életben, a nagyszülei azonban szén-monoxid-mérgezésben meghaltak. A bíróság ma elrendelte a gyújtogató letartóztatását.
Vágólapra másolva!

A magyar-román állampolgárságú férfi egy házban lakott a 60 éves férfival, annak szintén 60 éves feleségével és a 12 éves unokájukkal. Ugyanannak a férfinak dolgoztak, aki ugyanazon a telken lakott, csak egy másik házban.

M. András rendszeresen ivott, többször panaszkodott is rá az idős asszony.

Olyan is előfordult, hogy késsel hadonászott a nyugdíjas házaspár felé.

November 22-én este a tulajdonossal is összeveszett, miután részegen, erőszakkal bement az otthonába. A tulajdonosnál betelt a pohár, kifizette a bérét és elküldte. Azt azonban még engedte neki, hogy aznap ott aludjon a házaspár házában, mert nem tudott volna hova menni.

A férfi este közölte az idősekkel, hogy elmegy valahova. Hajnalban, a házban alvó házaspár és az unokájuk arra ébredt, hogy szól a tűzjelző és füst szag van.

Addigra már akkora lett a tűz, hogy nem tudtak kiszabadulni. Felhívták a tulajdonost, aki hívta a tűzoltókat, majd megpróbált segíteni nekik, de nem tudott.

Forrás: MTI/MIHÁDÁK ZOLTÁN

A helyszínre először két rendőr ért ki, ők látták meg a fiút a tetőn, akit megmentettek. A tűzoltók hozták ki a házból a 60 éves férfit és a feleségét.

A férfi a helyszínen, az asszony a kórházban halt meg szén-monoxid-mérgezésben. A fiút kórházba vitték, ő könnyebben sérült meg.

A vizsgálatok során kiderült, hogy valaki szándékosan, valamilyen égésgyorsítóval gyújtotta fel a házat.

Mivel M. András nem volt a házban a tűz idejében, és a korábbi agresszív viselkedése is gyanúba sodorta, a a rendőrség elfogatóparancsot adott ki ellene.

A férfit november 23-én, Újpesten fogták el. Ekkor is részeg volt. Nem tett vallomást.

Több ember ellen elkövetett emberölés, valamint 14. életévét be nem töltött személy elleni emberölési kísérlet, valamint nagy kért okozó rongálás miatt indítottak ellene eljárást.

Az ügyészség javasolta a férfi letartóztatását, mert fennáll annak a veszélye, hogy ha szabadon hagyják, elszökne, vagy elbújna a rendőrök elől.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Rab Ferenc, a főügyészség helyettes szóvivője az Origónak elmondta, hogy

a bíróság az ügyészi indítvánnyal megegyezően elrendelte a férfi letartóztatását 1 hónapra.

A végzés ellen a férfi fellebbezett.

Az Origo információi szerint M. András nem tett beismerő vallomást, de már beszélt a rendőrökkel. Azzal védekezik, hogy ő csak

a garázsban lévő kályhába akart begyújtani, nem szándékosan gyújtotta fel a házat.