Rengetegen haltak meg lakástűzben az elmúlt hetekben

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben sok lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, és több esetben embereket kellett kimenteni a tűzből. Voltak olyanok, akiknek az életét már nem lehetett megmenteni. A legtöbbször emberi figyelmetlenség okozza a tüzet, bár egy esetben szándékos gyújtogatás történhetett. Dóka Imre, a katasztrófavédelem helyettes szóvivője elmondta, hogyan előzhetjük meg a katasztrófát, és azt is, hogy ebben az évben már hány ember halt meg lakástűzben.
Vágólapra másolva!

A házból még sikerült kihozni

Egy családi ház és a hozzá tartozó melléképület gyulladt ki Dunakeszin október 25-én. A tűzoltók gyorsan a helyszínre értek, és ki tudtak menteni az épületből egy 50 év körüli férfit,

de olyan súlyosak voltak a sérülései, hogy az életét már nem lehetett megmenteni.

Nem lehetett megmenteni a férfi életét Forrás: Origo

Átvizsgálás közben találták meg

November 4-én Budapest XXII. kerületében, a Nagytétényi úton gyulladt ki egy ház. A tűzoltók négy vízsugárral előbb körülhatárolták a tüzet, majd eloltották, de még ezután is órákig locsolták az izzó részeket.

Attól tartottak, hogy újra kigyullad.

Forrás: Origo

A házban hárman voltak, közülük egyet a tűzoltók mentettek ki. Egy holttestet pedig az épület átvizsgálása közben találtak meg.

A háznak a hátsó része sérült meg a tűzben, az első részben élők meg tudták oldani a lakhatásukat.

Hiába értek gyorsan a helyszínre

Pécsett, a Torda utcában november 22-én gyulladt ki egy társasház első emeleti lakása. A tűzoltók percek alatt, három autóval értek ki a házhoz.

Hét embert kimentették az épületből.

Az oltási munkálatok közben egy holttestet találtak a lakásban.

Nem adott magáról életjelet

November 23-án reggel azért hívták ki a tűzoltókat a sárvári Dózsa György utcába, mert az egyik ház lakója napok óta nem adott életjelet magáról. Amikor a tűzoltók bementek a házba, az egyik szobában megtalálták az ott lakó holttestét.

Az ágyon és az ajtón is égésnyomok voltak.

Egyedül maradt fiú

Óriási tűzhöz riasztották a katasztrófavédőket november 11-én hajnalban a XV. kerületi Pázmány Péter utcába.

A rendőrök egy 12 éves fiút megmentettek, aki a tetőről kiabált segítségért.

A tűzoltók kihozták a házból a 60 éves nagyapját, és annak szintén 60 éves feleségét.

A férfi a helyszínen, a nő a kórházban halt meg, mindketten szén-monoxid-mérgezésben.

Az unokájukat könnyebb sérülésekkel vitték kórházba.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Mint kiderült, a házat a velük együtt lakó kollégájuk gyújtotta fel, miután a velük egy telken élő főnökük kirúgta őt. A férfit még aznap elfogták Újpesten. Az 51 éves M. András tagadja, hogy szándékosan gyújtotta fel a házat,

állítása szerint a kályhába akart begyújtani.

A bíróság november 25-én elrendelte a letartóztatását, de a férfi fellebbezett.

Melléképület gyulladt ki

Kunszentmiklóson, a Liszt Ferenc utcában az egyik családi ház melléképülete füstölt november 24-én.

Két tűzoltó ment be a 12 négyzetméteres épületbe, ahonnan kihoztak egy embert, de az életét már nem lehetett megmenteni.

A melléképület teljes terjedelmében égett, de a tűzoltók pár perc alatt eloltották a tüzet.

A belvárosban gyulladt ki egy lakás

Budapest V. kerületében, a Szent István körúton gyulladt ki egy földszinti lakás, a bútorok égtek. A tűzoltók egy vízsugárral eloltották a tüzet.

Ezek után, az átvizsgálás közben egy holttestet találtak a lakásban.

Idén több százan sérültek meg lakástűzben

Dóka Imre, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az Origónak elmondta, hogy a lakástüzek többségét az emberi gondatlanság okozza.

– mondja a szóvivő, majd hozzáteszi, hogy a halálos tüzeknél mindig vizsgálni kell a tűz okát. A közelmúltban történt esetek többségében ez még folyamatban van. Azt is elárulta, hogy volt egy eset,

amikor a kandallóból kipattant szikra okozta a tüzet.

Több odafigyeléssel sok esetben meg lehet előzni a katasztrófát. Nem szabad felügyelet nélkül hagyni a nyílt lángot, vagy ha konyhában főzünk, sütünk valamit.

Ezen kívül érdemes füstérzékelőt beszerezni, mert az évekig biztosítja a biztonságot, és mivel egy kisebb füstre is jelez, az anyagi kár is jóval kisebb lehet.

2020-ban eddig több mint 6 ezer lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, ezekben közel 500 ember sérült meg, és közel 80-an haltak meg.