Amerikában sem lesz idol mindenkiből

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban futó American Idol alapjaiban nem sokban különbözik a magyar Megasztártól. Annyiban azonban mindenképp, hogy a tengerentúlon immár túl vannak a hetedik évadon is, míg hazánkban csak három éven át énekeltek a sztárjelöltek. Hiába, Amerikában jóval nagyobb a merítési lehetőség, de túlzás azt állítani, hogy végül minden nyertesből bálvány lett.
Vágólapra másolva!

Szerda este ért véget az American Idol hetedik évadja Amerikában, melyet végül egy rocker-fazon, David Cook nyert meg. Az, hogy Amerikában mennyire nem unják még a heti éneklő show-t, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az eddigi döntők közül idén érkezett a legtöbb szavazat. Szám szerint 97 millió sms-t küldtek el a műsor alatt, mely a tavalyinál jó 20 millióval több. Az is érdekes jelenség, hogy a fordulók hét közben zajlottak, s így is simán vertek minden mást nézettségben, az egyes adásokat 30 - 35 millió néző követte. Persze, hogy fenntartsák az érdeklődést, mindig bedobnak valami újítást. Ebben az évben például azt, hogy az énekesek kísérhetik magukat valamilyen hangszeren (gitáron vagy zongorán leginkább), ha akarják.

Ez a változtatás az idei győztesnek is kedvezhetett, hiszen David Cook már rutinos zenésznek számít. Korábban az Axium nevű zenekar tagja volt, majd 2006-ban egy szólólemezt is kiadott Analog Heart címmel. Az American Idol ugyanis nem tiltja, hogy olyan énekesek jelentkezzenek a versenyre, akiknek már jelentettek meg nagylemezt, csupán annyit mond ki a szabályzat, hogy érvényes lemezszerződéssel nem rendelkezhetnek. Nehéz megjósolni, hogy David Cook sikeres lesz-e vagy sem, bálvánnyá válik-e vagy nem, mindenestre jó előjel, hogy mindel Idol-jelölt közül rá szavaztak a legtöbben. Az is sokat elárul már most a népszerűségéről, hogy a 2006-ban, független kiadónál megjelent szólólemezének raktáron lévő példányait gyorsan elkapkodták a műsor hetedik szériája alatt. Az alábbiakban röviden áttekintjük, hogy ki, mire vitte az American Idol eddigi nyertesei közül, tényleg bálvánnyá vált-e közülük valaki.

Az American Idol első nyertese Kelly Clarkson volt 2002-ben, akinek a neve talán a legismerősebben cseng az összes győztes közül hazánkban. A gyönyörű hangú 26 éves énekesnő az Idol-t követően három nagylemezt jelentetett meg, melyekből több mint 25 millió példány fogyott eddig. A győzelmét követően Kelly egymillió dolláros lemezszerződést írt alá az RCA céggel, és 2003-ban jelent meg a Thankful című debüt korongja. Az album táncolható, jól megírt popszámokat tartalmazott, és nem is szerepelt rosszul a listákon, de ennél is nagyobb dobásnak bizonyult a második lemez, a 2004-ben megjelenő Breakaway, amely sokkal rockosabb és érettebb hangzású, mint elődje, ráadásul rajta volt a legnagyobb slágere, a Since U Been Gone is. A harmadik albuma, a My December aztán egy slágermentes rockalbum lett, így a lemezeladások is visszább estek. Aggodalomra azonban nincs ok, Kelly Clarkson messzire jutott, Amerikából kitörve valódi világsztárr vált, akinek még van mozgástere, és még eleget bizonyíthat.

A második széria nyertese Ruben Studdard lett 2003-ban. Az ő neve már kevésbé lehet ismerős felénk, s Kelly Clarksonhoz képest hazájában is jóval kevesebb albumot adott el. Az alabamai illetőségű színesbőrű énekes Németországban született, édesapja ugyanis itt szolgált a US Army kötelékében. Miután gyermekkorában magába szívta a jazz és a gospel szeretetét, Stevie Wonder Ribbon in the Sky dalával toppant be az American Idol-ba. A 29 éves énekes eddig két lemezt jelentetett meg, melyek közül az egyik egy gospel dalcsokor volt I Need an Angel címmel, míg a 2003-as Soulful című hanganyaga természetesen a Billboard élén landolt. Az Idol-sorozattal szoros kapcsolatot alakított ki, a döntőkbe rendszerint meghívták énekelni. A legutóbbi évad hivatalos záródala (búcsúdala) is az ő nevéhez fűződik. Rá kevésbé lehet mondani, hogy idollá vált volna, inkább afféle háttérbe húzódó tehetségként tekintenek rá. Ellenben a második helyen végzett Clay Aiken a műsor történetének legsikeresebb férfi versenyzője lett, nála több lemezt összesen csak Kelly Clarkson és Carrie Underwood adott el.

Fantasia Monique Barrino a harmadik American Idol győzteseként vonult be a köztudatba, legalábbis hazájában. A műsor végeztével - ahogy az lenni szokott - azonnal neki is állt a debütáló korong elkészítésének, a Free Yourself címmel megjelent albumból 1,8 millió darabot adtak el, és az amerikai listák nyolcadik helyén nyitott. Az énekesnő második próbálkozása a Fantasia már csak a 19. helyig jutott el és 508 ezer példány kelt el belőle, ami vaskos bukásként értékelhető. Az esetében sem beszélhetünk nemzetközi karrierről, hiszen két lemezéből mindösszesen 400 ezer fogyott az Egyesült Államokon kívül. A kellemes, ám roppant unalmas soulos-R&B-s világát a szakma azért helyenként értékelte, hiszen négyszer jelölték Grammy-díjra. A The Colour Purple című musicalben pedig színésznőként is debütálhatott. Fantasia Barrino egyelőre nem vált idollá.

Forrás: Getty Images

Fantasia Barrino


A széria negyedik adásfolyamában aztán két színesbőrű előadó után egy 25 éves country-énekesnő, Carrie Underwood diadalmaskodott. Minden korábbi győztesnél komolyabb népszerűséget szerzett azóta, leszámítva persze Kelly Clarksont. Első albuma 2005 novemberében jelent meg, és rögtön megszerezte a minden idők leggyorsabban fogyó country debütalbuma címet. A Some Hearts című lemezből elkelt csaknem 6 millió, és Underwood ezalatt az idő alatt a legnagyobb sztárok közé került Amerikában, ahol a countrys popzenéjével és szépkislányos külsejével hatalmas rajongótáborra tett szert. Második korongja Carnival Rides címmel került a boltok polcaira, melyből ugyan kevesebbet adtak el, ám így is dupla platina lett. Sokan mondták róla, hogy népszerűségét tekintve ő lehet a következő Britney Spears, már ami az életvitelét illeti, reméljük erre nem kerül sor. Európában soha nem lesz akkora sztár, mint hazájában, ám kétségtelen, hogy Carrie igazi bálvánnyá vált az Államokban.

Taylor Hicks lett az ötödik amerikai idol, s a társai közül ő nyerte el "legidősebbként" a címet, hiszen 29 éves volt 2006-ban. Valószínűleg nem ez az oka, mégis ő bukta addig a legnagyobbat a reality show történetében. Debütáló lemeze nem érte el az egymilliós példányszámot sem, ami a 35 millió tévénézőhöz viszonyítva tényleg elég sovány. Ennek megfelelően kiadója fel is bontotta vele a szerződését a következő évben. Lehet, hogy bálvánnyá választották, ám végül nem lett az. Azért teljesen nem fog eltűnni az amerikaiak szeme elől, hisz szerepelni fog a Grease című musical legújabb feldolgozásában a Broadwayen. Ellenben a negyedik helyen végzett Chris Daughtryból milliós eladásokat produkáló sztár lett, ki érti ezt?

A tavalyi győztes volt az Idol-ok közül a legfiatalabb: Jordin Sparks mindössze 17 évesen nyerte meg a versenyt. A műsor után, novemberben készített címnélküli debütáló lemeze a tizedik helyen kezdett a Billboard listáján, s bizony ez a bukás még Taylor Hicksénél is vaskosabbra sikerült. A lemez félmilliós példányszáma nem okozott túl nagy boldogságot Jordinnak, főleg úgy, hogy a döntőben rekordszámú szavazat érkezett rá. Egyelőre külföldön is ismeretlen maradt a neve, sőt hazájában sem vált idollá, még akkor sem, ha a legutóbbi Super Bowl döntőjében neki jutott a megtisztelő feladat, hogy elénekelje az amerikai himnuszt.