Így lehetsz önmegtartóztatás nélkül vékonyabb - tippek

Vágólapra másolva!
A legtöbb embernek az egészséges étkezésről valószínűleg az örökös salátaevés jut az eszébe és az édességek utáni hiábavaló sóvárgás. Pedig ennek nem kellene így lennie. Pár trükkel igazán könnyedén fogyhatunk le, és közben finomakat is ehetünk.
Vágólapra másolva!

Figyelj oda, hogy milyen zsírokat viszel be a szervezetedbe!


Sokan azt hiszik, hogy a zsír egyenlő a kalóriával, amit jobb teljesen kihagyni az étrendből. Pedig a szervezetnek szüksége van a zsírokra. Bizonyos vitaminok csak zsírban oldódnak, vagyis csak zsírokkal tudjuk bevinni a szervezetünkbe. Nem minden zsír egyforma. Egyél például dióféléket, magvakat, avokádót, és extra szűz olívaolajat. Ezekben "jó" zsírok vannak, amik nem feltétlenül hizlalnak, persze csak mértékkel fogyassz belőlük is. A szervezetnek ugyanis szüksége van ezekre a fajta zsírokra. Nélkülözhetetlenek az anyagcsere folyamatokban, sőt sokkal jobban csökkentik az éhséget is.


Igyál vizet és zöldteát!


Miért? Mert cukormentes, adalékanyag-mentes és bűntudat nélkül ihatod. A dobozos gyümölcslevek és szénsavas italok ezzel szemben sok cukrot és kalóriát tartalmaznak. Egy csésze szőlőlében 150 kalória van, amit ha rendszeresen iszol, olyan, mintha folyamatosan nassolnál. A szénsavas üdítők pedig csak tápanyagok nélküli üres kalóriákat tartalmaznak.


A cukormentes, diétás üdítőkkel sem jársz jobban. Igazából csak átvered a szervezeted. Lehet, hogy tényleg nincs bennük cukor, de a helyettesítő anyagok elhitetik az aggyal, hogy cukor van a szervezetedben, amit inzulinnal kell lebontania. Ezután a hasnyálmirigy által termelt inzulin kiváltja a szénhidrát utáni sóvárgást és fáradtabb is leszel. Igyál minél több szénsavmentes vizet. Amellett, hogy sokkal jobban hidratál, segít a szervezet méregtelenítésében is.


Egyél teljes kiőrlésű gabonaféléket legalább heti egy alkalommal!


Minden diéta fontos összetevője, mivel B-vitaminban és rostban gazdag. Ha tésztából és lisztből a teljes kiőrlésűt, valamint a rizsből a barnát választod, sokkal tovább leszel energikus egy étkezés után és könnyebben elérd a napi 45 gramm ajánlott rost bevitelét.


Ráadásul 1950-óta, a Mayo Clinic tavalyi felmérése szerint 400 százalékkal nőtt a gluténérzékenyek aránya. Ez többnyire a finomított liszteknek, gabonáknak is köszönhető.

Reggelizz - de ne csak pár falatot!


A legtöbben azért nem reggeliznek, mert félnek, ha egyszer egy nap elkezdenek enni, nem tudják majd abbahagyni. Ez akkor igaz, ha keveset, mondjuk csak egy zsömlét vagy egy darab gyümölcsöt eszel, mert ezek a szénhidrátok gyorsan elégnek és újra éhes leszel. A legjobb, ha egy nagyobb, tápanyagok szempontjából összetettebb reggelivel kezded a napot. Lehetőleg ébredés után egy órán belül fogyasszunk teljes kiőrlésű szénhidrátot, például müzlit, alacsony zsírtartalmú fehérjével, például tejjel, joghurttal. A sovány húsok, és a tojásrántotta is kiváló reggeli lehet. Természetesen zöldséggel és gyümölccsel, illetve magvakkal is kombinálhatjuk.


Egyél kevesebb állati eredetű fehérjét!

A fehérjék fontosak, de többnyire csak állati eredetű fehérjéket fogyasztunk, ami tele van telített zsírokkal. Ez szívbetegségekhez, elhízáshoz és akár rákos betegségekhez is vezethet.


Próbálj meg hetente párszor vegetáriánus ételek enni, tofut, csicseriborsó fasírtot vagy egyéb fehérjében gazdag zöldségből készült ételeket. Ha húsos ételeket kedveled jobban, figyelj oda, hogy lehetőleg vörös húsokat hetente csak egyszer-kétszer fogyassz. Többnyire inkább csirkét és pulykát válassz, és persze minél több halat.