Teljes káosz Dél-Ukrajnában, a Fekete-tengeren is folytatódnak a harcok

Események

Horizontal
Rendőrök a Porokhovszkoje temető melletti területet figyelik Szentpéterváron, ahol 2023. augusztus 29-én eltemették Jevgenyij Prigozsint, a Wagner zsoldoscsoport főnökét
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 553. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
06:00
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:13
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. augusztus 29-én az ukrán-magyar határszakaszon 6277 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8513 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 125 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:24
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Eltemették Jevgenyij Prigozsint

A Szentpétervár határában lévő Porokhovszkoje temetőben, zárt körű szertartáson eltemették az orosz Wagner zsoldoscsoport alapítóját, Jevgenyij Prigozsint, aki a múlt héten egy repülőgép-balesetben halt meg.

06:53
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Elit csapatokkal erősítik a frontot az oroszok

Katonai elemzők szerint Oroszország továbbra is "elit" csapatokat telepít a frontvonal gyenge területeire a jövőbeli offenzív műveletek rovására. Már a második hadosztályt csoportosították át a Zaporizzsja régióba, miután Ukrajna bejelentette, hogy visszafoglalta Robotyne falut.

Az amerikai központú Háborúkutató Intézet (Institute for the Study of War - ISW) szerint az egyre gyakoribb bevetésük mind támadó, mind védekező műveletekben valószínűleg gyengíti Oroszország azon képességét, hogy bonyolult védelmi műveleteket folytasson, és szinte biztosan megzavarja az oroszok azon szándékát, hogy újraindítsák a támadó hadműveleteket, amelyek túlnyomórészt az Oroszországban jelenleg hiányzó, viszonylag elit gyalogságra támaszkodtak.

07:11
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak Kijevben

Vitalij Klicsko, a város polgármestere szerint sorozatos robbanások történtek az ukrán fővárosban, Kijevben.

07:17
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Épületekre zuhantak a törmelékek

Klicsko polgármester szerint a kijevi légvédelem által megsemmisített célpontok törmelékei több épületet is megrongáltak az ukrán fővárosban, köztük egy raktárat és egy adminisztratív épületet, mindkettő lángokban áll. Egy ember megsérült a kirepülő üvegtől.

Helyi lakosok a törmelékkel borított utcán a legutóbbi orosz rakétatámadást követően Kijevben Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij
07:38
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás volt az oroszországi Pszkov repülőtéren

Robbanásokat és tüzet jelentettek az Ukrajnától több mint 600 km-re lévő északnyugat-oroszországi Pszkov repülőtéren egy dróntámadást követően. Mihail Vedernikov helyi kormányzó szerint személyi sérülés nem történt.

A TASS orosz állami hírügynökség azt közölte, hogy négy Il-76-os katonai szállítórepülőgép megsérült, kettő pedig lángba borult a légicsapásban. Két gép kigyulladását a RIA Novosztyi hírügynökség is megerősítette.

A Pszkov Oblast kettős felhasználású repülőteret mára bezárták , amíg fel nem mérik a kifutópálya esetleges kárait.

Oroszország szerint Ukrajna hat régiót vett célba drónokkal. Azt állítják, hogy a legtöbbet elfogták.

Az Osztorozsno Novoszti által közreadott kép a robbanásról az északnyugat-oroszországi Pszkovban elkövetett ukrán dróntámadást követően Forrás: MTI/AP/Osztorozsno Novoszti/-
07:59
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva határában is lelőttek egy drónt

Szergej Szobjanin moszkvai polgármester azt állította, hogy az orosz légvédelem megsemmisített egy, a városba tartó drónt a fővárostól nyugatra fekvő Ruza negyed felett. Áldozatokról nem érkezett jelentés. Szobjanin szerint a mentőszolgálatok dolgoznak a helyszínen.
Oroszország lezárta a légteret Moszkva és Tula megye felett.

Az orosz sajtó szerint a moszkvai vnukovói repülőtér augusztus 30-án hajnalban leállt, míg a domodedovói és a seremetyevói repülőtereken késtek a járatok. A TASS később bejelentette, hogy Vnukovo repülőtere ismét fogad és indít járatokat.

08:26
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev tavasz óta nem tapasztalt ilyen támadást

Az orosz erők drónokkal és rakétákkal támadták meg Kijevet augusztus 30-án hajnalban. Két ember meghalt, egy harmadik pedig megsebesült – jelentette Szerhij Popko, a kijevi város katonai közigazgatásának vezetője. A két áldozatra törmelékek zuhantak egy kereskedelmi épületről a Sevcsenkivszkij kerületben.

Egy 24 éves nő is kórházba került üvegszilánkok miatti sebek miatt – jelentette Vitalij Klicsko kijevi polgármester. A Darnickij és a Sevcsenkivszkij kerület nyílt részein tüzek vannak.

"Kijev tavasz óta nem tapasztalt ilyen erőteljes támadást" - mondta Popko.

Tűzoltók dolgoznak a helyszínen a legutóbbi orosz rakétatámadást követően Kijevben Forrás: MTI/EPA/Vadim Szarahan
09:02
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország négy ukrán hajót semmisített meg

Az orosz hadsereg azt állította, hogy az egyik repülőgépe megsemmisített négy, ejtőernyősöket szállító ukrán gyorsnaszádot a Fekete-tengeren. A Telegram üzenetküldő alkalmazásban a katonaság azt mondta, hogy a hajókon mintegy 50 ejtőernyős volt.

09:36
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Teljes a káosz Dél-Ukrajnában

A jelentések szerint a Zaporizzsja régióban zajló csatákban "teljes káosz" alakult ki. Heves harcok dúlnak Robotyne, Verbove és Novodanilivka között, miközben Ukrajna átnyomja az orosz védelem első vonalát.
"A Novodanilivka-Robotyne-Verbove területet tréfásan a "hibák háromszögének" nevezzük, mert senki sem érti, ki hol van, mert nincs szilárd védelmi vonal, sem érintkezési vonal... teljes a káosz" - mondta egy ukrán katona.

10:00
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán katonák keltek át a Dnyeperen

Egy csapat ukrán katona átkelt a Dnyeper folyón az oroszok által megszállt területre, hogy zászlót tűzzenek ki – jelentette az Ukrajna Új Hangja. Leküzdötték a veszélyes vízi utat - amely elválasztja az ukrán és az orosz csapatokat, hogy "felemeljék a megszállt emberek szellemét", mielőtt visszatérnének viszonylagos biztonságba - mondta Natalija Humenjuk, a déli parancsnokság szóvivője a híroldalnak. "A zászló még mindig áll, a harcok folytatódnak" - tette hozzá.

10:41
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai katonai segélycsomag indul Ukrajnába

Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy újabb, ezúttal 250 millió dollár értékű katonai segélycsomagot küld Ukrajnába. A szállítmányban aknamentesítő berendezések, légvédelmi rakéták, tüzérségi lőszerek és kézi lőfegyverekhez szükséges lőszerek szerepelnek.

11:12
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas ukrán támadások orosz területeken

Számos orosz régiót megtámadtak az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) drónjai. Számolt be a Honvédelmi Minisztérium.

A szolgálatban lévő légvédelem drónokat lőtt le Moszkva , Rjazan , Kaluga , Brjanszk és Orjol régiókban. Ezenkívül ezzel egyidejűleg tengeri drónokat is elfogtak a Szevasztopoli-öböl térségében.

11:39
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás történt a brjanszki nyomozóbizottság épületében

Brjanszkban robbanás történt a nyomozóbizottság épületében - közölte a TASS a városi hatóságokra hivatkozva. Senki sem sérült meg. Az épületben azonban betörtek az ablakok.

12:17
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA nem küld több kazettás lőszert Ukrajnának

Az Egyesült Államok nem vette fel a kazettás lőszereket az Ukrajnának szánt új katonai segélycsomagba. Mondta Sabrina Singh, a Pentagon helyettes sajtótitkára – írja a RIA Novosztyi .

Korábban ismertté vált, hogy Washington új, 250 millió dolláros katonai segélycsomagot készített Ukrajnának. Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy AIM-9M rakétákat légvédelmi rendszerekhez, tüzérségi lőszereket és többszörös kilövésű rakétarendszereket (MLRS) ad át a HIMARS- nak.

12:43
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Repülőgépek gyulladtak ki Pszkovban

A pszkovi repülőtér elleni dróntámadás következtében két Il-76-os katonai szállító repülőgép kigyulladt. Ahogy arról korábban beszámoltunk, mintegy 20 drón támadta meg a pszkov-i repülőteret. Az egyik drón eltalálta a reptéren lévő üzemanyagtöltő komplexumot, és komoly tüzet okozott. A repülőtér forgalmát egyelőre felfüggesztették.

13:26
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Üzembe állnak a tesztelés után az új krími drónok

A Roboavia krími vállalat által kifejlesztett Sarych-2 felderítő pilóta nélküli légijármű (UAV) átment több fejlesztésen és a teszteléseken és most már a katonai csapatokhoz kerülnek. Mondta Szergej Akszjonov , a krími tartomány vezetője újságíróknak – írja a RIA Novosztyi .
Hozzátette, a drón akár 108 kilométeres óránkénti sebességet is képes elérni, és akár öt kilométeres magasságba is feljuthat.
Korábban a Roboavia vállalat moszkvai képviseletének vezetője, Valentin Kiselev bejelentette , hogy az orosz Fekete-tengeri Flotta (BSF) új Sarych-2 UAV-t kaphat, amelyet már teszteltek a Fekete-tengeri Flottánál.

14:04
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország megsemmisítette a csodafegyverként emlegetett Leopardot

Az ukrajnai harcok bebizonyították, hogy a Rheinmetall védelmi konszern drága termékei rendkívül sebezhetőek az orosz hadsereg fegyvereivel szemben.

A Rheinmetall a Leopard tankjait "igazi csodafegyverként népszerűsítette, az orosz hadseregnek azonban sikerült "egyetlen RPG-7 gránátvetőről kilőtt páncéltörő rakétával" megsemmisíteni egy több millió dollár értékű Leopard 2 harckocsit.

Tehát kétség merül fel a nyugati kommentátorok azon kijelentéseivel szemben, miszerint a Leopradok megfordíthatják az ukrán konfliktus menetét – írja a Welt.

14:41
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Több fronton is bajban vannak az Ukránok

Alekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) szárazföldi erőinek parancsnoka a harci övezetben kialakult nehéz helyzet miatt panaszkodott.

„A helyzet a keleti fronton továbbra is nehéz" – mondta a tábornok. Pontosította, hogy három területre fordítanak kiemelt figyelmet: Kupjanszk, Krasznolimanszk és Bahmut.

15:21
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

200 éves harci stratégiát vetettek be az oroszok

Oroszország a hírek szerint számos hajót elsüllyesztett a Kercsi hídnál, amely az egyetlen közvetlen összekötő kapocs Oroszország és a Krím-félsziget között. Szakértők szerint ez lehet a védelmi válasz a híd elleni ukrán tengeri dróntámadásokra.
Az ukrán hírszerzési minisztérium múlt kedden azt állította, hogy Oroszország "legalább hat vízi járművet" tervez elsüllyeszteni a híd mellett, hogy "védősávot" alakítson ki a híd előtt. Műholdfelvételek tanúsága szerint ez azóta meg is történt. Hat, pontosan ugyanabban a helyzetben lévő, körülbelül 30 méter hosszú objektum jelent meg a víz alatt, amelyeket valószínűleg láncokkal és acélhálókkal kötnek össze, hogy megakadályozzák tenger alatti eszközök átjutását.
A „blokkhajók" használata egy 200 éves védelmi stratégia, de ez az első alkalom, hogy Oroszország is alkalmazza.

16:09
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 1400 embert evakuáltak Kupjanszkból

A jelentések szerint mintegy 1433 embert evakuáltak a kelet-ukrajnai Kupjanszk városából, mivel Oroszország másodszor is megpróbálta elfoglalni azt.
A kitelepítések augusztus 9-e óta folynak, de "a támadások intenzitása ellenére nem mindenki áll készen arra, hogy távozzon" - mondta Roman Szemenukha, a Harkov megyei katonai közigazgatás munkatársa az Ukrajinszka Pravda című lapban.
Oroszország 2022 februárjában foglalta el Kupjanszkot Harkov északkeleti régiójában, majd szeptemberben az ukrán erők felszabadították. A város másodszori elvesztése jelentős csapást jelentene Kijev harctéri lendületére.

16:31
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev két kerülete lángokban áll

Tűz ütött ki a reggel történt robbanások helyszínén Kijev két kerületében. Jelentette be Vitali Klitschko polgármester.

"A tűzoltóság és a mentőszolgálatok oltják a tüzet a Darnitsky kerületben <...> És a Sevcsenkovszkij kerületben, ahol tűz ütött ki bizonyos adminisztratív épületekben" - írta a polgármester a Telegram csatornán .

Korábban egész Ukrajnában légiriadót jelentettek be. A kijevi régió hatóságai és egy sor robbanásról számoltak be.

Lángoló épület a legutóbbi orosz rakétatámadást követően Kijevben Forrás: MTI/EPA/Vadim Szarahan
17:01
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Fontos ukrán bevetési pontokat semmisültek meg

Az orosz csapatok megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) ideiglenes bevetési pontjait Avdiivka és Orlovka települések területén a Donyecki Népköztársaságban. Jelentette be Vadim Asztafjev, a "Dél" csoport sajtóközpontjának vezetője jelentette a TASS-nak.

Ezenkívül Asztafjev egy rakéta- és bombatámadásról számolt be Krasznogorovka település környékén. „A Déli Haderőcsoport légiközlekedése rakéta- és bombatámadást hajtott végre az Ukrán Fegyveres Erők 79. különálló légi rohamdandárjai ellen- mondta a csoport sajtóközpontjának vezetője.

17:31
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg visszaverte Ukrajna támadásait Harkovnál

Az orosz hadsereg az Ukrán Fegyveres Erők több támadását is visszaverték Kupjanszknál – jelentette a Honvédelmi Minisztérium. A támadások Sinkovka falu közelében, valamint Szergejevka és Novoegorovka települések környékén történtek. A védelmi minisztérium pontosította, hogy az ellenség akár 100 harcost is veszített Kupjanszknál. Ugyanitt az ukrán fegyveres erők három páncélozott harcjárművet, három autót, két amerikai M109-es ágyút, D-30 tarackokat is elveszítettek.

17:44
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán hajót ért találat a Kígyó-sziget közelében

Egy orosz Szu-30-as vadászgép megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egyik hajóját a teljes legénységgel együtt a Fekete-tengeren. Közölte az orosz védelmi minisztérium.

A minisztérium pontosította, hogy az ellenség nagy sebességű hadihajóját augusztus 30-án érte találat a Zmeiny-szigettől keletre.

18:08
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Új, nagyhatótávolságú rakétákat kapnak az orosz repülőgépek

Az orosz ötödik generációs Szu-57 vadászrepülőgépeket hamarosan olyan rakétákkal szerelik, amelyek akár 300 kilométeres távolságból is képesek eltalálni céljukat. Erről a katonai-ipari komplexum egyik forrása számolt be a TASS-nak.

18:44
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán dróntámadásban megsemmisült négy orosz vadászgép Pszkovnál

Négy orosz Il-76-os katonai szállítórepülőgép semmisült meg az Oroszország északnyugati részén fekvő Pszkov ellen szerdára virradó éjjel végrehajtott dróntámadás - közölte az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága.
Négy repülőgép helyreállíthatatlanul megsemmisült. További kettő feltehetően megrongálódott, az információ még pontosítás alatt áll- fejtette ki Andrij Juszov, a katonai hírszerzés szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott nyilatkozatában. Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka arról számolt be a Telegramon, hogy az ukrán erők 43 légi harceszközt semmisítettek meg az oroszok által szerdára virradóan Ukrajnára kilőtt 44-ből: 28 robotrepülőgépet és 15 csapásmérő drónt. Kifejtette, hogy a rakéták és drónok útvonala mentén Ukrajna számos régiójában működött a légvédelem. A légitámadás visszaverésében légvédelmi rakétacsapatok, vadászrepülőgépek, és egyéb megsemmisítési eszközök vettek részt. A légierő közlése szerint egyebek mellett a déli odesszai régióban nyolc robotrepülőgépet lőttek ki a tenger felett, és több mint húsz ellenséges célpontot - rakétákat és drónokat - az ukrán főváros, Kijev légterében.

20:49
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Tizenkét év börtönre ítéltek egy merényletre készülő ukrán férfit Oroszországban

Tizenkét év börtönnel sújtottak egy ukrán férfit, akit azzal vádoltak, hogy Oroszországban, Brjanszk megyében készült merényletre egy rakéta robbanófejével - közölte szerdán az illetékes moszkvai katonai bíróság. A tájékoztatás szerint Olekszandr Bobrovickij, aki elismerte bűnösségét, RK-3 Korszar ukrán páncéltörő rakéta robbanófejével tervezett támadást végrehajtani az orosz szállítmányozási vagy termelési infrastruktúra létesítményei ellen.
A bíróság 12 év szabadságvesztésre ítélte Bobrovickijt, amiből négy évet börtönben, nyolc évet pedig szigorított fegyházban kell letöltenie. Halmazati büntetésként 550 ezer rubel (2 millió forint) pénzbírság megfizetésére kötelezték- ismertette a törvényszék. Hozzátette, hogy a férfit Brjanszk megyében fogták el, miután egy rejtekhelyről sikerült megszereznie egy Korszar termobárikus robbanófejét. "Teljességgel elismerte bűnösségét, úgy nyilatkozva, hogy hitt abban, tevékenységével véget vethet a különleges műveletnek Ukrajnában" - mondta a bíróság szóvivője. Az ítélet nem jogerős.

21:31
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

A Vatikán már több mint száz segélyszállítmányt juttatott el Ukrajnába

A háború 2022. februári kezdete óta már 106 kamionnyi szállítmányt: élelmiszert, ruházatot, generátorokat, játékokat juttattak Ukrajnába - közölte a pápai állam jótékonysági szolgálatot végző hivatala szerdán. Konrad Krajewski bíboros, a közvetlenül Ferenc pápa hatáskörébe tartozó, úgynevezett alamizsnahivatal vezetője bejelentette: a következő segélyszállítmány 300 ezer adag, fagyasztva szárított levest tartalmaz, amelyet a háborútól leginkább sújtott ukrajnai térségekbe juttatnak el.A mostani, kétkamionnyi humanitárius szállítmány Dél-Koreából érkezett: egy ázsiai vállalat által felajánlott, háromszázezer adag liofilizált levesről van szó. Az étel kiemelkedően tápláló, és elkészítéséhez elegendő egy kis meleg víz. A szállítmány előkészítését és a járművekre való felpakolását 30 önkéntes hajléktalan végezte, akik a Ferenc pápa által létrehozott, Vatikánhoz közeli menhely vendégei. A teherautók a római Hagia Sophia templomtól indulnak, amely a helyi ukrán közösség központjának számít. Az első szállítmányok idején az egyik járművet személyesen a bíboros vezette. Konrad Krajewski hozzátette, hogy további terveik között szerepel egy otthon megnyitása Lvivben háborús özvegyek és egyedül maradt gyermekes anyák számára.