Az ukránok nem bírnak az oroszokkal: nagy pusztítást végeztek Odesszában, de Szumit és Kijevet is lövik

Események

war Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katona egy BMD-1 légvédelmi járműben
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 527. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
05:55
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:09
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA biztosítaná az orosz gabonaexportot

Antony Blinken amerikai külügyminiszter ígéretet tett arra, hogy Washington gondoskodni fog arról, hogy mindenki – beleértve Oroszországot is – biztonságosan exportálhasson élelmiszereket, ha visszaállítják a fekete-tengeri gabonamegállapodást.

Az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött egyezség lehetővé tette az ukrán gabona biztonságos exportját a világ többi része felé, de Moszkva a múlt hónapban bejelentette, hogy kilép a megállapodásból. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Blinken elítélte Oroszországot kilépése és az ukrajnai gabonaszállítás elleni támadások miatt.

"A Tanács minden tagjának, az ENSZ minden tagjának meg kell mondania Moszkvának, hogy elég a Fekete-tengert zsarolásként használni. Az éhséget nem szabad felfegyverezni" - mondta Blinken.

06:19
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Taposóaknákat találtak a zaporizzsjai atomerőműnél

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) tagjai a hírek szerint kénytelenek voltak elhalasztani az ukrajnai Zaporizzsja atomerőműbe irányuló küldetésüket, miután odautazásuk során két gyalogsági aknát fedeztek fel. A misszió a megszállt területre tartott, amikor az orosz aknákat megtalálták az úton – mondta Olekszandr Tarnavszkij, az ukrán hadműveleti csoport parancsnoka.

Az aknákat hatástalanították, és a küldöttség továbbhaladhatott – mondta.

Az atomerőmű 2022 márciusa óta orosz megszállás alatt áll.

06:43
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Biztonsági tárgyalások kezdődtek Ukrajna és az Egyesült Államok között

Ukrajna tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államokkal a biztonsági kötelezettségvállalásokról szóló kétoldalú megállapodásról, amelyet az Ukrajna támogatásáról szóló közös nyilatkozat előirányoz.

"Szimbolikus, hogy a legnagyobb stratégiai partnerünk, az Amerikai Egyesült Államok lett az első olyan ország, amellyel Ukrajna elindítja ezt a folyamatot. Ezzel sikeres modellt alkotunk a többi partner számára" - hangsúlyozta az ukrán küldöttséget Andrij Jermak elnöki hivatalvezető.

A biztonsági kötelezettségvállalások megerősítik Ukrajna kapcsolódását az euro-atlanti közösséghez – ideértve az EU-t és a NATO-t.

07:14
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán tisztviselő elismerte, hogy Kijev állt a hídrobbantások mögött

Egy ukrán tisztviselő azt mondta, Kijev részt vett mindkét krími híd elleni támadásban. Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára a nemzeti televízióban beszélt. "Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) mindkét incidensben érintett" - mondta.

A megszállt Krímet Oroszországgal összekötő Kercsi híd először 2022. október 8-án sérült meg egy robbanásban. A közúti híd több szakasza összeomlott, ezért le kellett zárni a forgalom elől. Július 17-én újabb támadás történt, két robbanás ismét károkat okozott a hídban. Ukrajna akkor egyik incidensért sem vállalta a felelősséget.

Vaszil Maljuk, az SBU vezetője a hónap elején először ismerte el, hogy a biztonsági szolgálatok érintettek az októberi incidensben. "A krími híd lerombolása az egyik eredményünk" - mondta.

07:41
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Nehéztüzérséggel lövik Nikopolt

Az orosz erők kétszer támadták meg a Dnyipropetrovszk megyei Nikopolt, nehéztüzérséggel – közölte Szerhij Liszak kormányzó a Telegramon. Az ágyúzás megrongált egy helyi közszolgáltató céget. A támadásokban civilek nem sérültek meg.

Nikopol a Dnyeper folyó partján fekszik, amelyet rendszeresen ágyúznak a szemközti Zaporizzsja Atomerőművet megszálló orosz csapatok.

07:54
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. augusztus 3-án az ukrán-magyar határszakaszon 6655 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7366 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 123 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:21
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Csütörtökön két hullámban lőtték Herszont

A délelőtti heves lövöldözés után az orosz erők augusztus 3-án este ismét lecsaptak Herszonra – közölte Olekszandr Prokudin, a régió kormányzója a Telegramon. A legutóbbi támadás egy bevásárlóközpontot és egy egészségügyi intézményt ért el. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

A délelőtti orosz csapás több embert is megsebesített, köztük mentőket. A támadások lakónegyedeket és polgári infrastruktúrát céloztak, de találat ért egy templomot és egy trolibuszt is.
Kedden egy kórházak ágyúztak az oroszok, ott egy orvos halt meg.

08:49
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Négyzetméterenkét 5 aknát is lerakhattak az oroszok

A legutóbbi kijevi harci jelentések szerint az ukrán erők visszafoglalták a Bahmut melletti területeket. Olekszij Danilov, az ukrán Biztonsági Tanács titkára azt mondta, hogy az orosz erőknek a hónapokig tartó megszállás alatt bőven volt idejük védekezni és kiterjedt aknamezőket telepíteni.

"Az ellenség nagyon alaposan felkészült ezekre az eseményekre. A csapataink által visszafoglalt területen lévő aknák száma teljesen őrült. Átlagosan három, négy, öt akna van négyzetméterenként."

Az orosz védelmi miniszter a harcokról szóló beszámolójában azt mondta, hogy az ukrán erők több szektorban is sikertelenül próbáltak előrenyomulni a donyecki régió déli és északi részén.

09:28
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország megzavarhatja a globális energiaellátást

A brit kormány új listája szerint Oroszország zavart okozhat a globális energiaellátásban.
A kabinetiroda közzétett egy nyilvántartást, amelynek célja, hogy segítsen Nagy-Britanniának felkészülni az országot érő legsúlyosabb fenyegetések "legrosszabb forgatókönyvére".
Az egyes kockázatok hatását olyan tényezők alapján értékelték, mint az elveszett életek lehetséges száma és a pénzügyi költségek, míg az egyes kockázatok valószínűségét kiterjedt adatmodellezés és szakértői elemzés segítségével határozták meg.
A legsúlyosabb fenyegetésnek a szélsőséges időjárást és a világjárványt értékelték.
Az ukrajnai orosz invázió nyomán azonban a globális energiaellátás megzavarásának potenciális veszélye is felkerült az új nyilvános kockázatok közé a 2023-as listán.
Valószínűsége és hatása azonban viszonylag alacsony, a becslések szerint 0,2% és 1% közötti, illetve "mérsékelt".

09:59
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna háborús bűnként vizsgálja az orosz gabonatámadásokat

Ukrajna lehetséges háborús bűncselekményként vizsgálja a gabonainfrastruktúra elleni orosz támadásokat – közölte az ország főügyésze.

10:32
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Románia napi 30 folyami hajót vámkezel

Románia közölte, hogy a következő két napban legfeljebb 30 olyan hajót vámkezel, amelyek arra várnak, hogy belépjenek az országba a Duna-parti ukrán kikötőkből.
Oroszország szerdán a hajnali órákban megtámadta Izmajilt - Ukrajna egyik legnagyobb folyami kikötőjét -, és 40 000 tonna gabonát semmisített meg.
Klaus Johannis román elnök kijelentette, hogy Oroszország folyamatos támadása Ukrajna polgári infrastruktúrája ellen a Dunán háborús bűnöknek minősül.
A Duna a gabonaexport utolsó vízi útvonala Ukrajnából, mivel Oroszország a múlt hónapban ténylegesen blokád alá vette Ukrajna Fekete-tengeri kikötőit.

11:05
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz toborzó hirdetések jelentek meg Kazahsztánban

A kazahsztáni internetezők képernyőjén elkezdtek megjelenni azok a hirdetések, amelyek komoly összeget kínálnak az orosz hadsereghez való csatlakozásért. A hirdetéseken orosz és kazah zászlók és a „váll a váll mellett" szlogen szerepel.
495 000 orosz rubel (1,9 millió forint) egyszeri kifizetést ígérnek azoknak, akik szerződést kötnek az orosz hadsereggel, valamint legalább 190 000 rubel (730 000 forint) havi fizetést és nem közölt extra juttatásokat.
A hirdetések egy olyan webhelyre vezetnek, amely lehetőséget kínál a potenciális újoncoknak, hogy csatlakozzanak az orosz hadsereghez az orosz távol-keleti Szahalin régióban. A weboldal tulajdonosa önkormányzati szervezetként szerepel.
Kazahsztánban több mint hárommillió orosz nemzetiségű él. Az ország hagyományosan Oroszország egyik legközelebbi szövetségese, de nem támogatta az ukrajnai háborút. A kazah törvények értelmében illegális a külföldi katonai konfliktusokhoz fizetésért való csatlakozás.

11:49
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

A G20-csoportnak kellene meggyőznie Putyint

Az EU külpolitikai főképviselője levélben kérte a G20-ak minisztereit, hogy segítsenek meggyőzni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy nyissa meg újra az ukrán gabonaexport fő útvonalát afrikai és közel-keleti országok felé. A Guardian által látott levelében Josep Borrell arra figyelmeztetett, hogy Oroszország múlt havi döntése, hogy kilép a fekete-tengeri gabonaegyezményből, emberek, köztük gyerekek életét kockáztatja a háború sújtotta országokban és konfliktusövezetekben. Arra buzdította a nemzetközi közösséget, hogy „tiszta és egységes hangon" beszéljen a kérdésről.

12:28
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Afrikának gabona kell

Az Ukrajnával kapcsolatos béketárgyalásokon részt vevő afrikai vezetők az orosz gabona- és műtrágyaexport feloldására szólítottak fel a fekete-tengeri gabonával kapcsolatos megállapodás újjáélesztése érdekében - közölte Dél-Afrika. A csoport emellett felszólította az ENSZ-t, hogy tegyen lépéseket az Európai Unió tengeri kikötőiben elzárt 200 000 tonna orosz műtrágya kibocsátása érdekében – mondta Vincent Magwenya, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök szóvivője.

13:13
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

A lengyelek és a litvánok provokációtól tartanak

A lengyel és a litván vezetők sürgős találkozót tartottak egy stratégiailag érzékeny területen, ahol NATO-tagországaik Fehéroroszországgal és Kalinyingrád orosz területével határosak, figyelmeztetve, hogy Moszkva és Minszk provokációira készülnek a térségben. Wagner-zsoldosokat költöztetnek a NATO keleti szárnyához, hogy destabilizálják a katonai szövetséget - mondta Lengyelország miniszterelnöke.

13:48
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország csökkenti az olajexportot

Oroszország napi 300 ezer hordóval csökkenti az olajexportot szeptemberben – közölte Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes a Reuters hírügynökséggel. Oroszország már ígéretet tett arra, hogy márciustól az év végéig napi mintegy 500 000 hordóval, azaz olajtermelésének 5%-ával csökkenti olajkitermelését.

14:29
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Új tagokkal erősítik meg a BRICS-csoportot

Oroszország közölte, hogy a BRICS-országok csoportját új tagok felvételével erősítik meg, az eddigi leghatározottabban támogatják a terjeszkedés gondolatát – írja a Reuters. A feltörekvő gazdaságok BRICS-csoportjába jelenleg Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika tartozik. Moszkva a csoportot egyre fontosabb és befolyásosabb ellensúlynak tekinti az Egyesült Államok vezette nyugat felé irányuló globális ügyekben.

15:03
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Évi 50 milliárd dollárba kerül a háború Ukrajnának

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök azt mondta, hogy a háború Ukrajnának évente körülbelül 50 milliárd dollárba kerül. "Ez több, mint a békeidő költségvetési bevétele" - utalt a 2021-es költségvetésre, aminek bevételi oldala 48 milliárd dollár körül volt.
Az ország költségvetésének közel 50%-át Ukrajna külföldi partnerei támogatják, a fő támogatók pedig az Egyesült Államok és az EU.
Az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy 2024 és 2027 között 54,7 milliárd dollár (50 milliárd euró) pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának.
A kijevi közgazdasági iskola becslése szerint az orosz invázió több mint 150 milliárd dolláros közvetlen kárt okozott Ukrajna infrastruktúrájában.

15:39
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Lebombázták a Fekete-tenger egyik legnagyobb kikötőjét

Az orosz közösségi média felhasználói robbanásokról és lövöldözésről számoltak be péntek reggel. A robbanások az orosz fekete-tengeri Novorosszijszk kikötő közelében történtek – írja a Reuters.

A novorosszijszki segélyszolgálatok megerősítették a robbantásokról szóló jelentéseket, és értesítették a biztonsági szolgálatokat – jelentette az orosz RIA hírügynökség.

16:01
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Leállították a hajóforgalmat Novorosszijszk kikötőjében

A Reuters szerint a támadás után a kikötőben, ideiglenesen leállítottak minden hajóforgalmat.

Helyi jelentés szerint a létesítmények nem sérültek meg.

Oroszország arról is beszámolt, hogy ukrán tengeri drónok támadták meg hadihajóit, amelyek egy polgári hajót kísértek.

A Fekete-tengeren és a szomszédos kikötőkben kiéleződtek az összecsapások, mióta Oroszország a múlt hónapban megtagadta a gabonaexport meghosszabbítását.

16:33
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Miért fontos Ukrajnának a fekete-tengeri kikötő?

Az orosz védelmi minisztérium péntek hajnalban közölte, hogy meghiúsította az éjszakai ukrán támadásokat a Fekete-tengeren és a Krím-félszigeten, melyet egy haditengerészeti támaszpont ellen követtek el.

A fekete-tengeri Novorosszijszk kikötője ad otthont annak a csővezetéknek, amely a legtöbb kazah olajexportot szállítja Oroszországon keresztül.

Az orosz állami média pénteken közölte, hogy folytatják az olaj szállítását a tartályhajókra.

Ám „ideiglenes tilalmat vezettek be a hajók mozgását illetően a kikötőben" – közölte a társaság az Interfax hírügynökség idézete szerint.

16:59
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország duna menti ukrán kikötőket vett célba

Az elmúlt két hétben Oroszország több hullámban hajtott végre csapásokat ukrán dunai kikötők ellen, iráni gyártású, egyirányú támadásra alkalmas, pilóta nélküli légi járművek (OWA UAV-k) használatával.

Oroszország nagy valószínűséggel arra próbálja kényszeríteni a nemzetközi hajózást, hogy beszüntesse a kikötőkön keresztül történő kereskedelmet.

17:46
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokkal támadtak egy orosz hadihajót az ukránok - videó

Megsérült egy orosz hadihajó az oroszországi Novorosszijszk haditengerészeti támaszpontnál a pénteki tengeri dróntámadásban, amelyet az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a haditengerészet közösen hajtott végre - jelentette az Ukrainszka Pravda hírportál az Ukrán Biztonsági Szolgálatra (SZBU) hivatkozva.

"A támadás következtében az Olenyegorszkij Gornyak nevű, partraszállító hadihajó testén komoly sérülés keletkezett, és jelenleg nem tudja ellátni harci feladatait" - írta a portál.

18:25
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanóanyagot látott Zelenszkij az atomerőmű tetején

Az ENSZ nukleáris felügyelő szerve megerősítette, hogy nem találtak robbanóanyagot a zaporizzsjai atomerőmű tetején – írta a Sky News.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség azután kért bejutást az orosz ellenőrzés alatt álló atomerőműhöz, miután Volodimir Zelenszkij azt állította, hogy robbanóanyagokat helyezhettek el a létesítmény területén.

Egy nappal az ukrán elnök állítása után műholdfelvételek azonosítatlan fehér alakzatokat mutattak a 4-es reaktor tetején.

19:23
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Öt év börtönt kaphat aki kikerüli a besorozást Oroszországban

Börtönbüntetést vezetnek be a katonai szolgálat alól kibújók számára Oroszországban - közölte egy moszkvai tisztviselő. A változtatásról szóló törvényjavaslatot ősszel terjesztik az Állami Duma elé - közölte a védelmi bizottság vezetője.

A törvényjavaslat értelmében a bűnösnek talált személyek félmillió rubelig terjedő pénzbírságra vagy öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

20:06
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb 19 év börtönt kapott Navalnij

Fegyházban letöltendő 19 évi szabadságvesztésre ítélték pénteken Alekszej Navalnij ellenzéki politikust. Az ítéletet a moszkvai városi bíróság a Vlagyimir megyei 6. számú börtönben megtartott kihelyezett ülésén hozta meg, ahol Navalnij a rá korábban kirótt kilencéves szabadságvesztését tölti.

20:44
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint erre készülnek az oroszokat

Ukrajna szerint Oroszország azt tervezi, hogy Wagner-zsoldosnak álcázott katonái és hírszerzői beszivárognak Fehéroroszországba, ahol támadást intéznek egy olajfinomító ellen, a műveletért pedig Kijevet teszik felelőssé a nyilvánosság előtt.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Telegramon pénteken megjelent közleményében azzal vádolta meg Oroszországot, hogy az úgynevezett hamis zászlós műveletet a Fehéroroszország délkeleti részén fekvő Mazir város stratégiai fontosságú olajfinomítója ellen követné el. A közlemény szerint a támadást magukat ukrán diverzánsoknak kiadó orosz katonai erők és hírszerző szolgálatok hajtanák végre. Oroszország arra készül, hogy Ukrajnát vádolja meg saját tetteiért, és újból megpróbálja bevonni Minszket az Ukrajna elleni teljes körű háborúba - áll az SZBU üzenetében.
A közlemény szerint az információ több forrásból származik, egyebek mellett egy elfogott orosz katonára hivatkoznak. (MT)

21:19
augusztus 04, 2023
Vágólapra másolva!

Nemzetbiztonsági kockázat Litvániában

Litvánia 910 fehérorosz és 254 orosz állampolgártól vonja meg az állandó tartózkodási engedélyt, mert nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek - jelentette be pénteken a litván migrációs hivatal.

A bejelentés azután történt, hogy a litván kormány kérésére kérdőívet kellett kitöltenie az ország területén élő fehérorosz és orosz állampolgároknak azzal kapcsolatban, hogy mi a véleményük az ukrajnai háborúról és a Krím 2014-ben történt orosz megszállásáról. A hivatal közleménye szerint a döntést a kapott válaszok, valamint egyéb nyilvános és nem nyilvános információk elemzése után hozták meg.

08:02
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.