Robbanások voltak a Krími hídnál, újabb véres támadások Donyeckben

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Bakhmut 2023,army,artillery,artillery shell,August,Bakhmut,Bakhmut direc Horizontal, Ukrajna, orosz-ukrán háború
DONETSK OBLAST, UKRAINE - AUGUST 2: A Ukrainian soldier fires an artillery in the direction of Bakhmut as Ukrainian Army conduct operation to target trenches of Russian forces through the Donetsk Oblast amid Russia and Ukraine war in Donetsk Oblast, Ukraine on August 02, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 528. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
07:46
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket itt találja.

07:47
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok áttörték az orosz első védelmi vonalat

"Egyes helyeken" a déli frontvonalon az ukrán hadsereg áttörte az orosz első védelmi vonalat, és a "köztes" védelmi vonalra lépett - jelentette a védelmi miniszterhelyettes.

07:52
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Szumi megyét támadták az oroszok

Az orosz erők 9 települést lőttek Szumi megyében - jelentette augusztus 4-én a Szumi régió katonai adminisztrációja.

09:01
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 17 ezer menekült érkezett pénteken

Magyarország területére 2023. augusztus 4-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7950 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9923 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 158 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

10:13
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások a Krími híd közelében

A Krími híd közelében történt robbanásokról számolt be több Telegram csatorna.

A korábbi jelentések ellenére orosz források azt állítják, hogy közvetlenül a hídnál nem észleltek robbanásokat.

10:34
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Megsérülhetett egy orosz vegyianyag-szállító tartályhajó

A Moscow Times arról számolt be, hogy egy haditengerészeti dróntámadás a Kercsi-szorosnál, a A Krími híd közelében potenciálisan megrongálhatta az orosz "SIG" vegyianyag-szállító tartályhajót.

10:56
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Helyreállt a forgalom a Krími hídon

A hidat péntek este zárták le támadás veszélye miatt - mondta Oleg Krjucskov krími vezető tanácsadója. A krími hadműveleti parancsnokság szerint azóta már újra lehet közlekedni, helyreállt a forgalom - írja a Ria.ru.

11:45
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó Ukrajna hat régiójában

Ukrajna hat régiójában (Harkov, Dnyipropetrovszk, Nyikolajev, Kirovograd, Odessza és Poltava) szinte egyszerre, 5:49 körül szólalt meg a riasztás. De Zaporozsje és Herszon Kijev által ellenőrzött részein is légiriadó van.

13:07
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Három ember megsérült egy ukrán támadásban Donyeckben

Három ember megsérült az ukrán donyecki járásokat ért bombázása következtében – írta Denis Pushilin, a DPR megbízott vezetője a Telegram csatornán .

„Az ellenséges erők ágyúzása következtében hárman közepesen megsérültek Donyeck Petrovszkij és Kijevszkij kerületében, közülük ketten egy kazettás lőszer robbanásakor" - írta Pusilin.

Hozzátette, hogy Donyeckben és Alekszandrovkában kilenc lakóépület, valamint a DPR közigazgatási központjának Petrovszkij kerületében és Gorlovka Nyikitovszkij kerületében két infrastrukturális létesítmény sérült meg.

13:45
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Készültség Litvániában

Litvánia a hat fehéroroszországi határátkelő közül kettőt lezár a Wagner-zsoldosok ottléte miatti aggodalmak miatt - közölte pénteken a litván belügyminiszter-helyettes.

14:38
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Litvánia NASAMS hordozórakétákkal látja el Ukrajnát

A litván védelmi minisztérium nem határozta meg az ütegek számát, de arról tájékoztattak, hogy Ukrajnát is ellátják drónokkal, logisztikai berendezésekkel és egyebekkel.

15:01
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Drónnal támadták az ukránok az orosz tengeri flottát

Az ukrán tengeri drón csapása az orosz haditengerészet Olenegorsky Gornyak partraszállító hajójára Novorosszijszk kikötőjében jelentős csapás a moszkvai Fekete-tengeri Flotta számára – közölte a brit védelmi minisztérium.

A védelmi minisztérium hírszerzési tájékoztatóján azt mondta, hogy a hajó szinte biztosan súlyos károkat szenvedett az augusztus 3-4-i támadás során. Mint fogalmaztak ez a hajó képviseli legnagyobb orosz haditengerészeti veszteséget a megsérült vagy megsemmisült a Moszkva cirkáló 2022. április 13-i elsüllyedése óta.

15:31
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok fogságba esett katonája súlyos veszteségekről beszélt

Olekszandr Badura ukrán hadifogoly az ukránok soraiban elszenvedett súlyos veszteségekről, a gyenge csapatellátásról és a parancsnokok hozzá nem értéséről beszélt.

„Nem tanítottak taktikát, nem voltak gépfegyverek, nem voltak új tankok, tüzérség, katonai fegyverek" – mondta a fogoly.

Az ukrán fegyvereseket előkészület nélkül vitték a frontvonalra, és éjszaka kora reggel megkezdődött az ágyúzás. Az orosz erők hat órán keresztül aknavetőket, tüzérséget, tankokat használtak. Az Ukrán Fegyveres Erők katonái más egységek segítségét kérték, de nem kaptak. A parancsnokok nem segítettek.

Elmondása szerint a parancsnokok körülbelül hét kilométerre voltak a frontvonaltól. Hozzátette, hogy ennek következtében a katonák nem értették, hogyan cselekedjenek.

16:04
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok Herszont lőtték

Oroszország éjszaka Herszont támadta, két civilt megsebesítettek. A jelentés szerint az orosz csapatok az elmúlt nap során hétszer lőtték Herszont, és 63 lövedéket lőttek ki összesen.

16:41
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas készültség a vízen

Az ukrán tengerészeti hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az orosz fekete-tengeri kikötők és a hozzájuk vezető csatornák augusztus 23-tól „háborús kockázatú területeknek" minősülnek – írja a Wall Street Journal fő külügyi tudósítója.

17:12
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok Donyecket és Gorlovkát lőtték

Az ukrán fegyveresek NATO-fegyverekkel bombázták Donyecket és Gorlovkát. Ezt augusztus 5-én jelentette be Telegram-csatornáján a donyecki vezetők.

07:38-kor négy 155 mm-es kaliberű lövedéket lőttek ki Donyeck Petrovszkij körzetében. Néhány perccel később Gorlovkára három 152 mm-es kaliberű lövedéket lőttek ki.

17:29
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Elképesztő felvételek az orosz győzelemről Novoszelovszkojénál

17:52
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

A Dnyepr csoport harcosai megsemmisítették az ukránokat

A Dnyepr-csoport precíziós csapással semmisítette meg az Ukrán Fegyveres Erők fegyvereseinek koncentrációját a Dnyeper alsó folyásánál. A csapásról készült felvételeket az Izvesztyija rendelkezésére bocsátották.

Levegő-föld rakétát alkalmaztak a felderítés során azonosított ellenség ellen a folyó alsó folyásának egyik szigetén. Az ebbe az osztályba tartozó repülés által irányított rakéta képes megsemmisíteni a föld és a víz felszínén lévő célpontokat, valamint az eltemetett tárgyakat.

18:19
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin Törökországba látogathat

Recep Tayyip Erdogan elnök kijelentette, továbbra is reméli, hogy Vlagyimir Putyin orosz vezető még ebben a hónapban Törökországba látogat. Ismert, Ankara azon dolgozik, hogy visszaállítsa azt a megállapodást, amely lehetővé teszi Ukrajnának, hogy a Fekete-tengeren keresztül exportálja gabonáját.

18:48
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok intenzíven támadnak

Oroszország szombaton közölte, hogy elfoglalt egy települést Ukrajna északkeleti részén, ahol Kijev megnövekedett támadásokról számolt be.

"Kupjanszk térségében a nyugati parancsnokság katonai egységeinek hozzáértő és szakszerű fellépése eredményeként felszabadult Novoszelivszke település" - közölte az orosz védelmi minisztérium a Telegramon - írja az AFP.

Pénteken az ukrán hadsereg közölte, hogy egyre több támadással kell szembenéznie keleten. „Az ellenséges támadások száma nőtt. Súlyos harcok zajlanak" – mondta Ganna Malyar, a hadsereg szóvivője. Malyar azt mondta, hogy az orosz csapatok ukrán erőforrásokat akarnak vonzani erre a területre, miközben Ukrajna ellentámadást folytat délen.

18:57
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Botrányos ukrán kijelentés

"Törvényesnek" nevezte szombaton az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) főnöke azokat a támadásokat, amelyeket Ukrajna nemrég orosz hajók és az Oroszországot a Moszkva által bekebelezett Krím félszigettel összekötő Kercsi-híd ellen hajtott végre.

Vaszij Maljuk a Telegramon azt írta: "ez teljesen logikus és hatékony" lépés volt az ellenséggel szemben.

Ukrajna szombatra virradóra a Fekete-tengeren, a Krím közelében tengeri drónnal támadta meg a SIG nevű orosz tartályhajót, amelynek a motortere a jobb oldalon, a vízszint közelében léket kapott, de nem süllyedt el. A SIG hajótestébe bekerült vizet kiszivattyúzzák - közölte az orosz tengeri mentő szolgálat.

Az incidensben senki sem sérült meg, olajszivárgás sem történt - közölte a szolgálat.
A Kercsi-hidat több órára lezárták, a vasúti közlekedést leállították.

Egy ukrán hírszerzési illetékes a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy a drón 450 kilogramm robbanóanyaggal támadt az ukrán vizeken az orosz hadsereg számára üzemanyagot szállító tartályhajóra.

20:15
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó Kijevben, robbanások Zaporizzsjában

A helyi média szerint az elmúlt fél órában Kijevben légiriadót rendeltek el, Zaporizzsjából pedig robbanásokat jelentettek.

Mindez azután történt, hogy a Kreml azt ígérte, Oroszország megtorlást fog alkalmazni a Fekete-tengeren az orosz hajók ellen intézett ukrán támadások után.

Az ukrán légierő szerint orosz cirkálórakéták tartanak a Kijev városa felé, és azt tanácsolták az embereknek, hogy vonuljanak fedezékbe - írja a Sky News.

21:34
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakétatámadás

Több városból, köztük Kijevből és Zaporizzsjából is robbanásokról érkeztek jelentések, a térségben légiriadó van érvényben.

Ukrajna azt állítja, hogy Oroszország ballisztikus és Kh-47M2 Kinzhal rakétákat lőtt ki ukrán városokra, egyes jelentések szerint az orosz erők fehérorosz területről is lőttek ki rakétákat.

Zelenszkij ukrán elnök szóvivője, Iulija Mendel szerint "Jelenleg a rakétatámadások Kijev, Vinnicja, Zsitomir és Cserkaszi régiókra irányulnak, de a légiriadó egész Ukrajnában érvényben van" - írja a Sky News.

22:43
augusztus 05, 2023
Vágólapra másolva!

Litvánia újabb fegyvereket küld

Még júniusban Litvánia ígéretet tett arra, hogy két norvég NASAMS légvédelmi rendszert vásárol Ukrajnának, a legfrissebb hírek szerint a fegyverek átadására hamarosan sor kerülhet.

A NASAMS-okat már használják Ukrajnában, Norvégia és az Egyesült Államok már átadott néhányat az ukrán hadseregnek.

"NASAMS légvédelmi rendszereket, drónelhárítókat, logisztikai felszereléseket... és sok más támogatást adunk át hamarosan Ukrajnának" - közölte a litván védelmi minisztérium.

Hozzátették azt is, hogy Litvánia az idei év első hét hónapjában már szállított Ukrajnának Mi-8-as helikoptereket, L-70-es légvédelmi ágyúkat és lőszert, illetve M113-as páncélozott személyszállító járműveket is - írja a Sky News.

08:06
augusztus 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt találja.