Amerikai drónok Krímnél, Putyin részvétét fejezte ki Prigozsin családjának

Események

politics defence armament Horizontal orosz ukrán háború
Egy ukrán katona a brit hadsereg észak-angliai kiképzőközpontjában
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 552. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
05:58
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:13
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Nem várt csapást emlegetett az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij éjszakai videójában röviden beszámolt arról, hogy jelentést hallgatott meg a frontállások helyzetéről, valamint, hogy a Hírszerző Főigazgatóság beszámolt a megszállók terveiről.

A részletek ismertetése nélkül annyit mondott az ukrán elnök, hogy válaszolni fognak az ellenség szándékaikra, és "olyan módon, ahogy nem is várják".

06:27
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Felpörög az ukrán védelmi ipar

Külön megbeszélésen tárgyalt Zelenszkij elnök az ukrán fegyvergyártásról. A Stratégiai Iparágak Minisztériuma, az Ukroboronprom és a hazai termelő létesítmények vezetői mind arról számoltak be, hogy az eddigieknél is nagyobb teljesítményre áll át a tüzérségi lőszergyártás, ahogy az Ukrajnában készülő drónok, rakéták, páncélozott járművek száma is emelkedést mutat.

"Maximalizáljuk a termelési kapacitást. A finanszírozás rendelkezésre áll" - mondta az ukrán elnök.

07:02
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok is megerősítette Prigozsin halálát

Az Egyesült Államok is megerősítette, hogy meghalt Jevgenyij Prigozsin. A Wager Group főnöke egyike volt annak a 10 embernek, aki meghalt, amikor egy Moszkvából Szentpétervárra tartó repülőgép lezuhant az orosz fővárostól több mint 100 kilométerre északra.

07:36
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin részvétét fejezte ki Prigozsin családjának

Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét fejezte ki a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin családjának – közölte a Kreml, hozzátéve, hogy még nincs információjuk Prigozsin temetésének formátumáról és időpontjáról, így nem lehet választ adni arra a kérdésre, hogy Putyin részt vesz-e rajta.

„Amint megszületik a döntés, azt közöljük a nyilvánossággal. Az ilyen döntéseket mindig a hozzátartozókkal közösen hozzák meg" – mondta Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője.

Az egyik Telegram-fiók információi szerint a hadúr temetésére kedden kerülhet sor a dél-oroszországi Krasznodar térségében található Wagner-harcosok temetőjében. Mások azt feltételezik, hogy Prigozsint szülővárosában, Szentpéterváron temetnék el a Bogoslovszkij vagy a Szerofimov temetőben.

07:48
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. augusztus 28-án az ukrán-magyar határszakaszon 5827 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8916 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 147 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:24
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai drónokat láttak a Krím közelében

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint két vadászrepülőgépük akadályozta meg, hogy két amerikai drón megsértse Oroszország határát a Fekete-tenger felett. A drónokat a Krím közelében látták, és az orosz határ felé tartottak titkosszolgálati küldetésben.

"A szolgálatot teljesítő légvédelmi erők akciói eredményeként a hírszerző amerikai drónok megváltoztatták repülésük irányát, és elhagyták azt a területet, ahol légi hírszerzést végeztek" - áll a közleményben.

08:56
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Litvánia meghatározta, mikor zárja le a határt

Lengyelország, Litvánia és Lettország bejelentették, hogy teljes egészében lezárják fehéroroszországi határaikat, ha "kritikus incidens" történik a Wagner-zsoldosokkal.

Később Agne Bilotaite litván belügyminiszter azt mondta újságíróknak, hogy két fő kritérium van, amely egy ilyen bezáráshoz vezethet: "Először is egy fegyveres incidens az egyik ország határán, ami komoly veszélyt jelent a nemzetbiztonságra. A másik kritérium a migránsok tömeges áttörése az egyik állam határán".

Lengyelország idén egy kivételével már minden határátkelőhelyet lezárt Fehéroroszországgal. Litvánia jelenleg négy átkelőt működtet Fehéroroszország felé.

09:31
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Feszültség az Egyesült Államok moszkvai követségén

Az Egyesült Államok azzal vádolta Moszkvát, hogy megkísérelt megfélemlíteni és zaklatni amerikai alkalmazottakat, miután az orosz állami média arról számolt be, hogy a biztonsági szolgálatok egy volt amerikai konzulátusi dolgozót vádoltak meg azzal, hogy információkat gyűjtött az ukrajnai háborúról. Oroszország a diplomáciai hagyományokat megszakítva két amerikai diplomatát kíván kihallgatni a moszkvai nagykövetségen az esettel kapcsolatban.

10:01
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz elnök nem utazik el a G20-csúcsra

Vlagyimir Putyin orosz elnök kihagyja a G20-ak jövő hónapi indiai csúcstalálkozóját, és külügyminiszterét, Szergej Lavrovot küldi maga helyett – közölte Narendra Modi kormányfő hivatala. Modi telefonon beszélt Putyinnal, „megértését fejezve ki" azon döntése miatt, hogy nem vesz részt a szeptember 9-10-i csúcstalálkozón.

10:35
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Két ukrán drónt lőttek le Belgorod felett

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint két ukrán drónt lőttek le augusztus 28-án az oroszországi Belgorod megye felett.
Az esetet független források nem tudták megerősíteni. Az ukrán védelmi minisztérium nem kommentálta az állítólagos támadást.

11:00
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt egy orosz légicsapásban

Az orosz erők augusztus 28-án csapást mértek a Donyeck megyei Toretszkre, egy 39 éves nő meghalt és további három idős lakos megsebesült - jelentette a Donyeck megyei ügyészség. A rakétacsapás a hírek szerint több lakóházat is megrongált.

11:31
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 340 gyereket evakuáltak Kupjanszkból

Augusztus 9. óta több mint 340 gyereket evakuáltak a frontvonalakból Harkov megye Kupjanszk körzetében – jelentette Oleh Szinjehubov, a régió kormányzója. Az ukrán hatóságok augusztus 9-én rendelték el 37 település kötelező kiürítését a körzetben. 718 civil, köztük 178 gyerek hagyta el saját elhatározásából Kupjanszkot, hogy megússzák az "állandó ágyúzást". További 715 embert, köztük 165 gyereket evakuáltak.

12:08
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Dél-Korea még több pénzzel támogatja Ukrajnát

Dél-Korea kedden 312 millió font pénzügyi támogatást ígért Ukrajnának jövőre, ami nyolcszoros növekedés az idei évhez képest.

Dél-Korea 2024-es költségvetése szerint a segélycsomag 78 millió font újjáépítést, 156 millió font humanitárius segélyt és további 78 millió font nemzetközi szervezeteken keresztül nyújt támogatást.

Júliusban Yoon Suk Yeol elnök bejelentette, hogy országa „nagy mennyiségű katonai utánpótlást" fog biztosítani.

12:31
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország drónt semmisített meg Tula régió felett

Az orosz védelmi minisztérium szerint a légvédelem ukrán drónokat lőtt le Tula régió felett, augusztus 28-án este, moszkvai idő szerint 21 óra körül.

13:09
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország hatékony rendszert fejlesztett ki az ukrán drónok elfogására

Az Orosz Integrált Pilóta nélküli Megoldások Központjának (CCBR) szakemberei FPV-rendszert (first-person view, first-person view) fejlesztettek ki az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) drónjainak elfogására és megsemmisítésére. EMondta Dmitrij Kuzjakin, a központ főigazgatója - írja a TASS .

Az eszközök hatótávolsága hét kilométer. A komplexum képes lesz eltalálni alacsonyan repülő célpontokat is.

Jelenleg a rendszer már átment egy tesztsorozaton a moszkvai régió egyik gyakorlópályáján.

13:42
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Új fegyvergyártó üzemet hoznak létre Oroszországban

Új gyár jelenik meg a katonai drónok gyártására a Don-i Rosztovban – közölte a Roboavia ( Szimferopol) katonai drónok orosz fejlesztője és gyártója.

A moszkvai képviseleti iroda vezetője , Valentin Kiselev szerint a cég kapacitásának bővítését tervezi. Kiemelte, hogy a szimferopoli vállalkozás immár havi 16 drónt tud létrehozni. „Bővítést tervezünk – üzemet nyitunk Rosztov-Donban, ahol havonta körülbelül 48 repülőgépet gyártanak majd" – hangsúlyozta.

Korábban Andrej Belousov , az Orosz Föderáció első miniszterelnök-helyettese azt mondta , hogy Oroszországnak 2024-ig 18 000 nagy és közepes méretű drón gyártását kell megkezdenie. Új fegyvergyártó üzemet hoznak létre Oroszországban
Új gyár jelenik meg a katonai drónok gyártására a Don-i Rosztovban – közölte a Roboavia ( Szimferopol ) katonai drónok orosz fejlesztője és gyártója.

A moszkvai képviseleti iroda vezetője , Valentin Kiselev szerint a cég kapacitásának bővítését tervezi. Kiemelte, hogy a szimferopoli vállalkozás immár havi 16 drónt tud létrehozni. „Bővítést tervezünk – üzemet nyitunk Rosztov-Donban, ahol havonta körülbelül 48 repülőgépet gyártanak majd" – hangsúlyozta.

Korábban Andrej Belousov , az Orosz Föderáció első miniszterelnök-helyettese azt mondta , hogy Oroszországnak 2024-ig 18 000 nagy és közepes méretű drón gyártását kell megkezdenie.

14:39
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnának 200 F-16-osra lenne szüksége

A harci küldetések teljes körű végrehajtásához Ukrajnának legalább 200 F-16-os vadászgépre van szüksége, de senki sem fogja leszállítani azokat a szükséges mennyiségben. Kis számú repülőgép azonban felhasználható Storm Shadow rakéták indítására. Mondta Anatolij Matvijcsuk nyugalmazott ezredes a Lente.ru-nak .

Az ezredes véleménye szerint egyetlen dolog, amire az F-16-osokat ilyen kis számban lehetne használni, az olyan rakéták kilövése, mint a Storm Shadow. A vadászrepülőgép-ellátás azonban véleménye szerint inkább propaganda jellegű, és azt hivatott megmutatni, hogy a Nyugat továbbra is kész Ukrajna támogatására.

15:26
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz tüzérek Bahmut közelében támadtak

Az orosz Viking különleges alakulat tüzérségi legénysége megsemmisítette az ukrán erők gyalogságát egy ellentámadási kisérlet során a Bahmut melletti Klescsejevka térségben.

Donyeck irányában szintén katonai veszteségeket szenvedett el Ukrajna, oroszország rakétacsapást mért Kijev katonai egységére, amely a csapás következtében megsemmisült.

16:03
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

A Vnukovo és Domodedovo repülőterek ideiglenesen korlátozták a forgalmat

A Vnukovo és a Domodedovo repülőtereken augusztus 29-én, kedden ideiglenesen korlátozták a repülőgépforgalmat - jelentette a repülőterek sajtószolgálata.

Augusztus 28-án arról számoltak be, hogy több mint 15 járat késett a fővárosi repülőtereken. Csak Vnukovóban körülbelül 13 járat késett.

16:37
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin nem vesz részt Prigozsin temetésén

Putyin nem tervez részt venni Prigozsin temetésén – közölte ma reggel a Kreml.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte újságírókkal, hogy az elnök jelenléte nem várható.
Peszkov elmondta, hogy a Kremlnek nincs konkrét információja a temetésről, és az intézkedések a családon múlnak.

17:00
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna áttöri a védvonalakat Robotyne közelében

Ukrajna kedden közölte, hogy erői mélyebben benyomultak az orosz védelmi vonalakba Robotyne falu közelében, egy nappal azután, hogy a déli fronton átvették az irányítást a falu felett.

Andrij Kovaljov katonai szóvivő azt mondta, hogy az ukrán erők előre törtek Zaporizzsja régióban.

„Az ukrán erők sikereket értek el Novodanyilivka és Verbove irányában" – mondta Kovaljov kedden az állami médiának, megnevezve a régió két települését.

Hozzátette, hogy a csapatok az elfoglalt területeket tartották és támadják az orosz tüzérséget.

Az ukrán csapatok a keleti Bahmut várost is megpróbálták körülvenni, amelyet májusban foglaltak el az orosz erők.

17:29
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Megsemmisült egy ukrán drón a Fekete-tenger felett

Egy ukrán repülőgép típusú drónt lőttek le az égen a Fekete-tenger felett. Ezt augusztus 29-én, kedden jelentette be az orosz védelmi minisztérium a Telegramban .

A drónt moszkvai idő szerint 12 óra körül egy haditengerészeti légijármű semmisítette meg – közölte a katonai osztály.

18:27
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Felrobbantották a hidat Ukrajna és Fehéroroszország határán

Felrobbantottak egy vasúti hidat Fehéroroszország és Ukrajna határán – írja az UNIAN ukrán Telegram csatorna. Az eset augusztus 29-én hajnali 3 óra 30 perckor történt Slovechno állomástól 800 méterre.

Az előzetes adatok szerint a közelben egy villámcsapás következtében a TM-62 típusú páncéltörő aknák felrobbantak.

18:55
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna Kupjanszknál indított több támadást

Az elmúlt nap folyamán Kupjanszknál az orosz katonák az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) hat támadását verték vissza Szinkovka és Sztelmahivka (Luhanszki Népköztársaság) településeken. Ezt augusztus 29-én, kedden jelentették be a Honvédelmi Minisztérium újságíróinak.

Az ellenség vesztesége 50 vadászgép, két páncélozott harcjármű és három egyéb jármű volt.

Egy nappal korábban, augusztus 28-án szintén kudarcba fulladtak Ukrajna támadási kisérletei.

19:36
augusztus 29, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország elfogott egy Neptun rakétát

Az orosz légvédelmi rendszerek elfogták az ukrán Neptun nevű hajóelhárító rakétát. Erről a Honvédelmi Minisztérium újságírói számoltak be.

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) ilyen típusú rakétájának elfogásáról először számolt be a védelmi osztály. Azt nem határozták meg, hogy pontosan hol fogták el a rakétát. Ezen kívül a légvédelem elfogott két HARM radarellenes rakétát .

A "Neptune" egy ukrán cirkálórakéta, amelyet harci felszíni hajók és szállítóhajók megsemmisítésére terveztek.

06:25
augusztus 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.