Ukrajna továbbra is fegyvereket követel, Görögországban ukrán pilótákat képeznek ki

Események

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Bakhmut 2023,army,artillery,artillery shell,August,Bakhmut,Bakhmut direc Horizontal, Ukrajna, orosz-ukrán háború
DONETSK OBLAST, UKRAINE - AUGUST 2: A Ukrainian soldier fires an artillery in the direction of Bakhmut as Ukrainian Army conduct operation to target trenches of Russian forces through the Donetsk Oblast amid Russia and Ukraine war in Donetsk Oblast, Ukraine on August 02, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 545. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
06:37
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:39
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Görögországban képzik ki az F-16-osokra az ukrán pilótákat

Görögországban fognak kiképezni ukrán pilótákat az amerikai F-16-os harci gépek használatára - jelentette be hétfőn a görög fővárosban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki a múlt hét végén Svédországban, Hollandiában és Dániában járt.

Dánia és Hollandia vasárnap jelentette be, hogy F-16-os vadászgépekkel látják el Ukrajnát, miután az Egyesült Államok - a gépek gyártója - ehhez hozzájárult.

"Görögország részt vesz pilótáink kiképzésében az F-16-os gépek használatára. Nagyon hálás vagyok ezért"- mondta Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján az ukrán elnök. Az ukrán elnök részleteket nem közölt a kiképzési programról. Görögország korábban humanitárius segélyt és fegyvereket szállított Kijevnek, egyebek mellett gyalogsági harci járműveket, gépkarabélyokat és lőszert. (MTI)

06:41
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Moszkvában

Augusztus 22-én éjjel robbanásokat hallottak a moszkvai régióban, feltehetően egy drónt lőttek le Moszkva külvárosában, ami miatt az orosz főváros összes repülőterét le kellett zárni.

07:52
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás Zelenszkij szülővárosában

Augusztus 22-én reggel robbanás történt Krivij Rihben - jelentette Olekszandr Vilkul, a helyi katonai közigazgatás vezetője helyi idő szerint nem sokkal reggel 6 óra után. Áldozatokról, károkról egyelőre nincs információ.

08:42
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 7113 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 9240 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 98 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - írták.

09:44
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna megsemmisített egy orosz bombázót

A BBC és az ukrán média jelentései szerint Ukrajna egy dróntámadás során megsemmisített egy szuperszonikus orosz repülőgépet.

Az égő repülőgép Szentpétervártól délre található – jelentette a BBC vizuális nyomok és a légibázis történelmi műholdfelvételei alapján.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy egy ukrán drón célba vett egy katonai repülőteret Oroszország Novgorod régiójában, tüzet okozva és megrongált egy harci repülőgépet. Ukrajna nem ismerte el a csapást.

10:19
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadások Moszkvában

Orosz tisztviselők kedd hajnalban közölték, négy ukrán drónt zuhant le Moszkva közelében és az Ukrajnával határos Brjanszk régió felett .

A Reuters riportere a Moszkvától nyugatra fekvő Chastsy település közelében lévő Odintsovo körzetben tartózkodott, ahol egy drónt lelőttek, és négy robbanást hallott helyi idő szerint röviddel 3 óra után (00:00 GMT).

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a legutóbbi támadásban nem történt személyi sérülés.
Az egyik drónt Krasznogorszk, egy Moszkván kívüli város felett lőtték le, ahol a moszkvai regionális kormány található.

Rövid időre lezárták a légteret az orosz főváros felett, három nagy moszkvai repülőtér pedig felfüggesztette járatait – jelentette a TASS hírügynökség.

10:43
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadás Zaporizzsjában

Az orosz erők augusztus 22-én éjjel megtámadták Zaporizzsja városát, és megrongáltak négy többemeletes épületet – közölte Anatolij Kurtiev, Zaporizzsja város tanácsának titkára a Telegramon.

11:20
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Annalena Burbock felszóllította a német kormányt a Taurus rakéták leszállítására

Berlinnek mielőbb jóvá kell hagynia a nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakéták szállítását az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) számára - szólított fel Annalena Berbock német külügyminiszter - idézte őt a Die Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap.

"Az elmúlt másfél évben láthattuk, hogy mennyire fontos katonai támogatásunk Ukrajna önvédelme szempontjából. Németország jelentős mértékben hozzájárult a légvédelemhez és továbbra is hozzá fog járulni" - mondta a diplomata.

11:52
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem tudott előretörni Donyecknél

Az orosz Vosztok-csoport megakadályozták az ellenség áttörését a déli donyecki területeken. Erről Oleg Csehov, a csoport sajtóközpontjának vezetője számolt be - írja a TASZSZ.

Elmondása szerint a többnapos heves harcok során sikerült visszaverniük a túlerőben lévő ukrán sereg három támadását.

12:30
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna újabb fegyvereket kér az USA-tól

Ukrajna JASSM cirkálórakétákat kér az F-16-os vadászgépek mellé az Egyesült Államoktól. Kijev szerint a fegyverek alkalmasak arra, hogy segítsék a harcosokat a Krím elfoglalásában - írja David Axe, a Forbes rovatvezetője.

"Az F-16-os még nem kompatibilis a Storm Shadow vagy a SCALP rakétákkal, de a JASSM rakétákkal igen. Az F-16 és a JASSM kombinálásával az ukrán légierő megduplázhatja csapásmérő erejét" - áll a cikkben.

David Axe hangsúlyozta, hogy a JASSM levegő-föld lopakodó cirkálórakéta már szerepel Ukrajna "kívánságlistáján". Az újságíró szerint még az F-16-osok Kijevbe történő átadása után sem tudják majd a vadászgépek teljes potenciálját kihasználni az ilyen rakéták szállítása nélkül.

13:02
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Szigorú feltételek árán kap Kijev F-16-osokat

A Pentagon közölte, hogy Kijevnek számos szigorú kritériumnak kell megfelelnie, mielőtt az USA beleegyezik az F-16-os vadászgépek Kijevnek történő átadásába. Közölte a katonai tárca.

A Pentagon megerősítette, hogy kész részt venni az ukrán pilóták kiképzésében, ha az európai országok nem képesek annyi pilótát kiképezni, amennyire Kijevnek szüksége van. A Pentagon szerint az ukrán pilótáknak jól meg kell tanulniuk angolul, mielőtt az F-16-osokkal repülhetnének. A szakértők elismerték, hogy ez időbe telik.

13:30
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Meghiúsult Ukrajna területvisszaszerzési kisérlete Kupjanszknál

A Nyugati Katonai Körzet egységei meghiúsították az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egyik támadóegységének kísérletét, hogy visszaszerezzék elvesztett állásaikat Novoszelovszkoje közelében, Kupjanszk irányában. Erről egy orosz katonatiszt számolt be a RIA Novosztyinak.

Elmondása szerint az AFU rohamcsoportját egy UAV-egység leplezte le, és aknavetőtűzzel megsemmisítették azokat.

14:03
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna Gorlovka városát lőtte

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egy óra alatt tízszer lőtték a Donyecki Népköztársaság (DNR) területén fekvő Gorlovka városát. Erről a DNR képviseletének Telegram-csatornáján számoltak be.

Szintén kedd reggel az ukrán fegyveres erők lőtték Makejevkát, valamint Donyeck Kujbisev és Kijev kerületét.

15:02
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Átment a teszten az orosz T-14 Armata harckocsi

A legújabb orosz T-14 "Armata" harckocsik tesztelésük eredményei alapján véglegesíthetők - mondta a TASS-nak a hadiipari komplexum egyik forrása.

"Az Armata harckocsit többször is használták az ukrajnai harci övezetben. A különleges hadművelet során végzett eredményei alapján a jármű véglegesítése most zajlik" - mondta a forrás, nem részletezve, hogy pontosan mit terveznek megváltoztatni.

Az "Armata" használatának célja az volt, hogy teszteljék és megfigyeljék, hogyan teljesít a gép valódi harci körülmények között. 

A T-14 aktív védelmi rendszerrel van felszerelve, amely képes lelőni a jármű felé repülő lövedékeket és rakétákat. A moduláris rendszer lehetővé teszi a harckocsi fegyvereinek és felszerelésének cseréjét a feladatoktól függően.

15:31
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország új rendszert fejlesztett ki drónok irányítására

A Radar mms orosz kutató- és gyártóvállalatnál kifejlesztettek egy olyan önkonfiguráló szélessávú kommunikációs rendszert, amely több mint 20 drón vezérlését és információátvitelét képes egyesíteni - közölte a RIA Novosztyval Ivan Ancev, a vállalat ügyvezető igazgatója.

"A bázisállomás lehet például a drónok irányítóközpontja, és fogadhatja a feladatukat végző több dróntól érkező információkat. A kommunikációs komplexum mindenütt használható, ahol nagy távolságokon keresztül kell információt továbbítani A pontból B pontba, de nincsenek vezetékes kommunikációs csatornák. Lényegében ez egy modern ip-rádió hálózat" - mondta a "Radar mms" ügyvezető igazgatója az új rendszer lehetséges alkalmazásairól.

A hatósugár szerinte az antennától, az adó-vevő teljesítményétől és annak helyétől függ. Átlagosan az ügyfelek akár 100 kilométeres távolságban is megszervezhetik a kommunikációt.

16:02
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna félrevezető taktikát alkalmaz az Orosz hírszerzéssel szemben

Az ukrán katonák Kupjanszknál olyan taktikai módszert alkalmaznak, amely az orosz hírszerzés félrevezetésére irányul - mondta Andrij Marocsko katonai szakértő, a Luhanszki Népköztársaság (LPR) nyugalmazott alezredese, augusztus 22-én.

Marocsko hozzátette, hogy az ukrán erők hamis állásokat építenek, ahol páncélozott járművek és tüzérség makettjeit helyezik el.

Így a Kupjanszk-Uzlovoj vasútállomás közelében "a turbulens tevékenység imitációját" hozták létre, és ugyanezek a páncélozott járművekkel és személyszállító járművekkel felszerelt konvojok a frontvonaltól távol eső településeken haladnak keresztül.

16:31
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Az Oroszország elleni dróntámadásokat az ország határin belül indíthatták

A brit katonai hírszerzés legfrissebb információi szerint az Oroszország elleni dróntámadásokat valószínűleg Oroszország területéről indítják.

A brit védelmi minisztérium rámutatott, hogy szombaton "nagy valószínűséggel" megsemmisítettek egy nagy hatótávolságú bombázót, 400 mérföldre az ukrán határtól.

A Novgorod régióban lévő Szolzsenyi-2 bázis a brit védelmi minisztérium szerint túl van annak a Copter drónnak a hatótávolságán, amelyről az orosz védelmi minisztérium azt mondta, hogy támadást okozta.

"Ha ez igaz, akkor ez azt jelenti, hogy egyes orosz katonai célpontok elleni UAV-támadásokat orosz területről indítanak" - közölte a tárca.

17:00
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna elfoglalta Robotyne települést

Az ukrán csapatok taktikailag jelentős előnyre tettek szert a nyugati Zaporizzsjai régióban.

Az ukrán erők folytatják offenzívájukat Melitopol felé - közölte Andrij Kovaljov, az ukrán fegyveres erők vezérkarának szóvivője.

"A Robotyne elleni ukrán támadások taktikailag jelentősek, mert az ukrán előrenyomulás a térségben lehetővé teheti számukra, hogy megkezdjék működésüket a legsűrűbb orosz aknamezők mellett" - közölte a Háborútudományi Intézet.

A támadások célja továbbá az orosz erők leépítése, amelyekre jelentős erőfeszítéseket, erőforrásokat és katonai erőt fordítottak.

Oroszország sikertelen ellentámadást indított a várostól keletre Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes szerint.

17:22
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Nyomozás indul Ukrajnának szánt harckocsik miatt

Svájc nyomozást indított állami fegyvergyártó vállalata ellen, miután a hírek szerint csaknem 100 harckocsit próbált a cég eladni, amik végül Ukrajnában kötöttek volna ki.

Vizsgálatot indítanak a Ruag ellen, mert megpróbált alkut kötni a német székhelyű Rheinmetall-lal.

A Ruag Leopard 1 harckocsikat küldött volna a német Rheinmetall cégnek, amely Ukrajna számára tervezte felújításukat.

Svájc júniusban leállította a megállapodást.

A svájci cég korábbi vezérigazgatója, Brigitte Beck lemondott posztjáról, miután azt javasolta, hogy az európai országok küldjenek svájci fegyvereket Ukrajnába, mert a kormány nem lehet számítani ebben.

18:28
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb 1,5 milliárd euró Ukrajnának

Ursula von der Leyen , az Európai Bizottság elnöke szerint az EU további 1,5 milliárd eurót folyósított Ukrajnának, így a teljes összeg 19,2 milliárd euróra (16,3 milliárd fontra) nőtt.

Azt is elmondta, hogy eredményesen zárult a találkozó az ukrán elnökkel, és megígérte, hogy „folytatják a közös munkát Ukrajna gabonájának világpiacra juttatása és gazdasági segítségnyújtás érdekében".

18:49
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Németország partnert keres egy aknákkal teli övezet megtisztításához

Az orosz hadsereg által Délkelet- Ukrajnában elhelyezett hatalmas aknamező akadályozza az ukrán katonákat az átkelésben – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter.

A miniszter szerint a kijevi tisztviselők felszerelést kértek, hogy csapataik biztonságosan átkelhessenek az érintett területen.

„Jelenleg arról vitatkozunk, hogy miként tudjuk teljesíteni ezt a kérést, nemcsak németként, hanem más partnerekkel közösen" – mondta észt kollégájával egy berlini sajtótájékoztatón.

19:16
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország Herszont ágyúzta

Olekszandr Prokudin kormányzó bejelentette, hogy augusztus 22-én a Herszon megyei Komyshany település orosz ágyúzása során egy lakos meghalt, egy másik pedig megsebesült.

19:41
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Üzentek a németek

Ukrajna a nemzetközi jog előírásainak megfelelően védekezik az orosz támadással szemben - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Berlinben az Oroszország elleni dróntámadásokkal kapcsolatban.

Oroszország "megszakítás nélkül bombáz Ukrajnában civil célpontokat, gabonatárolókat, kórházakat, templomokat, Ukrajna pedig védekezik, a nemzetközi jog keretein belül" - fogalmazott Margus Tsahkna, a Zöldek politikusa.

Majd hozzátette, hogy a több tízezer ukrán gyermek Oroszországba hurcolását tekintve már nemigen lehet további eszkalációról beszélni.

20:10
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Horvát segítség érkezik Ukrajnába

Horvátország újabb, 30 millió eurós (11,4 mrd Ft) katonai segélycsomagot nyújt Ukrajnának - közölte Andrej Plenković miniszterelnök.

Bejelentette továbbá, hogy októberben "nagyszabású nemzetközi aknamentesítési konferenciát" tartanak majd, hogy ezzel is segítsék Ukrajnát.

20:41
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítják a lengyelek az orosz atomfegyverekről

Lengyelország szerint Oroszország taktikai atomfegyvereket szállít Fehéroroszországba.
Andrzej Duda lengyel elnök kijelentette, hogy Oroszország már elkezdte a taktikai atomfegyverek Fehéroroszországba történő szállítása.

Oroszország márciusban jelentette be, hogy taktikai atomfegyverek telepítését tervezi Fehéroroszországba.

Amennyiben valósak az információk, akkor az jelentős biztonsági kockázatot jelent a régióra nézve.

21:10
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt mondják az oroszok

Oroszország azt állítja, hogy megsemmisített egy ukrán katonai hajót a Kígyósziget közelében.

Oroszország szerint az amerikai gyártmányú nagysebességű hajón ukrán legénység szolgált, amikor ma reggel csapást mértek rá.

"A nagysebességű felszíni célpont aktívan manőverezett, megpróbált kitérni a vadászgépek tüze elől, de sikeresen eltalálta egy repülőgép ágyúja" - közölte az orosz védelmi minisztérium.

21:43
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Így támadhattak ukrán drónokkal Moszkvában

Az ukrán média jelentései szerint az orosz légitámaszpontok elleni két dróntámadás ukrán szabotőrök műve volt, amelyeket a kijevi katonai hírszerző szolgálatok koordináltak.

A szombati és hétfői támadásokban két orosz bombázót megsemmisítettek, két másik repülőgépet pedig megrongáltak - írja az Ukrajinszka Pravda.

Az említett lap és az ukrán NV hírügynökség is azt állította, hogy szabotőrcsoportok álltak a csapások mögött.

A brit védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy az oroszok elleni dróntámadásokat valószínűleg Oroszországból indították.

22:04
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Itt az újabb ukrán követelés

Az F-16-osok még nem kompatibilisek a Storm Shadow és SCALP rakétákkal, de a JASSM rakétákkal igen, amely akár 350 kilométerre lévő célpontokat is képes nagy pontossággal eltalálni.

Amíg az USA nem hagyja jóvá a JASSM-ek átadását Ukrajnának, addig az ukrán F-16-osok nem lesznek 100%-os hatékonyságúak - nyilatkozta egy ukrán tisztviselő.

22:33
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Megérkezett az első F-16-os vadászgép Ukrajnába

Ukrajna védelmi minisztere, Olekszij Reznyikov bejelentette, hogy megérkezett Hollandiából az első F-16-os vadászgép.

A hétvégén Hollandia Dániával együtt tett ígéretet arra, hogy F-16-os vadászgépeket adományoz Kijevnek, hogy ezzel erősítsék Ukrajna légvédelmét.

23:00
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin: a BRICS a "globális többséget" képviseli

A BRICS a globális többség törekvéseit képviseli - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a BRICS-csúcson elhangzott keddi videoüzenetében.

Az egyenlőség elve, az együttműködés, támogatás és egymás érdekeinek tiszteletben tartása, ezekre alapozzuk a jövőt érintő stratégiai irányvonalunkat, amely a világ közösségének legfőbb törekvését képviseli, az úgynevezett globális többségét

- közölte az orosz elnök.

Az orosz elnök közölte, hogy a csúcson részletesen megvitatják a tagországok közötti nemzetközi kereskedelem függetlenítését az amerikai dollárról, amelyben fontos szerepet játszik a BRICS-országok által életre hívott multilaterális fejlesztési bank.

Egyre nagyobb lendületet kap gazdasági kapcsolatainkban a dollármentesítés objektív és visszafordíthatatlan folyamata

- hangsúlyozta az orosz elnök.

A BRICS - Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika - adja ma a világ lakosságának több mint 40 százalékát. A dél-afrikai csúcstalálkozón várhatóan új tagok felvétele is szóba kerül, de Putyin nem említette ezt a témakört a beszédében.

Az orosz elnök nem vesz részt személyesen az eseményen, miután a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki ellene Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények miatt, Dél-Afrika pedig részes állama az ICC statútumának.

23:25
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Hollandia háborús bejelentést tett

Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter Kijevbe érkezett, hogy egy nemzetközi fórumon mondjon beszédet az ukrán háborús veteránokhoz.

Önök a fronton harcolnak, de ez a mi háborúnk is

- mondta.

Hozzátette, hogy Hollandia továbbra is folytatja az ukrán katonák kiképzését és a háborús veteránok támogatását.

23:56
augusztus 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna speciális minirakétákkal harcol

Ukrajna a nyugati fegyverarzenál mellett olyan egyedi építésű mini-rakétakilövőket vet be az Oroszország elleni harcban.

Van olyan felszerelésünk, amelyet mini-Gradnak nevezünk. Ez BM-21 Grad csövekből készül, amelyeket egy pickup tetejére helyezünk, így könnyen szállítható

- mondta a Reutersnek egy ukrán katona.