Rakétákat lőttek ki Kijevre, ukrán dróntámadás az orosz határnál

Események

conflict TOPSHOTS Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán rendőrök és mentők autóroncsok közelében állnak az orosz támadást követően Kosztjantyinivkában. A piacot ért orosz csapás több mint egy tucat ember halálát okozta, és többen megsebesültek
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 561. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
06:02
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:14
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. szeptember 6-án az ukrán-magyar határszakaszon 6576 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5986 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 143 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:22
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

Közös lőszerbeszerzés

Németország, Hollandia és Dánia tárgyalásokat folytat lőszerek közös beszerzéséről, miközben a nemzetek igyekeznek pótolni fogyatkozó készleteiket Ukrajna ellátása érdekében.

"Németország készen áll arra, hogy megnyissa a keretszerződéseit partnereink előtt, ahogy azt Boris Pistorius védelmi miniszter az év elején ígérte" - mondta egy forrás a Reutersnek.

A forrás nem utalt a lőszer típusára, sem a mennyiségére.

06:44
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikai külügyminiszter Kijevben

Antony Blinken szerdai kijevi látogatásán kijelentette, hogy biztatónak látja Ukrajna ellentámadását. Az amerikai külügyminiszter meglepetésszerű látogatást tett az ukrán fővárosban, hogy bejelentse a háborús erőfeszítések finanszírozásának új hullámát.

"Biden elnök megkért, hogy jöjjek el, erősítsem meg határozottan a támogatásunkat, és biztosítsam, hogy maximalizáljuk az általunk és más országokban tett erőfeszítéseinket az ellentámadás azonnali és hosszabb távú kihívása érdekében. erőfeszítéseket tesz Ukrajnának a jövő erőjének felépítésére, amely elrettenthet és megvédhet minden jövőbeli agressziót" – mondta Blinken egy sajtótájékoztatón.

Bejelentett egy újabb, több mint egymilliárd dollár értékű amerikai segélycsomagot, amely egyebek között 665 millió dolláros katonai és polgári biztonsági támogatást tartalmaz. "Továbbra is ki fogunk állni Ukrajna oldalán" - hangsúlyozta Blinken.

07:19
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

McDonald's-ba vitték vacsorázni az amerikai minisztert

Kijevi tartózkodása során Antony Blinken amerikai külügyminisztert elvitték egy McDonald's-ba. Ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával vacsorázva azt mondta: "A McDonald's-ban dolgozó barátaink nagyon szerettek volna visszatérni Ukrajnába, Kijevbe. Azt mondtuk egymásnak, ha legközelebb Kijevben járok, esélyt kell kapnunk arra, hogy benézzünk."
A két miniszter visszafogottan "vacsorázott", mindössze egy adag sültkrumplit és egy pitét kértek.

07:55
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

175 millió dolláros kiegészítés

Az amerikai külügyminiszter látogatásával párhuzamosan a Pentagon egy 175 millió dolláros katonai támogatási csomagot jelentett be. Ez utóbbiban szegényített uránt tartalmazó 120 milliméteres páncéltörő harckocsilövedékek is vannak az Ukrajnának januárban ígért 31 darab amerikai gyártmányú Abrams páncéloshoz. A csomag ezen felül az ukrán légvédelem erősítését szolgáló eszközöket, HIMARS-rakétavetőkhöz való lövedékeket és egyéb tüzérségi lőszereket is tartalmaz.

08:23
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

Reagált a Kreml

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette, hogy ezek az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek nem lesznek hatással "a különleges katonai művelet" eredményére.

Hozzátette: Moszkva úgy véli, Washington folytatni fogja az ukrán hadsereg támogatását, hogy "az utolsó ukránig folytassa ezt a háborút".

09:02
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

A Zsukovszkij repülőtér közelében lőttek le egy ukrán drónt

Szergej Szobjanin moszkvai polgármester azt mondta, hogy az orosz légvédelem lelőtt egy drónt Ramenszkoje felett, Moszkvától délkeletre. A katasztrófa helyszínén mentőszolgálatok dolgoznak. Személyi sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Az orosz médiában azonban olyan felvételeket és képeket tettek közzé, amelyek - állításuk szerint - a drón elfogásának következményeit mutatják be. E posztok szerint a drón a Zsukovszkij nemzetközi repülőtér közelében zuhant le, és egy robbanás miatt a közeli házak ablakai betörtek.

09:21
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drónokat lőttek le egy orosz város felett

Szeptember 7-re virradóan lelőttek két drónt, amelyek az oroszországi Rosztov-on-Don város felett repültek, autók rongálódtak meg, egy ember pedig megsérült – állította Vaszilij Golubev, a rosztovi terület kormányzója. Azt mondta, hogy a légvédelmi rendszereket helyi idő szerint hajnali 3 óra körül kapcsolták be. Bejelentése szerint az orosz légvédelem ezután két drónt semmisített meg. Az egyiket még a város mellett, a másikat a városközpontban. Ennek a darabjai több járműben is kárt okoztak, és egy ember is megsérült, de nem volt hajlandó kórházba menni.

09:39
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

Nehéz a helyzet a keleti fronton

Továbbra is nehéz a helyzet a keleti frontvonalon, az ukrán csapatok fő feladata a megbízható védelem biztosítása és az erődök elvesztésének megakadályozása – mondta az ukrán szárazföldi erők parancsnoka. "Az ellenség nem hagyja fel a határrégiók elérésével kapcsolatos terveit" - mondta Olekszandr Szirszkij.

10:20
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO szolidáris Romániával

A NATO kijelentette, hogy "erős szolidaritást vállal" Romániával, miután az ország tájékoztatta a katonai blokkot az orosz határ közelében történt incidensről, amelyben az orosz drón részei a területére estek.
Románia korábban azt mondta, hogy egy orosz drónnak vélt repülő tárgy részei a határ közelében zuhantak le, de nem jelentettek veszélyt.

10:39
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

Agresszívabb NATO-választ vár a lengyel vezérkari főnök

Vlagyimir Putyin nukleáris fenyegetései megkövetelik a NATO-tól, hogy sokkal agresszívabb választ adjon, beleértve több nukleáris fegyverrel rendelkező repülőgép repülését – mondta a lengyel fegyveres erők vezérkari főnöke. Rajmund Andrzejczak tábornok azt is elmondta, nem gondolja, hogy Észak-Korea Kína beleegyezése nélkül készülne fegyverek eladására Oroszországnak.

Szerinte ha Ukrajna elveszíti a háborút, Fehéroroszország még közelebb kerülhet Moszkvához, akkor pedig a 300 ezer fős állandó lengyel hadsereg és a védelmi kiadások GDP-arányos 5%-os korlátozása nem lesz elég.

11:13
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

Umerov: Ez a háború évszázadokkal ezelőtt kezdődött

Az új ukrán védelmi miniszter, Rusztem Umerov az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében azt írta: „Számomra ez a háború nem 2022-ben kezdődött, és még csak nem is 2014-ben. A családom és a krími tatárok számára az Oroszországgal vívott háború évszázadokkal ezelőtt kezdődött, amikor Moszkva először elfoglalta szülőföldemet, a Krímet. A családom deportálása után születtem, és gyerekként átéltem az orosz gyarmatosítás nehézségeit, amelyek megpróbálták az őslakos krími tatárokat úgy kezelni, mintha idegenek lennének saját földjükön. Akkor sem jártak sikerrel, és soha nem is fognak. Ma fő célunk a háború megnyerése."

11:41
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

Három orosz régió ellen indult ukrán dróntámadás

Három oroszországi régió, a moszkvai, a brjanszki és a rosztovi légterében lőtt le ukrán drónokat az orosz légvédelem csütörtökön a helyi vezetők közlése szerint.

Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere a Telegramon közölte, hogy a Moszkva megyei Ramenszkoje térségében megsemmisítettek egy pilóta nélküli repülőszerkezetet. Anyagi kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt, de az incidens miatt a moszkvai repülőterek forgalmát a hajnali órákban átmenetileg felfüggesztették. 

Alekszandr Bogomaz, Brjanszk megye kormányzója arról számolt be, hogy a régió felett három drónt lőttek le. Az egyik repülőszerkezet lehulló darabjai károkat okoztak a brjanszki vasútállomásban. Az elöljáró azt írta a Telegramon, hogy a támadásnak nem voltak sérültjei, de több ablak kitört, és néhány gépkocsiban károk keletkeztek.

Vaszilij Golubev, Rosztov megye kormányzója Telegram-csatornáján közölte, hogy Rosztov-na-Donu felett két drónt lőttek le, az egyik a várostól nyugatra, a másik pedig a központban zuhant le. Három ház homlokzatában és több személyautóban károk keletkeztek, egy ember könnyebben megsérült. A város polgármestere, Alekszej Logvinyenko szerint az egyik lezuhant drón kárt okozott egy kapcsolószekrényben, aminek következtében húsz ház áramellátása megszakadt. (MTI)

12:23
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO elégedett az ukrán ellentámadással

Ukrajna egyre nagyobb teret nyer az ellentámadásban, sikerült áttörniük az oroszok védelmi vonalait, és haladnak előre – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Európai Parlamentben.

Stoltenberg szerint az ukránok fokozatosan teret nyernek. Ukrajna idén júniusban kezdte meg ellentámadását, hogy visszaszerezze az oroszok elfoglalta területeket. Az elmúlt hetekben azonban egyesek bírálták ennek ütemét és az általuk megszerzett terület nagyságát. (Sky News)

13:14
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz álláspont a szegényített uránt tartalmazó fegyverszállításról

Az USA Ukrajnának szállított szegényített urániumot tartalmazó fegyverek "bűncselekménynek" minősülnek - jelentette ki Szergej Rjabkovstate orosz külügyminiszter-helyettes a RIA hírügynökség szerint.

Rjabkov elmondta, hogy Oroszország továbbra is tartja a kapcsolatot az Egyesült Államokkal humanitárius kérdésekben, de nem működik együtt a nagyobb kérdésekben. "Nincs párbeszéd" - mondta Rjabkov.

14:31
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország utánpótlását fenyegetik az ukránok

Az ukrán csapatok közelednek Oroszország déli utánpótlásához, és ha tovább nyomulnak előre, az hatással lesz a megszállt Krímben élőkre - mondta egy szakértő az ABC Newsnak

Az elmúlt hetekben egyes kritikusok borúlátóan értékelték Ukrajna előrehaladását az Oroszország által elfoglalt területek visszaszerzésében.

Dr. Jan Kallberg, az Európai Politikai Elemzések Központjának vezető munkatársa azonban azt mondta az ABC Newsnak, hogy ha Ukrajna további 10-15 kilométerrel túl tud nyomulni a délkelet-ukrajnai Robotynyén, az már elég lehet. Mint mondta: "Nem kell egészen Melitopolig eljutni ahhoz, hogy jelentős hatást gyakoroljunk Oroszország lehetőségeire. "Nem kell eljutni az Azovi-tenger partjáig ahhoz, hogy a logisztika elkezdjen összeomlani az orosz oldalon."

15:23
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

Katonairepülőgép-alkatrész csempészeket fogtak el az oroszok

Az orosz FSZB állambiztonsági szolgálat őrizetbe vett egy katonai repülőgép-alkatrészekkel kereskedő csempészcsoportot, az alkatrészek egy része Ukrajnában kötött ki – írta a TASZSZ. A csempészek Ukrajnából és egy közép-ázsiai országból származtak.

A csoport katonai repülőgép- és helikopter-alkatrészeket vásárolt fel Oroszországban, hogy azokat külföldi fogyasztókhoz, köztük az ukrán hadsereg nevében eljáró fogyasztókhoz juttassa.

A Reuters jelentése szerint több mint 1000 katonai repülőgép-felszerelést foglaltak le, és olyan dokumentumokat találtak, amelyek megerősítik, hogy a csoport repülőgép- és helikoptermodulokat javított Ukrajna számára.

16:26
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ezek lesznek az új ukrán védelmi miniszter feladatai

Az új védelmi miniszter feladata lesz többek között a minisztérium központi szerepének erősítése a védelmi szektorban, a katonák - mint a legfőbb érték - előtérbe helyezése, a nemzetközi partnerség bővítése, a korrupció visszaszorítása a digitalizáció révén, valamint a katonaság NATO-s szabványoknak megfelelő reformja – írta a Kyiv Independent.

17:40
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb ukrán dróntámadás

Az orosz hadsereg csütörtökön elfogott és megsemmisített egy ellenséges drónt az ország délnyugati Volgográdi területe felett - idézte a RIA orosz állami hírügynökség Andrej Bocsarov kormányzót.

Károkról nem érkezett jelentés - írja a The Guardian.

19:39
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna mostantól horvát kikötőkön keresztül is szállít gabonát

Ukrajna horvátországi kikötőkön keresztül kezdte meg gabonájának szállítását, ezzel igyekszik bővíteni az exportútvonalakat, amíg a fekete-tengeri kikötők zár alatt állnak - közölte csütörtökön Julija Szviridenko miniszterelnök-helyettes.

Az ukrán gabonaexport szokásos útvonala a fekete-tengeri kikötőkön át halad, de Kijev alternatív útvonalakat keres a tavaly Oroszország indította háború óta, és különösen amióta Moszkva július közepén úgy döntött, hogy felmondja az ENSZ és Törökország közvetítésével megkötött gabonaszállítási egyezményt.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter július végi zágrábi látogatásán közölte: Horvátország beleegyezett abba, hogy az ukrán gabona exportjához használják dunai és adriai kikötőit.

20:59
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva elítéli, hogy Washington szegényített urániumot tartalmazó lövedékeket ad Kijevnek

Rossz hír, hogy az Egyesült Államok szegényített urániumot tartalmazó harckocsilövedékekkel látja el Ukrajnát, ilyenektől nőtt meg a rákos megbetegedések száma a volt Jugoszláviában is - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak.

Az orosz elnöki szóvivő arra reagált, hogy az amerikai védelmi tárca szerdán közölte: egy újabb, 175 millió dolláros katonai támogatási csomag keretében egyebek között szegényített uránt tartalmazó, 120 milliméteres harckocsilövedékeket szállít Ukrajnának a már megígért 31 darab Abrams páncéloshoz.

"Ez rossz. Ilyen már történt Európa új történelmében. Ezeket a lövedékeket aktívan használták Jugoszláviában" - hangoztatta Peszkov.

Mint mondta, ennek "nagyon-nagyon szomorú következményei voltak, olyanok, amelyeket még nemzetközi szervezetek is feljegyeztek".

A szóvivő szerint a következmények a rákos megbetegedések megsokszorozódásában mutatkoztak meg, de még a következő nemzedékeknél is.

21:56
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

Zaporizzsjai ukrán támadások visszaveréséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Az orosz haderő 14 ukrán támadást vert vissza a Zaporizzsja megyei Verbove és Rabotine település térségében - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint ezen a frontszakaszon "mintegy 110" ukrán katona esett el, valamint két harckocsi, négy gyalogsági harcjármű, két páncélozott harcjármű, három egyéb jármű, egy amerikai M109 Paladin önjáró és egy M777-es vontatott tarack, egy Gvozgyika önjáró tarack, egy brit FH-70-es, egy Mszta-B és egy D-30-as tarack valamint a Bukovel-AD elektronikus hadviselési állomás semmisült meg.

Konasenkov azt mondta, hogy az ukrán hadsereg a frontvonal teljes hosszában az elmúlt nap folyamán "mintegy 750" embert veszített, közülük 320-at a Donyeck környékén vívott harcokban, ahol kilenc támadást vertek vissza. A megsemmisített ukrán célpontok között nevezett meg egyebek között egy indítóállást egy Sz-300-as légvédelmi rendszerből, két tábori lőszerraktárt, 11 HIMARS-rakétát, egy JDAM irányítható légibombát és 41 drónt.

22:43
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna költségvetése kizárólag a hadikiadásokat tudja önerőből fedezni

Ukrajna költségvetése csak a hadikiadásokat tudja önerőből fedezni, minden egyebet a kijevi vezetés nemzetközi partnerei segítenek finanszírozni - közölte csütörtökön Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter.

"A biztonsági és védelmi ágazatot önállóan tudjuk fedezni. Minden más kiadást, hangsúlyozom, minden más kiadást partnereinktől, külföldről kapott forrásokból tudunk fedezni" - mondta el a tárcavezető a Rada tévécsatornának nyilatkozva.

Közölte azt is, hogy minden belföldi adó- és illetékbevételt jelenleg a hadikiadások fedezésére fordítanak. "Ezek a források nem elegendők, így a különbözetet belső hitelfelvételből és hadikötvényekből próbáljuk fedezni" - tette hozzá.

23:39
szeptember 07, 2023
Vágólapra másolva!

További támogatást ígértek Ukrajnának a balti és az észak-európai államok külügyminiszterei

További támogatásukról biztosították Ukrajnát a balti és az észak-európai államok külügyminiszterei csütörtöki rigai találkozójukon.

"Egyvalami világos: barátokként összefogunk, és segítünk Ukrajnának, amely meg fogja nyerni ezt a háborút" - hangoztatta Krisjanis Karins leköszönő lett miniszterelnök, aki egyben a balti ország ügyvivő külügyminisztere is.

Beszámolója szerint az említett országcsoport mostani megbeszéléseinek központjában az állt, hogy miként lehetne jobban és összehangoltabban segíteni a kijevi vezetést.

06:32
szeptember 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.