Brutális támadást hajtanak végre az oroszok, nagy bajban van Ukrajna

Események

war conflict church TOPSHOTS Horizontal
Egy ortodox pap vallási tárgyakat gyűjt össze, miközben mások üveget és törmeléket takarítanak fel a rakétatámadások következtében megsérült zaporizzsjai székesegyházban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 603. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
06:01
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:13
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. október 18-án az ukrán-magyar határszakaszon 5189 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4679 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:19
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Új működési rendre áll át az ukrán védelmi tárca

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az éjszakai videójában beszámolt arról, hogy Rustem Umerov védelmi miniszter bemutatta az új, a tárcát irányító csapatát.

Már megvannak az első lépések a katonaság által felvetett problémák megoldására. Jelentősen csökkentik a bürokráciát, különösen a harctéren lévő katonai vezetők számára, nagyobb lesz a digitalizáció és az egyértelműség a csapatok ellátásában. A minisztérium nyiottabban áll majd a katonaság visszajelzéseihez és a felhalmozódott problémák leküzdéséhez.

06:53
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Román-ukrán közös kormányülést tartottak

Az ukrán elnök beszámolt arról, hogy román-ukrán közös kormányülést tartottak, ami újabb fontos lépés a két ország közötti stratégiai partnerség felé.

"Együttműködésünk, interakciós formáink új erőt jelentenek az egész fekete-tengeri régió számára a biztonság, a gazdaságfejlesztés és az új infrastruktúrák kiépítésének területén. Hálás vagyok román partnereinknek a közös munkáért" - mondta Volodimir Zelenszkij.

07:27
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Több ezer Nagy-Britanniába menekült ukrán lett hajléktalan

Ukránok ezrei, akik a kormány Otthonok Ukrajnának programja keretében érkeztek Nagy-Britanniába, hajléktalanok vagy hajléktalanokká válnak – derült ki egy jelentésből. A Nemzeti Számvevőszék szerint 4890 háztartást (az akkori Angliába érkezett háztartások 8%-át) minősített ilyennek a helyi hatóság. Még ez is "valószínűleg alábecsüli a valós képet", mivel a helyi hatóságok körülbelül egyharmada nem szolgáltatott adatokat, és a hajléktalanság kockázata "valószínűleg növekedni fog" - mondta a szervezet.

A hajléktalanná vált ukránok számáról nem közöltek pontos adatokat.

08:11
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz fekete-tengeri flotta visszavert egy légi támadást

Szevasztopol kormányzója szerint az orosz fekete-tengeri flotta visszavert egy légi támadást. A mentők a helyszínen vannak - közölte Mihail Razvozsajev. Infrastruktúrában keletkezett károkat nem említett.

A Fekete-tengeri Flotta (BSF) körülbelül 30 hadihajóval rendelkezik, és elsősorban a megszállt Krím-félszigeten lévő Szevasztopolban állomásozik.

08:50
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva köszönetet mondott Észak-Koreának

Az orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Moszkva nagyra értékeli Észak-Korea "elvi, egyértelmű támogatását Oroszország ukrajnai lépései iránt". Szergej Lavrov néhány nappal azután látogat aÉszak-Koreába, hogy az Egyesült Államok közölte, Phenjan hadianyagot szállított Moszkvának az ukrajnai háborúhoz.

Nem sokkal érkezése után Lavrov kijelentette, hogy látogatása alkalom volt arra, hogy megvitassák Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun észak-koreai vezető által a múlt hónapban aláírt megállapodások végrehajtását – írja a Tass orosz állami hírügynökség.

Pénteken a Fehér Ház közölte, hogy Észak-Korea több mint 1000 konténer katonai felszerelést és lőszert szállított Oroszországnak.

09:27
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Csődöt jelentett a Google orosz leányvállalata

Az Alphabet Inc oroszországi egysége tavaly nyáron csődöt jelentett, miután a hatóságok lefoglalták bankszámláját, ami lehetetlenné tette a személyzet fizetését. Az ingyenes szolgáltatások, köztük a keresés és a YouTube továbbra is működnek.
Moszkva ismételten összetűzésbe került külföldi technológiai vállalatokkal a tartalom, a cenzúra, az adatok és a helyi képviselet miatt.
A Google orosz leányvállalatára nyomás nehezedett amiatt, hogy nem törölte a Moszkva által illegálisnak ítélt tartalmakat, és korlátozta a hozzáférést bizonyos orosz médiához a YouTube-on, bár a Kreml betiltotta a Facebookot és a Twittert is, a Google szolgáltatásaihoz való hozzáférést nem akadályozta meg.

10:02
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: Az amerikai rakéták meghosszabbítják Ukrajna agóniáját

Vlagyimir Putyin az Egyesült Államok újabb hibájának nevezte, hogy nagy hatótávolságú taktikai ballisztikus rakétákat szállít Kijevbe. Ez volt az orosz elnök első nyilvános megjegyzése azóta, hogy egy példátlan ukrán csapás a héten megsemmisített helikoptereket az oroszok által megszállt területek két repülőterén. Az orosz elnök azt is állította, hogy az ATACMS rakéták szállítása, amelyek 160 kilométernél távolabbi célpontokat is képesek elérni, és kazettás lőszerrel ellátott lövedékeket szállítanak, „egyszerűen meghosszabbítja Ukrajna agóniáját".

10:33
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Legalább 10 civil meghalt

Az elmúlt két nap orosz támadásaiban legalább 10 civil meghalt Ukrajnában, és megrongálták az áramhálózatot az északkeleti Harkov városában - közölték ukrán tisztviselők. A célpontok között volt egy lakóépület is a délkeleti Zaporizzsja városában.

11:08
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev aggódik

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön főműsoridőben tart beszédet az amerikaiaknak az izraeli és az ukrajnai háborúról – közölte a Fehér Ház. Az aggodalmak szerint az Izrael és a Hamász közötti háború eltérítheti a katonai és nemzetközi támogatást Kijevtől.

12:20
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Erős francia támogatás

Emmanuel Macron francia elnök megerősítette országa támogatását Ukrajna felé a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében – közölte a francia elnökség. „Biztosította az ukrán elnököt, hogy a válságok elszaporodása nem gyengíti Ukrajna francia és európai támogatását, amely mindaddig megmarad, ameddig kell" – közölte Macron irodája.

13:00
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán részsikerek

Olekszandr Tarnavszkij tábornok, Ukrajna déli hadműveleteiért felelős tábornoka azt mondta, hogy az ukrán erők „részsikert értek el Robotyne déli részén". Robotyne azon déli falvak egyik csoportja, amelyet Ukrajna az Azovi-tenger felé való előrenyomulása részeként szeretne biztosítani – céljuk az oroszok déli és keleti állásokat összekötő szárazföldi híd elszakítása.

13:48
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna rakétákkal támadja a Krímet

Szevasztopol kormányzója, Mihail Razvozsajev arról számolt be, hogy robbanás történt Szaharnaja Golovka környékén.

14:27
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Logisztikai raktárat ért támadás egy orosz régióban

A Brjanszk régióban lévő Szlucsevszk falut megtámadták az Ukrán Fegyveres Erők (AFU). Egy logisztikai raktárat lőttek. Számolt be a Shot a Telegram csatornán.

Az ukrán fegyveres erők október 19-én, szerdán tíz percig lőttek egy lakott területet. A támadás során a Pogarszkij körzetben hat darab lövedék egy logisztikai cég területére csapódott be.
A raktárakban építőanyagok és alkatrészek voltak elhelyezve.

15:49
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Meghiúsult ukrán támadás Kupjanszknál

Andrej Marochko katonai szakértő, a Luhanszki Népköztársaság (LPR) nyugalmazott alezredese elmondta, hogy az orosz hadsereg visszaverte az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) három támadását Kupjanszknál – írja a Ria Novosztyi.

16:24
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország módosítja stratégiáját az ATACMS rakéták miatt

A nagy hatótávolságú ATACMS rakéták miatt az orosz katonáknak módosítaniuk kell harci stratégiájukat. Nyilatkozta Jevgenyij Linin, az URA.RU katonai tudósítója.

Megjegyezte, hogy a katonai erőket e rakéták körzetében kell szétszórni, és átcsoportosításokat kell végrehajtani. Változásokra van szükség a logisztikában is, a nagy lőszer- és üzemanyagraktárakat is át kell költöztetni.

Hozzátette, hogy a modern orosz légvédelmi rendszerek képesek észlelni és megsemmisíteni ezeket a rakétákat. Az ilyen típusú fegyverek alkalmazása befolyásolja a különleges hadművelet lefolyását, de nem tudja radikálisan megváltoztatni a helyzetet Ukrajna javára.

16:58
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz haditengerészet harci delfineket használ a Krím védelmére

Az orosz hadsereg harci delfineket telepített a Krím-félszigetre – jelentette a brit királyi haditengerészet Naval News című lapja .

A kiadvány szerint, amikor az ukrán fegyveres erők különleges erőinek rajtaütései egyre gyakoribbá váltak, az orosz haditengerészet támaszpontján - a Krím északnyugati részén található Novoozernoje faluban - megjelentek a harcban kiképzett emlősök számára készült karámok.

17:30
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai vezető fogadta az orosz külügyminisztert

Szergej Lavrov orosz külügyminisztert fogadta Kim Dzsong Un észak-koreai vezető - tudatta csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

Az TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint Lavrov és Kim találkozója több mint egy órán át tartott, de a minisztérium további részleteket nem közölt.

Lavrov szerdán érkezett Phenjanba, és korábban megköszönte Észak-Koreának, hogy támogatja Oroszország ukrajnai katonai akcióit, és Moszkva "teljes támogatását és szolidaritását" ígérte Kimnek - közölte az orosz tárca.

18:33
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij bejelentette a védelmi minisztérium reformját

A védelmi minisztérium reformját jelentette be szerda esti videóbeszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az államfő a Rusztem Umerov védelmi miniszterrel folytatott megbeszélése után számolt be a tervezett reformokról, köztük nagyobb digitalizációról, jobb csapatellátásról és a bürokrácia csökkentéséről.

Mint elmondta, a változások lehetővé tennék, hogy a parancsnokok a papírmunka helyett a harcokkal foglalkozzanak.

Umerov elődjét, Olekszij Reznyikovot szeptemberben a tárcát érintő korrupciós vádak miatt mozdították el tisztségéből, majd hat helyettesét is felmentették.

19:18
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Kazahsztán megtiltotta száznál több termék exportját Oroszországba

Kazahsztán nyugati nyomásra csütörtökön megtiltotta 106 termék exportját Oroszországba.

Kairát Torebajev kereskedelmi miniszter-helyettes a Kaztag helyi hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy főként drónokról, ezek alkatrészeiről, mikrochipekről, különleges műszaki eszközökről, illetve egyéb olyan árucikkekről van szó, amelyeket hadi célra felhasználhatnak.

A tisztségviselő nem bocsátkozott további részletekbe, mindössze annyit árult el, hogy ezen termékeket külföldön gyártják.

Kazahsztánt bírálatok érik, amiért a nemzetközi szankciók kikerülésével ilyen jellegű termékeket szállít Oroszországnak.

Mindazonáltal egyelőre nem világos, hogy az exportkorlátozásokat miként fogják ellenőrizni.

20:07
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők próbálják körülzárni a Donyeck megyei Avgyijivkát

Az orosz erők légitámogatással próbálják körülzárni a Donyeck megyében lévő Avgyijivka települést, ugyanakkor az ukrán erők az elmúlt tíz nap alatt öt orosz repülőgépet semmisítettek meg a régióban - közölte a dél-kelet ukrajnai (tavriai) irányvonal sajtóközpontja csütörtökön a Facebookon.

"Az ellenség nem hagy fel az Avgyijivka bekerítésére tett kísérletekkel. Mindazonáltal katonáink három ellenséges támadást visszavertek, és egy orosz Szu-25 támadó repülőgépet le is lőttek. Ez már az ötödik gép, amit a donyecki régióban eltaláltak az elmúlt tíz nap alatt" - írta közleményében a sajtóközpont.

21:06
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Húsz roham visszaveréséről számolt be az orosz védelmi tárca

Az orosz fegyveres erők 20 támadást vertek vissza a front négy szakaszán, amelyekben mintegy 730 ukrán katona esett el vagy sebesült meg - közölte a csütörtökön kiadott hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az ukrán támadások közül 11-et a kupjanszki irányban hajtottak végre, és a legjelentősebb emberveszteséget, 260 főt a donyecki frontszakaszon szenvedték el.

Az orosz összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy vezetésipontot, egy Mig-29-es és egy Szu-25-ös repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert, négy harckocsit, 14 páncélozott harcjárművet, egy német Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveget, két földi célpontok elleni csapásra átalakított Sz-200-as légvédelmi rakétát, tíz HIMARS-rakétát, egy JDAM irányított légibombát, valamint 61 légi drónt.

21:43
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

A drónirányítás iskolai oktatását tervezi az ukrán szaktárca

Az ukrán oktatási minisztérium azt tervezi, hogy beépíti az iskolák tantervébe a drónvezérlés oktatását - számolt be csütörtökön az ukrán védelmi minisztérium Armija.info elnevezésű portálja.

A szaktárca azt tervezi, hogy korszerűsíti az Ukrajna védelme elnevezésű tantárgy oktatási módszereit, kiegészítve a taktikai gondolkodás és a térértés alapjainak oktatásával.

Az ilyen változtatások célja, hogy minden diák rendelkezzen az alapkészségekkel, továbbá ösztönözzék a tanulókat a katonai pálya vagy olyan polgári szakok választására, amelyeken elsajátíthatják a drónok gyártását, tervezését, illetve korszerűsítését.

22:44
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán parlament első olvasatban elfogadta a Moszkvával kapcsolatot tartó egyházak betiltását

Az ukrán parlament első olvasatban támogatta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja az Oroszországgal kapcsolatban álló vallási szervezetek tevékenységét Ukrajnában, ennek alapján betilthatják a Moszkva által kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC) működését - hozta nyilvánosságra csütörtökön Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon.

Az előterjesztés mellett 267 képviselő szavazott a 450 tagú ukrán törvényhozásban. Viktorija Szjumar parlamenti képviselő saját Telegram-bejegyzésében hozzáfűzte, hogy az UPC védelmében szólalt fel Jurij Bojko, a betiltott Moszkva-barát Ellenzéki Platform - Az Életért párt volt társelnöke, és Artem Dmitruk, akit kizártak a Nép Szolgája kormánypárt frakciójából.

23:46
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország légicsapásokat mért Ukrajnára

Az orosz erők az éjszaka folyamán újabb légicsapásokat hajtottak végre kelet-, dél- és észak-ukrajnai célpontok ellen – közölte az ukrán hadsereg.

Az ukrán légierő közlése szerint az oroszok ballisztikus és cirkáló rakétákat, valamint támadó drónokat használtak ipari, infrastrukturális, polgári és katonai objektumok ellen.

Az ukrán légvédelem három drónt és egy cirkálórakétát lőttek le.

06:34
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.