Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 602. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül19 bejegyzés
06:04
október 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:22
október 18, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. október 17-én az ukrán-magyar határszakaszon 4915 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4223 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 69 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:29
október 18, 2023
Vágólapra másolva!

Béke helyett uniós tárgyalást tervez Zelenszkij

"Az ukrán Verhovna Rada elfogadta az Európai Unióval való tárgyalások megkezdéséhez szükséges határozatot. Várom, hogy aláírjam a törvény szövegét. Feladatunk változatlan: készen állunk arra, hogy még ebben az évben megkezdjük a tárgyalásokat Ukrajna uniós tagságáról. Ennek érdekében a munka ukrán részét elvégezzük és be is fogjuk fejezni. Politikai döntést várunk a tárgyalások megkezdéséről az uniós országok vezetőitől" - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

07:06
október 18, 2023
Vágólapra másolva!

Kanadai szankciók

Kanada kilenc emberre és hat televíziós csatornára rótt ki új szankciókat. A kanadai külügyminisztérium szerint a megcélzott személyek befolyásos orosz oligarchákkal állnak kapcsolatban, míg a tévéállomások dezinformációkat hirdetnek és terjesztenek, hogy igazolják Oroszország ukrajnai invázióját.

„Világos üzenetet küldünk a rosszindulatú egyéneknek és entitásoknak, hogy az ukrajnai invázió támogatása nem marad büntetlenül" – mondta Melanie Joly külügyminiszter.

07:48
október 18, 2023
Vágólapra másolva!

Nyomozás indult egy nyugatbarát cikk miatt

Az orosz rendőrség azt vizsgálja, hogy Vlagyimir Putyin egykori főstratégája megszegte-e a törvényt azzal, hogy írt egy cikket, amely azt sugallja, hogy Oroszország és a Nyugat egy napon, az ukrajnai háború után összeállhat.

Vlagyiszlav Szurkov, aki korábban a Kreml „bábmestereként" volt ismert, 2020-ban távozott a Kremlből. Szeptember 27-én „Észak születése" címmel megjelent cikkében Szurkov úr azt írta, hogy Oroszország, az Egyesült Államok és Európa a jövőben közelebb kerül egymáshoz, közös szociokulturális teret alkotnak majd.

Szurkov cikke ellentmond a Kreml irányzatának, miszerint a Nyugat hanyatló és arrogáns erő, amely gonosz szándékkal töri szét Oroszországot, hogy megragadja természeti erőforrásait.

08:26
október 18, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Az ATACMS rakéták beváltak

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij megerősítette, hogy Kijev az Egyesült Államok által biztosított nagy hatótávolságú taktikai rakétarendszereket (ATACMS) használt. „Ma külön köszönet az Egyesült Államoknak" – mondta. „A Biden elnökkel kötött megállapodásaink végrehajtása folyamatban van. Nagyon pontosan – az ATACMS rakéták beváltak."

A rakéták egyes verzióinak hatótávolsága akár 300 km is lehet, az Ukrajnába küldötteké rövidebb, és kazettás lőszereket szállítanak, amelyek kilövéskor a levegőben kinyílnak és több száz kisebb bombát zúdítanak a célterületre.

09:07
október 18, 2023
Vágólapra másolva!

Megsérült a svéd-észt kommunikációs kábel

Megsérült a Svédországot és Észtországot összekötő távközlési kábel – közölte Svédország polgári védelmi minisztere. Carl-Oskar Bohlin elmondta, hogy a jelek szerint az eset akkor történt, amikor egy tenger alatti gázvezeték, valamint egy Finnországot és Észtországot összekötő távközlési kábel is megsérült október 8-án.

09:19
október 18, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült, mekkora a kahovkai kár

Az ukrán kormány és az ENSZ jelentése szerint a délkelet-ukrajnai Kahovka-gát júniusi lerombolása 14 milliárd dollár értékű kárt és veszteséget okozott.

09:55
október 18, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz légicsapás ért egy lakóházat Zaporizzsjában, ketten meghaltak

Két halálos áldozata és legkevesebb négy sebesültje van annak az orosz légitámadásnak, amely egy lakóházat rombolt le Zaporizzsjában - közölte szerdán Zaporizzsja megye kormányzója.

"A lakókat evakuáltuk. Nyolc lakás rongálódott meg a házban" - írta Jurij Malasko kormányzó a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson, és képeket is posztolt a találatot kapott ötemeletes házról.
"A helyszínen folynak a mentési munkálatok" - számolt be róla Anatolij Kurtjev, Zaporizzsja városi tanácsának titkára a Telegramon.

Zaporizzsja a jelenleg részben orosz ellenőrzés alatt lévő délkelet ukrajnai Zaporizzsja megye közigazgatási központja.

Korábban a régió orosz fennhatóság alatti részének egy Moszkvából kinevezett illetékese az ukrán erőket tette felelőssé a várost ért légicsapásokért.

10:21
október 18, 2023
Vágólapra másolva!

Következményei lesznek az észak-koreai fegyverszállításoknak

Amerikai, dél-koreai és japán tisztviselők találkoztak Jakartában, hogy megvitassák Észak-Korea Oroszországgal való kapcsolatát, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait sértő fegyverszállításokat.

10:54
október 18, 2023
Vágólapra másolva!

Brit mentőautók érkeztek

Brit mentőkből álló konvoj érkezett a nyugat-ukrajnai Lvivbe, amiket a fronton lévő kórházakba szállítanak. A Medical Life Lines Ukraine jótékonysági szervezet által adományozott öt járművet a déli Herszon városba – amelyet az oroszok hevesen támadnak –, valamint az ország háború sújtotta északkeleti részén fekvő Kupjanszk és Vorozsba városokba küldenek. A csoport 43 járművet adományozott a háború kezdete óta.

11:32
október 18, 2023
Vágólapra másolva!

28 ukrán drónt lőttek le az oroszok

Az orosz erők 28 ukrán drónt fogtak el és lőttek le az éjszaka folyamán Belgorod és Kurszki terület, valamint a Fekete-tenger térsége felett – jelentette ma reggel az orosz védelmi minisztérium.

12:17
október 18, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakétacsapás a Dnyipro régióban

Egy ember meghalt, három megsebesült szerdán az ukrajnai Dnyipro régióban, miután orosz rakétatámadás érte a régiót - közölte Szerhij Liszak regionális kormányzó. Lysak a Telegramon közölte, hogy hat ház megrongálódott - írja a Reuters.

13:21
október 18, 2023
Vágólapra másolva!

Bombáztak az oroszok egy herszoni falut

Egy ember meghalt, miután légitámadás ért egy herszoni falut az éjjel. Az áldozat egy 63 éves férfi volt - jelentette ma Oleksandr Prokudin kormányzó.

14:04
október 18, 2023
Vágólapra másolva!

Egy halott, négy sebesült Dnyipróban – fotók

Az oroszok ma rakétacsapást mértek a Dnyipropetrovszk megyei Dnyipro körzetre, legalább egy ember meghalt, négyen megsebesültek – jelentették helyi tisztségviselők.

14:55
október 18, 2023
Vágólapra másolva!

Megszavazta az orosz parlament az Atomcsend-szerződés felbontását

Visszavonta az orosz parlament a nukleáris kísérletek betiltásáról szóló szerződés ratifikációját, az erről szóló törvényjavaslatot ma fogadták el - írja a Reuters.

A hónap elején Putyin sürgette az Állami Dumát a változtatásra, hogy "tükrözze" az Egyesült Államok álláspontját, amely aláírta, de soha nem ratifikálta az 1996-os szerződést.

A parlament elnöke, Vjacseszlav Volodin azt mondta: Megértjük az állampolgárainkkal szembeni felelősségünket, megvédjük az országunkat. Ami ma a világban történik, arról kizárólag az Egyesült Államok tehet.

16:03
október 18, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin utasítást adott

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Pekingben tett bejelentést, amit a közel-keleti helyzettel is magyarázott. Részleteket ITT olvashat.

16:27
október 18, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva szerbeket toboroz az ukrajnai orosz hadseregbe

A lépéssel a Kreml igyekszik feltölteni a 18 hónapja tartó harcok miatt megfogyatkozott erőit - írja a The Guardian.

A lap két, Oroszországba utazott szerb harcos beszámolója, valamint a toborzott szerbek kiszivárgott listája alapján megállapította, hogy az orosz tisztviselők a jelek szerint több száz szerb állampolgár toborzását tervezik a hadsereg megerősítésére.

Az ukrajnai háború kezdete óta Oroszország egy sor törvényt vezetett be, hogy külföldi állampolgárokat csábítson a soraiba. Vlagyimir Putyin egy biztonsági értekezleten, nem sokkal azután, hogy csapatai megszállták Ukrajnát, azt mondta, hogy a Kremlnek segítenie kell azokat a tengerentúliakat, akik Oroszország oldalán akarnak harcolni.

Azóta az orosz vezető aláírta azt a rendeletet, amely öt évről egy évre csökkentette a külföldiek számára a szerződéses katonai szolgálat minimális időtartamát, és gyorsított toborzási lehetőséget kínált a nem orosz harcosoknak.

06:20
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.