Rakétákkal válaszol Oroszország a NATO tervére, nagy bajban van Kijev

Események

conflict war army Horizontal orosz ukrán háború
ukrán katonák egy M109-es önjáró löveggel a donyecki fronton
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 503. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
06:06
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző közvetítésünket ITT TALÁLJA.

06:11
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ukrajna NATO-tagságán dolgozunk

"A színfalak mögött nagyon keményen dolgozunk azon, hogy Ukrajna a NATO tagja lehessen. Minden vezető, minden állam érti a céljainkat. Még ha különböző álláspontok hangzanak is el, akkor is egyértelmű, hogy Ukrajna megérdemli, hogy a szövetségben legyen. Nem most, hiszen háború van, de világos jelzésre van szükségünk a csatlakozásról. A szövetség többsége egyértelműen kiáll mellettünk.

Az ukrán hősök bátorsága letörölte a történelem porát mindazon értékekről, amelyek védelmére a NATO-t létrehozták" - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök.

06:20
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

A biztonság Ukrajnától függ

"Ukrajna keleti határa és harcosaink állásai jelentik azt a határvonalat, amelyet Oroszország, amely különféle formákban, de mindig megpróbálta meghódítani Európa népeit, soha többé nem lép át. A biztonsági valóság itt, a NATO keleti szárnyán Ukrajnától függ. Amikor jelentkeztünk a NATO-ba, őszinték voltunk: Ukrajna de facto már a Szövetség tagja. Fegyvereink a Szövetség fegyverei. Az értékeink azok, amelyekben a Szövetség hisz. Védelmünk Európa képletének az az eleme, amely egységessé, szabaddá és békéssé teszi. A vilniusi NATO-csúcstalálkozónak mindezt meg kell erősítenie!" - mondta éjszakai videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

06:49
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Már öt halottja van a segélyosztó pont elleni támadásnak

Helyi illetékesek szerint ötre emelkedett a zaporizzsjai humanitárius segély-elosztópont elleni orosz támadás halálos áldozatainak száma.

Jurij Malasko, a délkelet-zaporizzsjai régió kormányzója elmondta, hogy az oroszok irányított repülőbombát használtak vasárnap egy iskolaépület elleni támadásban, amelyet Orihiv kisvárosában segélyek szétosztására használtak. Három nő és egy férfi halt meg, majd később még egy férfi holttestére bukkantak. A támadásban tizenegyen megsebesültek, őket kórházban ápolják.

07:12
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. július 10-én az ukrán-magyar határszakaszon 6185 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5221 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 58 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:39
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb két holttestet találtak Orihivnél

Hétre emelkedett a Zaporizzsja megyei Orihiv elleni orosz légicsapás halálos áldozatainak a száma – jelentette az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat, hozzátéve, hogy összesen három holttestet emeltek ki a romok közül. A kutatási és mentési munkálatok befejeződtek.

Orihiv gyakori célpontja az orosz támadásoknak, mivel a város Zaporizzsja megye délkeleti részén, a frontvonal közelében található. Ez egyben Kijev déli ellentámadásának egyik állomása is.

08:13
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Több ukrán fegyveres csoportot is kilőttek az oroszok

A „Vosztok" nevű orosz harckocsiegység katonái megsemmisítettek több, Zaporizzsja irányába támadni próbáló ukrán fegyveres csoportot – mondta Oleg Csehov, az egység sajtóközpontjának vezetője a RIA Novosztyinak.

"Tüzérségi csapással és helikopterekkel mértünk csapást az ellenségre, egy drónnal pedig sikerült megsemmisíteni egy ukrán felderítő csoportot" - mondta Csehov, aki beszámolt arról is, hogy felszámoltak egy ukrán fegyveres egységet Novodarovka térségében. Az orosz légvédelmi rendszer lelőtt egy ukrán Valkűr drónt.

08:39
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok kilőttek egy amerikai M777-es tarackot

A Központi Katonai Körzet tüzérei megsemmisítettek egy amerikai M777-es tarackot Krasznolimanszkij irányában egy ellencsapás során - közölte a RIA Novosztyival az orosz védelmi minisztérium. A tárca megjegyezte, hogy a tüzérségi tűz beállítását valós időben hajtották végre, ami lehetővé tette az ellenség fegyverének minimális számú lövéssel történő megsemmisítését több mint 18 kilométeres távolságból.

A megsemmisítésében részt vevő legénység állami és minisztériumi kitüntetésekre számíthat, és további pénzjutalmakkal is bátorítják a katonákat.

09:26
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Peking Oroszország "baráti válla"

Oroszország továbbra is együttműködik Pekinggel, és számíthat Kína „baráti vállára" – jelentette ki az orosz parlament felsőházának elnöke, miután Pekingben találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel. „Szilárd és megbízható baráti vállra számíthatunk Kínában" – mondta Valentyina Matvijenko.

10:01
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők nyolc települést ágyúztak Szumi megyében

Az orosz erők nyolc községet lőttek Szumi megyében, összesen 26 csapást mérve a megyére. Legalább 180 robbanást rögzítettek. A tüzérségi lövedékek és aknavetők mellett drónokkal és irányítatlan légi rakétákkal támadták a szumi határt.
Az első információk szerint a támadások nem jártak áldozatokkal vagy a polgári infrastruktúra megsemmisítésével.
Volodimir Artiuk, Szumi megye katonai igazgatásának vezetője bejelentette a civilek evakuálására vonatkozó terveket az öt kilométeres határzónából. Ez 15 település nagyjából 20 ezer lakóját érinti.

10:38
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Volt Pentagon-tanácsadó: Ez a vég, Kijeven semmi sem segít!

Semmi sem segíthet Ukrajnának megnyerni a konfliktust – mondta Douglas McGregor, a Pentagon volt tanácsadója a Judging Freedom csatornának adott interjújában. "Ukrajna elveszett. Az ország a szó legrosszabb értelmében egy cérnaszálon lóg. Ez katasztrófa. Az ottani készletek nem változtatnak semmin. Túl késő, ez a vég" - mondta McGregor.
Azt is megjegyezte, hogy az ukrán konfliktus, valamint a NATO-n belüli szakadás miatt sok nyugati ország kétségbe van esve. Ukrajna számára szerinte nincs más kiút, mint "tárgyalni, és megszerezni, ami lehetséges", mivel Kijev nincs abban a helyzetben, hogy bármilyen feltételt diktáljon Oroszországnak.
Korábban McGregor elmondta, hogy az ukrán fegyveres erőknél nagyszámú dezertálási esetet tartanak nyilván, és az ukrán állampolgárok tömegesen menekülnek az országból. Szerinte az ukránok körében nő az elégedetlenség Zelenszkij politikájával szemben.

11:13
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Kimerülhettek az amerikai fegyverkészletek

Joe Biden amerikai elnök a saját fegyverkészleteinek kimerülése miatt döntött úgy, hogy kazettás lőszert küld Kijevbe – mondta Darin Gaub nyugalmazott amerikai alezredes a Fox Newsnak adott interjújában.
"A forrásaim azt mondták, hogy 10-15 évbe fog telni, hogy pótoljuk mindazt, amit oda küldtünk" - mondta.
Szerinte az amerikai fegyverkészletek "veszélyesen alacsony szinten vannak".
A múlt héten a Pentagon új katonai segélycsomagot jelentett be Kijevnek, amely először tartalmazott 155 mm-es kazettás tüzérségi lövedékeket. A kazettás lőszerek használatát egy nemzetközi egyezmény tiltja, amelyet 123 ország ratifikált, de az Egyesült Államok és Ukrajna nincs köztük - ahogy Oroszország sem.

11:48
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok Kijevet bombázták

A kijevi tisztviselők szerint a város légvédelme lelőtte az összes orosz drónt, amelyet július 11-én éjjel indítottak a fővárosban a főváros elleni második dróntámadás során.

12:14
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna az éjszaka folyamán 26 orosz drónt semmisített meg

Ukrajna azt állítja, hogy az éjszaka folyamán 26 orosz drónt lőtt le, de két drón átjutott és kárt okozott Odesszában - írja a Guardian.

12:46
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Az Ukrajnának történő fegyvereladások növelése nem változtat semmin

A Nyugat már semmit sem tud változtatni az ukrajnai konfliktus kimenetelén, a kijevi hatóságok felszerelés- és fegyverszállításainak fokozása nem vezet semmire. Mondta el véleményét hétfőn Douglas McGregor a pentagon nyugalmazott ezredese.

McGregor bírálta az amerikai hatóságok azon döntését is, hogy kazettás bombákat szállítanak Kijevnek. "Használatuk nem okoz elég kárt ahhoz, hogy érdemes legyen használni őket [a harctéren]" - mondta. - Szerintem hibát követtünk el [az USA] azzal, hogy biztosítottuk őket, mert most minden bizonnyal szégyentelen képmutatóknak tűnünk"." A nyugalmazott ezredes hozzátette, hogy a modern tüzérségi rendszerek olyan pontosak, hogy a kazettás bombákra nincs szükség. "Szerintem ezek a lőszerek többet ártanak, mint használnak. Nem hiszem, hogy bármiben is segítenének az ukránoknak" - mondta a volt védelmi miniszter tanácsadója.

McGregor szerint a kijevi hatóságok és a Nyugat lépéseit nem más diktálja, mint a kétségbeesés. "Minden, ami most történik, a kétségbeesésről és az önpusztításról szól. Washington kétségbeesett, London kétségbeesett és Kijev is kétségbeesett" - összegezte McGregor.

13:24
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz előrenyomulás Kupjanszknál

Az orosz katonák az elmúlt napokban jelentősen előrenyomultak Harkov régiójában található Kupjanszk város irányába - közölte a TASZSZ-szel Andrij Marocsko, a Luhanszki Népi Milícia nyugalmazott alezredese.

Marocsko elmondta, hogy az orosz erők előrenyomulása arra kényszerítette "az ukrán megszálló hatóságokat", hogy kiürítsék az állami intézményeket.

13:38
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter a NATO-csúcsról

Jelen állás szerint jó esély van arra, hogy a NATO csúcstalálkozóján sikerül elkerülni az ukrajnai háború eszkalációjának kockázatát és felelősségteljes döntést hozni Ukrajna tagsági perspektívájáról - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Vilniusban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be a kétnapos ülésre érkezve, hogy Magyarország számára a legfontosabb a NATO azon korábbi világos döntésének megerősítése, amely szerint a katonai szervezet nem részese az ukrajnai fegyveres konfliktusnak, és mindent elkövet az eszkaláció megakadályozása érdekében.

Forrás: MTI/Kovács Attila

"Ez nekünk, a szomszédságban élőknek, rendkívül fontos, hiszen hogyha egy háború eszkalálódik, akkor az először a földrajzi szomszédság számára jelent veszélyt, nem a több ezer vagy több száz kilométerrel odébb fekvő országok számára" - mutatott rá.

Ezzel kapcsolatban aláhúzta, hogy van egy tábor, amely az utóbbi időben határozottan érvelt amellett, hogy Kijevnek ezúttal világos menetrendet kell kapnia a csatlakozásra vonatkozóan. Szavai szerint ezzel szemben állnak azok, akik felelősségteljesen gondolkodnak és folyamatosan óvatosságra intettek - mondta.

14:03
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Üzentek az oroszok a NATO-nak

Moszkva kedden bírálta a kétnapos vilniusi NATO-csúcstalálkozót, amely az orosz külügyi szóvivő szerint "a nyugati manipuláció legrosszabb hagyományainak megfelelő színes látványosság" lesz.

Marija Zaharova ezt az orosz állami televízió egyes csatornájának Big Game (Nagy Játszma) című műsorában jelentette ki a vilniusi csúcstalálkozót kommentálva.

A szóvivő hangoztatta, hogy "folyamatban van egy tömeges, hangszerelt kiképzés, a finn kormány miniszterei pedig gordonkaszólót adnak elő Ukrajna megsegítése jeléül".

Zaharova hozzáfűzte, hogy a csúcstalálkozón új segélyprogramokat jelentenek be Ukrajnának, és számos propagandalépést tesznek annak érdekében, hogy bemutassák a kijevi rezsim állapotának felszínét.

14:48
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Szuperrakétákat küldenek a franciák

Franciaország bejelentette, hogy Storm Shadow típusú, 250 kilométeres hatótávval rendelkező rakétákat küldenek Ukrajnának. Emmanuel Macron francia miniszterelnök a vilniusi NATO-csúcson beszélt arról, hogy erős üzenetet kell küldeni Ukrajna támogatására. A mostani döntéssel Franciaország a britek után a második nyugati hatalom, amely Storm Shadow rakétákat küld a frontra.

15:41
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Háborúra készül Lettország

Lettországban a védelemre fordított kiadások már jövőre elérhetik a GDP három százalékát - közölte Krisjanis Karins lett miniszterelnök kedden.

"Azt tervezzük, hogy a honvédelemre fordított kiadások 2027-ben elérhetik a GDP 3 százalékát. Az ország pénzügyminisztere azonban közölte, hogy amennyiben folytatjuk a korszerű fegyverek vásárlását, akár már jövőre elérhetjük a három százalékot" - mondta Karins újságíróknak a Vilniusban zajló NATO-csúcstalálkozón.

Lettország tegnap bejelentette, hogy növeli az országban állomásozó NATO-zászlóalj létszámát. Kanada és Lettország megállapodást írt alá a lettországi NATO-zászlóalj megerősítéséről, amelynek értelmében Kanada maximum további 1200 katonát telepít Lettországba.

16:24
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Így kivételezik az ukránokkal Biden

Joe Biden a vilniusi NATO-csúcson javaslatot tett arra, hogy az ukránokat anélkül is felvehessék a szövetségbe, hogy Kijev teljesítette volna a csatlakozáshoz szükséges gazdasági, katonai és politikai reformokat. A Lenta viszont kiemeli, hogy az amerikaiak számára Ukrajna NATO-felvétele csak a háború lezárását követően lehet esedékes.

17:01
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatják az eszkalációt a nyugati országok

Németország újabb fegyverszállítmányokat jelentett be Ukrajnának a NATO vilniusi csúcstalálkozóján kedden.

A német védelmi minisztérium tájékoztatása szerint Berlin további fegyvereket szállít Ukrajnának csaknem 700 millió euró értékben.

Németország - amely az Egyesült Államok után Ukrajna második legnagyobb katonai támogatója - két Patriot-indítórakétát, 40 Marder típusú páncélozott járművet, 25 Leopard 1 A5-ös harckocsit és 20 ezer tüzérségi lövedéket küld - közölte a védelmi tárca.

A listán szerepelnek még felderítő és védelmi drónok, egy Luna taktikai felderítő és elektronikus hadviselési drónrendszer, aknák és egy tábori kórház részei.

18:04
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Megérkezett Zelenszkij

Megérkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a vilniusi NATO-csúcsra. Zelenszkij korábban elégedetlenségének adott hangot amiatt, mert nem hívták meg Ukrajnát a NATO-ban, valamint azzal kapcsolatban sincs elfogadva egyértelmű terv, hogy a háborúban álló ország (amely kizáró ok), miként tudna csatlakozni a szövetséghez.

19:29
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Dél-Korea aknakereső eszközöket küldött Ukrajnának

Dél-Korea hordozható aknakereső eszközöket és védőruhákat küldött Ukrajnának - jelentette be kedden a szöuli védelmi minisztérium.

A minisztérium korábban arról számolt be, hogy a katonai szállítmányokat teherszállító repülővel juttatja el Ukrajnába.A katonai szállítógép a közlés szerint a hétvégén érkezett Lengyelországba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége, Olena Zelenszka májusi szöuli látogatásán kérte Dél-Korea segítségét egyebek mellett az ukrajnai aknamentesítéshez.

19:56
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij kifogásolta, hogy Ukrajna nem kap meghívást a NATO-ba

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kifogásolta kedden, hogy Ukrajna a vilniusi NATO-csúcstalálkozón várhatóan nem kap meghívást az észak-atlanti szövetségbe.

"Úgy néz ki, nincs készség arra, hogy Ukrajnát meghívják a NATO-ba vagy arra, hogy a szövetség tagjává tegyék" - írta Twitter-oldalán az ukrán elnök. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy Ukrajna NATO-tagságának kérdése az Oroszországgal folytatandó tárgyalások tárgyát képezi majd.

20:49
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

A Kreml szerint a NATO hibát követ el az orosz határ felé való terjeszkedéssel

Az európai vezetők nem látják be, hogy a NATO hibát követ el az orosz határ felé való terjeszkedéssel - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden.

Peszkov a Vilniusban kedden kezdődő NATO-csúcs fejleményeivel kapcsolatban újságírók előtt úgy vélekedett: az észak-atlanti szövetség közép- és kelet-európai terjeszkedése volt az elsődleges ok, amely a jelenleg fennálló ukrajnai konfliktushoz vezetett.

A Kreml szóvivője szerint Svédország várható felvétele a NATO-ba egyértelműen negatív hatással lenne Oroszország biztonságára. Hozzátette: Moszkva a finn csatlakozásra adott válaszokhoz hasonló intézkedésekkel fog reagálni a svéd csatlakozásra.

21:28
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna a frontvonal keleti és déli részén is előrelépésről számolt be

Az ukrán hadsereg és a védelmi minisztérium az ország keleti részén fekvő Bahmutnál és a frontvonal déli részén is előrelépésről számolt be, az orosz hadijelentésekben arról írtak, hogy az orosz erők keleten és délen is feltartóztattak vagy visszavertek támadásokat.

Olekszandr Szirszkij tábornok, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka hétfőn bejelentette: csapdába ejtették az orosz erőket Bahmutnál. Olekszandr Tarnavszkij tábornok, a térségben harcoló ukrán hadműveleti-stratégiai csapat parancsnoka pedig arról írt a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson, hogy az ukrán haderő a frontvonal déli részén is mozgásban van.

22:10
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg három irányba indított sikertelen támadásokat

Az ukrán hadsereg három irányba - Donyeck, Krasznolimanszk és Dél-Donyeck felé - indított sikertelen támadásokat az utóbbi egy napban - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán hadseregnek a nap folyamán elszenvedett vesztesége 515 fő volt, közülük 250-en a Donyeck régióban dúló harcokban estek el. Mint mondta, csak a donyecki hadszíntéren az ukrán erők kilenc támadását verték vissza Klescsijivka, Pervomajszkij, Szevernij, Szpornij és Nyevelszkij települések térségében.

Konasenkov közölte azt is, hogy az orosz légvédelem Herszon régióban, Szadovij és Tjaginka települések mellett lelőtt két ukrán Szu-25-ös típusú csatarepülőgépet. Hozzátette, hogy a légvédelem elfogott egy HIMARS-rakétát és három Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, valamint tíz ellenséges drónt.

22:58
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna csak akkor fog tudni csatlakozni a szervezethez, ha a szövetségesek ebben egyetértenek és a feltételek teljesülnek

A vilniusi NATO-csúcstalálkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy az Oroszország indította háború után biztosítják Ukrajnának a csatlakozás elvi lehetőségét az észak-atlanti szövetséghez.

A már kedden ismertetett zárónyilatkozat szövege szerint ez akkor válik lehetővé, amikor a NATO-szövetségesek "egyetértenek ebben, és arra a megállapításra jutnak, hogy a csatlakozás feltételei teljesülnek". A szervezetbe történő meghívást ebben az esetben fogják megtenni. A dokumentum mindemellett nem említ konkrét ütemtervet.

"Ukrajna jövője a NATO-ban van. Megerősítjük a 2008-as bukaresti csúcstalálkozónkon vállalt kötelezettségünket, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz" - olvasható a zárónyilatkozatban.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatóján közölte, hogy az észak-atlanti szövetség el fog tekinteni az egyébként szokásos csatlakozási akcióterv (MAP) alkalmazásától, amely a tagjelöltek közelítését szolgálja a szervezethez.

23:48
július 11, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg több mint 26 ezer katonát vesztett az ellenoffenzívában

Az ukrán hadsereg június 4. óta több mint 26 ezer katonát és 3 ezer harceszközt vesztett az úgynevezett ellenoffenzívájában - közölte kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

A tárcavezető újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy ez idő alatt az orosz erők 21 ellenséges repülőgépet és 5 helikoptert lőttek le, valamint 1244 harcjárművet semmisítettek meg, köztük 17 német gyártmányú Leopard harckocsit, 5 francia AMX-10RC kerekes harckocsit, valamint 12 amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet.

Mint mondta, több száz tüzérségi eszközt és különleges harci járművet is sikerült megsemmisíteni. Az orosz légvédelem pedig elfogott 176 HIMARS-rakétát és 27 Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, valamint 483 ukrán drónt ez idő alatt.