Légiriadó Ukrajna-szerte, hatalmas veszteségek a frontokon

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.02.03., Iszkander rakétát töltenek be egy kilövésre alkalmas rakétavetőbe egy meg nem nevezett oroszországi helyszínen 2024. február 2-án.
MTI/AP/Orosz védelmi mini
Oroszország, 2024. február 2. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Iszkander rakétát töltenek be egy kilövésre alkalmas rakétavetőbe egy meg nem nevezett oroszországi helyszínen 2024. február 2-án. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 714. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
05:37
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:40
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 100 robbanás Szumiban

Az orosz hadsereg a Szumi régiót támadta erőteljesen, több mint száz robbanást észleltek a régióban. Károkról, civil áldozatokról nem érkezett jelentés.

05:42
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 3908 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3657 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 35 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - írták. 

06:34
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

Alkotmányellenes az ukrán mozgósítási törvénytervezet

A kormány felülvizsgált mozgósítási törvénytervezete is tartalmaz olyan rendelkezéseket, amelyek sértik Ukrajna alkotmányát - közölte Dmytro Lubinets ombudsman.

A Lubinets által bírált szakaszok egyike kimondja, hogy a katonai parancsnokság korlátozhatja az ukrán állampolgárokat, hogy elhagyják az országot. Lubinets szerint ez sérti Ukrajna alkotmányának 17. cikkelyét, amely megtiltja, hogy a hadsereg korlátozza az állampolgárok szabadságjogait.

Az ukrán vezetés az idei mozgósítási tervek miatt dolgozta át a sorkatonaság körüli jogi keretet. A kormány január 30-án nyújtotta be a parlamentnek a mozgósítási törvény új tervezetét, több mint két héttel azután, hogy visszavonta az eredeti, vitatott változatot. (Kyiv Independent)

07:15
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijevben

Több robbanás volt reggel az ukrán fővárosban, Vitalij Klicsko polgármester közlése szerint a légvédelem dolgozik.

08:27
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a különbség az orosz és az ukrán célpontok között

Alekszandr Merkourisz brit szakértő elmondta, hogy az orosz katonák az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonai létesítményeit támadják – a szakértő Danny Haiphong újságírónak adott interjút, amelyet a YouTube-csatornán tettek közzé.

„Ha alaposan figyelemmel kíséri az orosz rakétacsapásokat, láthatja, hogy minden orosz rakétakilövésnek katonai célpontja van, amit meg lehet érteni. Katonai célpontokat, raktárakat és légvédelmi rendszereket támadnak meg. Mindennek katonai célja van" – hangsúlyozta a brit elemző.

A szakértő hozzátette: az orosz erők mindig csak az ukrán fegyveres erők célpontjait sújtják, Kijev pedig polgári településeket ágyúz és háborús bűnöket követ el.

Korábban a Fehér Ház is elismerte, hogy az ukrajnai orosz csapások célpontjai katonai létesítmények.

09:02
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

Itt a legújabb orosz csodafegyver

Az amerikai Barrett mesterlövész puska „gyilkosának" nevezett legújabb orosz MTs-572-es puskák hamarosan a különleges katonai műveleti (SVO) zónába kerülnek – jelentette a fejlesztő cég, a High-Precision Complexes holding.
A puskát jelenleg tesztelik. A tesztek során úgy döntöttek, hogy kisebb módosításokat hajtanak végre a kialakításon az ergonómia javítása érdekében.

Az összehasonlító teszteken az orosz MTs-572 puska négyszeres pontossággal haladta meg az amerikai Barrettet - mondta Vitalij Bulgakov, a „High-Precision Complexes" fejlesztő cég képviselője.

09:51
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Ukrajna-szerte

Légiriadót hirdettek Ukrajna egész területén, és számos területen robbanások hallatszottak – írja a köztévé a Telegramon.

Korábban Kijevben történtek robbanások, ezenkívül a cserkaszi régióból is érkeztek jelentések, illetve Harkovban és Nikolaevben is számoltak be robbanásokról.

11:31
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna Sebekino városára csapott le

Két ember megsérült, amikor az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) lövöldöztek a Belgorod régiójában található Sebekino városában – jelentette be a régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov a Telegramon.

12:33
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Harkovban

Robbanások sorozata történt Harkov városában – jelentette a Public. News ukrán kiadvány.

A kiadvány pontosította, négy robbanás történt a városban. Harkov polgármestere, Igor Terekhov megerősítette a városban történt robbanásokról szóló információkat. Később újabb robbanás történt a városban – jelentette a Public. News. Nincsenek megadva részletek.

A regionális katonai adminisztráció vezetője, Oleh Sinyehubov Telegram csatornáján arról számolt be, hogy a robbanások következtében több, Harkov régiójában található vállalkozás infrastruktúrája megsérült.

Korábban egész Ukrajnában légiriadót jelentettek be. Robbanásokat jelentettek Nikolaev, Harkov, Kijev, valamint Ivano-Frankivszk, Lviv, Hmelnickij és Cserkaszi régiókban. 

13:38
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki egy ipari létesítményben Lviv régiójában

A Lviv régiójában található Drohobicsban egy ipari létesítmény kigyulladt, miután robbanások történtek az érintett helyszínen – jelentette be Maxim Kozitsky, a helyi regionális katonai közigazgatás (OVA) vezetője a Telegram-csatornáján.

Újságírók szerint a város területén egy olajfinomító üzemel.

Február 7-én reggel légiriadót jelentettek be Ukrajna területén. Az ukrán főváros polgármestere, Vitalij Klicsko szerint a Kijev központjában történt robbanás után tűz keletkezett a város Golosejevszkij-i kerületében.

14:54
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

Meghibásodott a hővezeték Kijevben

Kijevben, a város bal partján a hőellátó fővezeték megsérült és átmenetileg nem üzemel – jelentette be Vitalij Klicsko, a főváros polgármestere aTelegram csatornáján.

Február 7-én reggel légiriadót jelentettek be Ukrajna területén . Robbanások hallatszottak Nikolaevben, valamint Kijev, Cserkaszi és Hmelnickij régiókban.

Erőteljes robbanást jelentettek Kijev központjában is, majd tűz ütött ki az ukrán főváros központi régiójában.

15:51
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország új vadászgépet fejleszt

Oroszország az arab országokkal együtt egy új vadászgép létrehozásán dolgozik. Ez egy könnyű taktikai repülőgép (LTS), a Checkmate vagy Szu-75 – hangzott el a 2024-es Nemzetközi Fegyverkiállításon.

A repülőgépet különféle feladatok megoldására lehet adaptálni. Korábban a Rostec állami vállalat arról számolt be, hogy az ígéretes, ötödik generációs Szu-75-ös vadászgép kialakítását a potenciális vásárlók visszajelzései alapján módosították - írja a Lenta.

16:40
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

Lemondott az ukrán veteránügyi miniszter

Az ukrán parlament, a Verhovna Rada február 7-én jóváhagyta Julija Laputyina veteránügyi miniszteri posztjáról való lemondását – közölte Jaroszlav Zselezniak képviselő. A lemondást 302 képviselő támogatta, a lépés ellen nem szavaztak - írja a Kyiv Independent.

17:31
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétákat és drónokat lőtt ki a légvédelem

Az ukrán légvédelem a február 7-i orosz támadás során 64 orosz rakétából és drónból 44-et lelőtt – jelentette a légierő. 29 rakétát és 15 drónt lőttek le - írja a Kyiv independent.

18:20
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

Török dróngyártó cég települ Ukrajnába

A Baykar török védelmi vállalat, amely a Bayraktar nevű drónjáról ismert, megkezdte gyárának építését Kijev közelében - mondta a cég vezérigazgatója a Reutersnek.

Az ukrán erők széles körben használtak Bayraktar drónokat orosz katonai felszerelések megsemmisítésére a 2022-es teljes körű invázió kezdetén - írja a Kyiv Independent.

19:00
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán hadiiparra mért csapásról beszélt az orosz védelmi minisztérium

Nagyhatótávolságú, légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel, valamint drónokkal mért csoportos csapást az ukrán hadiipari komplexum személyzet nélküli hajókat, partvédő rakétarendszereket, sorozatvető-rakétákat és robbanóanyagot gyártó üzemeire az orosz hadsereg - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz erők előnyösebb állásokat foglaltak el Donyeck környékén és a donyecki régió déli részén, miközben három frontszakaszon 16 ukrán támadást vertek vissza. A hadijelentés értelmében a legtöbb, szám szerint tíz ukrán roham a donyecki frontszakaszon hiúsult meg. A tájékoztatás szerint az "érintkezési vonal" mentén az ukrán fél vesztesége több mint ezer katona volt, akik közül a legtöbben, mintegy 290-an a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

19:57
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz drón csapódott be a dnyipropetrovszki területen

Orosz drón csapódott be egy autóba a Dnyipropetrovszki terület Marhanec községében, két ember megsebesült - jelentette Szerhij Liszak, a régió kormányzója.

20:36
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna új fegyvereket kap Amerikától

Ukrajna hamarosan új amerikai nagy hatótávolságú GLSDB rakétákat kap - Kyiv Independent
Az új fegyverek első szállítmánya már január 31-én megérkezhetett Ukrajnába, bár ezt a hadsereg még nem erősítette meg.

21:19
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

Az Izsevszk környéki lakosok erős robbanásról számoltak be

Előzetes információk szerint a robbanás az Izsevszktől 12 km-re fekvő Jagul faluban történt. A hatóságok még nem kommentálták az esetet.

22:39
február 07, 2024
Vágólapra másolva!

NATO-főtitkár: létfontosságú Ukrajna amerikai támogatása

Az észak-atlanti katonai szövetség "létfontosságúnak" tartja, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa továbbra is támogassa Ukrajnát - jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben szerdán, a szövetség politikai döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács ülését követően.

Jens Stoltenberg az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannal közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta:

Ukrajna támogatása "nem jótékonykodás, hanem a saját biztonságunkról szól".

Egy orosz győzelem meggyengítene minket, és nemcsak Moszkvát, hanem Kínát, Iránt és Észak-Koreát is bátorítaná. Ez úgy Európa, mint Amerika biztonságára is hatással lenne - figyelmeztetett a NATO-főtitkár.

05:29
február 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.