Szeptember 11-én London is célpont volt

Vágólapra másolva!
A szeptember 11-i New York és Washington ellen elkövetett terrortámadás napján a londoni Big Ben is célpontja volt az al-Kaidának, állítja egy brit terrorizmus-szakértő.
Vágólapra másolva!

Rohan Gunarata, a skóciai Szent András Egyetem Terrorizmus- és Politikai Erőszak- Kutató Központjának munkatársa szerint egyértelmű bizonyítékok kerültek elő, hogy az al-Kaida 2001. szeptember 11-én Európa ellen is támadást akart intézni. A terrorista szervezet egy csoportja azt tervezte, hogy eltérít egy repülőgépet, amelyet neki kellett volna vezetniük a Big Benbe, a londoni parlament jellegzetes óratornyába. A katasztrófát az akadályozta meg, hogy az amerikai támadások után leállították a légi közlekedést Nagy-Britanniában, így a járatra várakozó terroristák nem tudtak felszállni.

Gunarata „Az al-Kaida belülről” című könyv szerzője azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy a londoni merénylet tervéről szóló információk hitelesek, és titkosszolgálati dokumentumok alapján ismertette őket. Tudomása szerint a merénylettel megbízott személyek egyikét a közelmúltban letartóztatták Indiában. A gyanúsított korábban Angliában, Ausztráliában és az USA-ban is részt vett pilótakiképzésben, és az al-Kaidához közel álló forrásoktól kapott rendszeres anyagi támogatást.

Gunarata információit hivatalosan a titkosszolgálatok nem erősítették meg. Gunarata szerint az al-Kaida a két földrészen történő párhuzamos csapással erejét akarta fitogtatni a nagyhatalmak előtt.

Korábban:

Radioaktív bombával akart támadni az al-Kaida