Gyerekek verésével gyanúsítják a lemondott augsburgi püspököt

Vágólapra másolva!
Már nem nyomoznak az egykori augsburgi püspök, Walter Mixa után szexuális visszaélések miatt, mert az ügyészség szerint nincs elegendő alap a vizsgálat folytatására. Az viszont a nyomozók szerint bebizonyosodott, hogy a nyolcvanas években egy gyermekotthonban még egyszerű papként durván verte a fiatalokat, így emiatt folytatódik ellene az eljárás.
Vágólapra másolva!

Az ingolstadti államügyészség nem tartotta megalapozottnak annak a gyanúját, hogy a korábbi augsburgi püspök szexuális visszaélést követett el. Ugyanakkor megerősítette azokat a korábbi vádakat, amelyek szerint Walter Mixa évtizedekkel ezelőtt durván bántalmazott több, általa felügyelt gyermeket, illetve fiatalt. Az államügyészség a szexuális visszaélések gyanúja miatt indított vizsgálatot pénteken leállította, az elkövetett testi sértések ügyében azonban folytatódik a nyomozás.

A testi sértést több hetes tagadás után a 69 éves Mixa is elismerte, hogy "elcsattant néhány pofon", majd április 21-én felajánlotta lemondását XVI. Benedek pápának. A katolikus egyházfő a püspök lemondását az elmúlt hét végén elfogadta.

A katolikus egyházat érintő németországi botrányok közül a Mixa-ügy váltotta ki a legnagyobb visszhangot. Az egykori augsburgi püspököt a legtöbb egyházi személlyel ellentétben nem szexuális bűncselekményekkel vádolták, hanem azzal, hogy a hetvenes, illetve a nyolcvanas években egy gyermek-, illetve diákotthonban még egyszerű papként a legdurvábban verte a fiatalokat. Az ingolstadi államügyészség pénteki jelentése szerint mindez a vizsgálat során megerősítést nyert, a püspök ököllel, bottal és nadrágszíjjal ütötte a rá bízott gyermekeket. Az egyik tanú szerint a verés közben az áldozatoknak a többi között azt kiabálta: "Benned lakik a sátán, és most kiűzöm belőled".

Így a súlyos testi sértés, illetve a hivatali visszaélés gyanúját az államügyészség beigazolódottnak találta, és ezért a vizsgálat folytatását rendelte el.

Az év eleje óta újabb és újabb olyan esetre derült fény, amikor egyházi személyek évtizedekkel ezelőtt fiatalokkal szemben szexuális visszaéléseket követtek el. Ezek a botrányok, továbbá a volt augsburgi püspök által alkalmazott durva testi sértések, és nem utolsósorban Mixa valótlan állításai a katolikus egyház súlyos tekintélyvesztéséhez vezettek Németországban.