Több mint 100 óra után élve mentettek ki egy hat fős családot a romok alól Törökországban

Adiyaman, 2023. február 8. Drónnal készült kép összeomlott házakról a földrengés sújtotta délkelet-törökországi Adiyaman város Besni kerületében 2023. február 8-án. Két nappal korábban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a tizenegyezret. MTI/EPA/Necati Savas
Vágólapra másolva!
A mentőcsapatok kimentettek egy hat tagú családot a romok alól Törökországban. A család 101 órát töltött a törmelékek alatt.
Vágólapra másolva!

A családnak úgy sikerült túlélnie a katasztrófát, hogy egy összeomlott épület alatt maradt egy kis légtér, ahol össze tudtak bújni - írja a Sky News.

A sikeres mentőakcióra négy nappal a 7,8-as erősségű földrengés után került sor.

A nagyerejű földmozgásnak eddig több, mit 21 000 halálos áldozata van.

A hullaházak és temetők túlterheltek, egyes városok utcáin takarókba, szőnyegekbe és ponyvákba csavart holttestek hevernek.

Recep Tayyip Erdogan török elnök "az évszázad katasztrófájának" nevezte a történteket.

A földrengés epicentruma közelében, Gaziantepben a mentőcsapatok kimentették Adnan Muhammed Korkutot abból a pincéből, ahol a hétfői rengés óta rekedt.

A 17 éves fiú mosolygott amikor meglátta a barátokból és rokonokból álló tömeget, akik örömkönnyekben törtek ki, amikor kihúzták és hordágyra helyezték.

A 94 órán át csapdába esett tinédzser

azt mondta, hogy a túlélés érdekében kénytelen volt meginni a saját vizeletét is.

A halottak növekvő száma mellett több tízezer ember megsérült, és még többen maradtak hajléktalanok. Az egyik túlélő, Ahmet Tokgoz azt kérte, hogy evakuálja az embereket a térségből.

Azt mondta:

A téli időjárás, valamint az utak és repülőterek megrongálódása nagyban nehezítik a mentési munkálatokat.