Gyümölccsel és zöldséggel az erősebb csontokért

Vágólapra másolva!
Kutatók 8-13 év közötti lányokat vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy azoknak a lányoknak nagyobbak és erősebbek a csontjaik, akik naponta legalább háromszor fogyasztanak valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt.
Vágólapra másolva!

Az ok abban keresendő, hogy az ilyen étrendnek köszönhetően kevesebb kálcium távozik a szervezetből vizeletürítéskor, mivel semlegesítik az ezt előidéző savakat a gyümölcsökben található anyagok. A felmérés során vér- és vizeletmintát vettek a lányoktól három különböző alkalommal, és röntgenfelvételeket is készítettek csontozatukról, valamint feljegyezték étrendjüket. Az eltérő eredmények hátterében eltérő étrend és életmód állt: az erősebb csontozatúak többet mozogtak és több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, a fehérje- és kálciumbevitelben nem volt ilyen jelentős a különbség.

A kutatás csak fehérbőrű és jómódú családból való lányokkal folyt, ezért további kiterjesztése szükséges, mivel mindenkit érint. Az elérhető maximális csontsűrűség a testmozgás mellett nagyban függ a genetikai adottságoktól is.