Tejberizstekercsek

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 csomag teljes kiőrlésű lisztből készült réteslap, 25 dkg rizs, 5 dl tej, 5 dkg cukor, 4 dkg vaj, fél maréknyi mazsola, 1 db fahéjrúd, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, 1 csipetnyi só, még olvasztott vaj a kenéséhez.

Elkészítése:
Öntsük a tejet egy lábasba, szórjuk bele a rizst, ízesítsük sóval, vaníliás cukorral, cukorral. Tegyük hozzá az egész fahéjat, a megmosott mazsolát, majd kis lángon állandóan kevergetve kezdjük el főzni. Ha a rizs a tejet felszívta, és a szemek még nem puhultak meg, öntsünk hozzá még vizet, hogy puhára tudjuk főzni.

Az elkészült tejberizst vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a vajat és a citrom lereszelt héját, és hagyjuk kihűlni.
Hajtsuk szét a réteslapokat, és hajtás mentén vágjuk három hosszú csíkra. A csíkoknak körülbelül 10x30 centis daraboknak kell lenniük.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Tegyünk egy réteslapcsíkot egy tiszta konyharuhára, széleit kenjük meg olvasztott vajjal, majd az egyik végére kanalazzunk egy-két kanálnyit a hideg tejberizsből. A réteslap széleit hajtsuk rá a rizsre, majd óvatosan göngyöljük fel.

Tegyük egymás mellé a megtöltött roládokat egy sütőlemezre, kenjük meg a tetejét olvasztott vajjal, majd forró sütőben 170-180 fokon 10-12 perc alatt süssük aranysárgára.

Ha elkészült tálaljunk belőle két darabot egy nagy tányérra, tetejét szórjuk meg porcukorral, és kanalazzunk mellé a kedvenc lekvárunkból.