Christy Turlington gyógyíthatatlan betegsége

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: HölgyfórumA betegség neve emphysema, vagyis tüdőtágulás, amely a modell esetében még viszonylag korai stádiumában van. Annak ellenére, hogy a sztármodell kemény dohányos volt éveken keresztül, a betegség mégis váratlanul érte és megdöbbentette, mivel a diagnózis felállítása előtt öt évvel már abbahagyta a dohányzást.

A híres Calvin Klein-modell akkor vált dohányzásellenes aktivistává, amikor 1997-ben apja tüdőrákban meghalt. Ő maga 13 éves volt, amikor füstölni kezdett, és egészen 26 éves koráig naponta egy doboz cigarettát szívott el.

Az emphysema az alveolusok megnagyobbodását és pusztulását jelenti. Az alveolus az a léghólyagocska a hörgők végén, amelynek falán át történik a gázcsere a tüdőben.

Christy Turlington hivatalos honlapjahttp://christy.turlington.com/A dohányzás tényeihttp://www.sfact.com/dohanyzasrol/tenyek.htmlA dohányzás által kialakuló megbetegedésekhttp://mindenkinek.medicentrum.hu/ed/0/do/diseases/dsmoking/?f=d_complication&d=1_description

Az emphysema vagy tüdőtágulás egy komoly, hosszasan elhúzódó betegség, amely rendszeres orvosi kezelést igényel, és nem lehet véglegesen megszüntetni. Következtében a tüdő fokozatosan elveszti rugalmasságát, amely aztán a hörgők roncsolódásához vezet, amely akadályozza a gázcserét az aleveolusokban, a levegő bennreked, és friss oxigén sem juthat be kellő mennyiségben. Az alveolusok falának roncsolódása csökkenti a gázcserét bonyolító kapillárisok számát, és egyre kevesebb friss oxigén jut a vérbe. A légzés egyre nehezebbé válik, a normál légzésre is nagy energiákat kell fordítnia a szervezetnek, aminek következtében a beteg testsúlya csökken.