Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Egert 25 fős képviselő-testület irányítja. A mandátumok közül 15 közvetlenül, 10 pedig kompenzációs listáról kerül kiosztásra. Az 1998-as választáson a baloldali pártok szereztek többséget és a polgáremster, Nagy Imre is az MSZP-SZDSZ jelölte volt. Némileg kiegyenlítette viszont az erőviszonyokat, hogy az önkormányzati testületbe bejutott civil szervezetek képviselői gyakran támogatták a jobboldali pártokat a szavazások során.

A képviselő-testület összetétele jelenleg a következő:

jelölő szervezetképviselők száma
MSZP10
Fidesz7
Egri Lokálpatrióta Egylet2
FKGP1
MIÉP1
MSZP-SZDSZ1
Munkáspárt1
SZDSZ1
Független1

A mostani választásra két nagyobb szövetség jött létre. A Fidesz Löffler Erzsébetet indítja a polgármesterségért az MDF, a Szövetség az Egriekért, az MKDSZ, az Egri Lokálpatrióta Egylet, a Fidelitas és az Egri Végvár Polgári Körök Fóruma támogatásával. A jelöltállítást éles viták előzték meg, mert a jobboldali szövetség eredetileg Társsy Józsefet jelölte volna, de a helyi polgári körök közvélemény-kutatásaiból az derült ki, hogy Löfflert többen támogatnák. Ekkor a Fidesz országos választmánya megvonta a jelöltállítás lehetőségét a helyi pártszervezettől és saját hatáskörében, az egri pártszervezet megkérdezése nélkül döntött Löffler indításáról.

Az MSZP ismét a négy éve megválasztott Nagy Imrét indítja a polgármesteri posztért az SZDSZ támogatásával . A korábbi választásokhoz hasonlóan önálló polgármesterjelöltet állít a Munkáspárt is Vasas Joachim személyében, aki négy éve 5 százalékot szerzett a polgármester-választáson.

Az alábbi pártok és civil szervezetek állítottak kompenzációs listát Egerben:

Centrum
FKGP
MIÉP
MSZP-SZDSZ
Munkáspárt
Nyugdíjasok Választási Egyesülete
Szövetség az Egriekért - Fidesz - Egri Lokálpatrióta Egylet - MDF - MKDSZ