Melegvizes óriásplakáttal tüntetnek

Vágólapra másolva!
Köszönjük, Mitnyan polgármester úr, hogy 9 hideg hónapig nem volt melegvizünk! - ezt a feliratot helyezték el egy XII. kerületi társasház lakói a felállványozott épület homlokzatára. A lakók szerint a kerületi polgármester mindent megtesz azért, hogy ne tudják felújítani a ház elöregedett kazánját és fűtésrendszerét. A felújítást egy építési cég vállalta, cserébe azért, hogy az épület felső szintjén 20 új lakást alakíthasson ki. A polgármesteri hivatal szerint sem építészeti, sem városképi szempontok szerint nem építhetők újabb szintek a ház tetejére.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A Moszkva tér és a Déli pályaudvar között található társasház 2000 júliusában kötött szerződést a tetőtér értékesítésére és beépítésére, cserébe a rossz állapotban lévő ház teljes műszaki felújításáért. Mivel a házban 5 lakás a XII. kerületi önkormányzat tulajdona, ezért ehhez a megállapodáshoz az önkormányzat belegyezésére is szükség volt, így a polgármester aláírásával született meg a szerződés. Az építési engedély kiadását azonban már elutasította az önkormányzat.

Nem sokkal ezután teljesen leállt a ház melegvíz-ellátó rendszere, ezért a lakók személyesen a polgármesterhez fordultak segítségért, ám kérelmükre egy évvel később sem kaptak választ.

Időközben kiderült, hogy mivel a XII. kerület is tulajdonos a házban, nem dönthet az építési engedély kérdéséről. A Fővárosi Közigazgatási Hivatal ezért független hatóságként a III. kerületi önkormányzatot kérte fel, hogy járjon el az ügyben. A III. kerület megadta az építési engedélyt, ezt azonban a XII. kerületi polgármester megtámadta. A Fővárosi Bíróság idén június 3-án úgy döntött, hogy az építkezést nem lehet folytatni, az ügy ezért hamarosan a Legfelsőbb Bíróság elé kerül. A lakók viszont állítják: mivel fellebbeztek a Fővárosi Bíróság határozata ellen, a jogerős döntésig mindenképpen szabályosan építkezhetnek.

A jelenleg is felállványozott ház lakói szerint az elöregedett épület felújítását egyedül a polgármester hátráltatja, neki "köszönhetik", hogy 2001 júliusától 9 hónapig egyáltalán nem volt meleg vizük. Az építést végző cég már megkezdte a felújítást, legalábbis megelőlegezett néhány felújítási munkálatot a ház lakóinak, így mára már megoldódott a meleg víz kérdése, és fűtés is lesz néhány nap múlva. A házban lakó, többségében nyugdíjas emberek azonban a felújítás költségeit nem tudják kifizetni, ezért látták úgy, hogy jó megoldás lenne a felújításért cserébe a tetőtér értékesítése - mondta az [origo]-nak az egyik lakó, Asztalosné Tákos Katalin.

A XII. kerületi önkormányzat sajtósa, Tikász Mariann azzal indokolta a kerület ellenállását, mert a helyi részletes rendezési terv előírásainak nem felelne meg, ha a szóban forgó épület tetejére két emeletet ráépítenének. Ezt a ház műszaki állapota sem teszi lehetővé. Ugyanakkor a kerület felajánlotta, hogy egy emeletet ráépít a házra, kártalanítja az építkezést már korábban megkezdő építési vállalkozást és felújítja az épületet, ezt az ajánlatot azonban a lakók nem fogadták el Az önkormányzat sajtósa szerint jelenleg engedély nélküli építkezés folyik a házban, a ház jogásza azonban állítja: nincs jogerős határozat az építkezés leállítására.

A ház lakói közleményükben kitérnek arra, hogy az üzenettel nincsenek politikai céljaik, ugyanakkor nem szeretnék, ha a polgármesteri címért a Fidesz-MDF-MKDSZ színeiben induló Mitnyan Györgyöt újraválasztanák.