Választási botrány Jászladányban

Vágólapra másolva!
Roma politikusok és tisztviselők is elítélik a jászladányi polgármester feleségét, amiért indul a cigány kisebbségi önkormányzati választásokon. Dankóné dr. Makai Gabriella viszont azt állítja: azért indul a helyhatósági választásokon, mert véleménye szerint az eddigi roma vezetők káros hatással voltak a község életére.
Vágólapra másolva!

A települési önkormányzattal évek óta több kérdésben is éles vitában álló Jászladányi Cigány Önkormányzat képviselőjének jelöltette magát a minap a helyi polgármester felesége és a község békétlenségét okozó magániskola egyik tanára is. Dankóné dr. Makai Gabriella a Roma Sajtóközpontnak elmondta, indulására a jelenlegi roma vezetés szerinte a község életére káros tevékenysége adott okot. Makai Gabriella úgy látja, az Alkotmány és a választási törvény lehetőséget biztosít arra, hogy induljon a cigány önkormányzati mandátumért: "nem én alkottam a törvényeket" - tette hozzá. A polgármester felesége szerint a választások előtt még korai lenne konkrét roma programokról beszélni, de közölte: a romáknak rá kell arra jönni, hogy csak tanulással és munkával tudnak a mostani helyzetükön változtatni.

"Elítélem mindazokat, akik - bár az idevonatkozó jelenlegi törvények ezt lehetővé teszik - etnikai hovatartozásuktól függetlenül más kisebbségek színeiben indulnak a választásokon" - nyilatkozta az ügy kapcsán Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyi államtitkára. Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman szerint ez a történet is azt igazolja, hogy a választójogi törvényt sürgősen meg kell változtatni, mert csak akkor lehet véget vetni a visszaéléseknek.

"Hazánkban bárki cigánynak vallhatja magát, de nem lehet mindenki az" - mondta Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. Horváth Aladár, a kormányfő tanácsadója szintén elítéli a kialakult helyzetet, úgy véli, a polgármester felesége visszaél a magyarországi választási joggal. Kolompár Orbán, a Baloldali Roma Összefogás képviselője felszólítja a jászladányi polgármesternét, hogy azonnal lépjen vissza az indulástól, szerinte Dankóné szégyent hoz a magyarországi romákra.

Kállai László, a cigány önkormányzat vezetője megdöbbentőnek tartja Dankóné indulását, véleménye szerint Jászladány lehet az októberi választások szégyenfoltja. Kállai hozzáfűzte, nemzetközi választási megfigyelőket hívott a településre, akik már jelezték: október 20-án ellátogatnak a településre.

Ahogy arról a Roma Sajtóközpont korábban beszámolt, a közigazgatási hivatal többek között a roma képviselet egyetértésének hiányában semmisítette meg a roma diákok szegregálása érdekében létrehozott alapítványi iskola működési engedélyét. Ezért a magániskola megnyitásáért már többször is demonstráló szülők arra készülnek, hogy olyan kisebbségi önkormányzatot választanak, amely valószínűleg nem gördít majd akadályokat a szegregáló tanintézmény újraindítása elé.

S. Kállai Szilvia, Roma Sajtóközpont