Vágólapra másolva!
XVI. Benedek pápa áldásával kezdte meg olaszországi körútját az olimpiai láng, amely 140 városon át több mint 11 ezer kilométert megtéve január 26-án érkezik meg Torinóba.
Vágólapra másolva!

"Remélem, ez a fáklya mindenkit emlékeztet arra, hogy békességben és barátságban éljünk egymás mellett, hiszen ezt jelképezi az olimpia" - mondta Vatikánban a katolikus egyházfő.

Nem sokkal korábban Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnök gyújtotta meg a lángot, amellyel elsőként Stefano Baldini, a 2004-es athéni olimpia maratoni bajnoka futott. A fáklya még egy napot tölt a fővárosban: a béke szimbólumaként az ősi rivális AS Roma és az SS Lazio labdarúgócsapatának két kiválósága, Francesco Totti és Paolo Di Canio fut majd vele.

A fáklyát november 27-én, a hagyományoknak megfelelően az ókori játékok helyszínén, Olümpiában gyújtották meg, majd ezt követően 2006 km és 534 váltás után Fani Halkia, a női 400 méteres gátfutás tavalyi ötkarikás győztese futott be vele az első újkori olimpia központi arénájába, az athéni Panathinaikó Stadionba.