Vágólapra másolva!
Különösen izgalmas szakaszát éljük a futballszezonnak, a másodvonalbeli bajnokságok jó részében már bajnokot avattak, az éves rendszerű pontvadászatok legtöbbje elindult, a topligákban pedig épp most gyorsulnak fel az események. Pár héten belül kiderül, melyik csapat lesz az angol, a német, a francia, a spanyol és az olasz bajnok, mely klubok léphetnek ki a nemzetközi porondra - és az is, hogy melyek kezdik a következő idényt a másodosztályban. Most ez utóbbi témát boncolgatjuk.

A legrosszabb helyzetben az olasz kiscsapatok érezhették magukat a rajt pillanatában, hiszen a három "újonc" korántsem volt velük egy kategóriába sorolható: a Juventus FC, a Napoli és a Genoa a topligák legerősebb feljutótrióját alkotta, ennek megfelelően most is mindhárom az első tízben foglal helyet a Serie A tabelláján.

Ez azt jelentette, hogy biztosan három másik klubnak kell alászállnia a Serie B-be, és a "Melyik a leggyengébb első osztályú olasz csapat?" vetélkedőbe a vártnál több egyesület szállt be.

A Reggina, a Livorno, az Empoli FC, a Siena, a Catania és a Cagliari mellé felsorakozott a Parma FC és a Torino is. Közülük még bárki kieshet, de nagy igazságtalansága lenne a sorsnak, ha az egyik a Cagliari lenne: a szárdok 2007-et egy 5-1-es vereséggel zárták Firenzében (akkor mindössze két győzelem állt a csapat neve mellett), majd a tavasz folyamán hét meccset is megnyertek, amiben nagy szerepe volt az új edzőnek, Davide Ballardininek és a téli igazolásoknak, például a Spanyolországból hazatért Marco Storari kapusnak.

A második számú torinói csapat látszatra igen erős kerete ellenére még mindig a kiesés ellen küzd, jó jel, hogy múlt hét óta azzal az edzővel, aki már tavaly is megmentette a Bikákat a nagyobb kudarctól. Gianni de Biasi idei szereplése különösen érdekes, hiszen az olasz tréner ebben az idényben már egy másik, jó eséllyel kieső topligás együttest is irányított.

A Levante UD 2007 nyarán, változtatva korábbi játékospolitikáján, a francia futballisták helyett az olasz labdarúgók leigazolását kezdte preferálni, így a középpályás Damiano Tommasi mellé szerződtette a hátvéd Bruno Cirillót, a kapus Storarit és a Serie A-ban a 2006-2007-es idényben 19 gólig jutott csatárt, Christian Riganót.

A "minden csapatrészbe egy olaszt!" stratégia még azután sem vált be, hogy októberben De Biasi személyében a kispadra is itáliai mester került, a valenciai kiscsapat már matematikailag is kiesett a Primera Divisiónból, időközben szegény, jobb sorsra érdemes Tommasi ismét honfitárs nélkül maradt a klubnál.

A másik spanyol kieső szinte biztosan az újoncként elbukó Real Murcia lesz, de jó esélye van a búcsúra a legutóbbi idényben még nyolcadik helyen zárt Recreativo Huelvának is, viszont a Segundából bajnokként feljutott Real Valladolid sem érezheti biztonságban magát.

Sok csapat drukkol azért, hogy az előbb említett klubok essenek ki (helyettük), köztük olyan patinás együttesek, mint a Real Zaragoza és a pár nappal ezelőtt edzőcserét végrehajtott Valencia CF. Ha a nagy nevű egyesületek megússzák a kiesést, azt csakis annak köszönhetik majd (a saját jó szereplés helyett), hogy akadt három, még az övékénél is reménytelenebb gárda, és ez nem csak Spanyolországban jellemző trend.

Franciaországban a Paris-SG, Németországban pedig a Borussia Dortmund köszönhetné a bennmaradását az előbb felhozott érvnek, ha egyáltalán sikerül a bennmaradás - a franciák fővárosi alakulata ugyanis jelenleg is kiesésre áll és csak két újonc, a teljesen reménytelen, biztos búcsúzó FC Metz és a Pauletáékkal azonos pontszámmal álló RC Strasbourg tartózkodik mögötte.

Előtte viszont olyan patinás klubok foglalnak helyet, mint az AS Monaco, az RC Lens, az AJ Auxerre, a kupagyőztes FC Sochaux és a tavalyi bronzérmes Toulouse FC. Nagyobb bajban tehát aligha voltak történetük során a piros-kékek, és ez igaz a Borussia Dortmundra is, amely az eddig lejátszott fordulókban tíz góllal többet kapott, mint az utolsó helyezett MSV Duisburg.

Hogy az utóbbi 20 év leggyengébb bajnoki szereplése sem elég a sárga-feketéknek egy kieső helyhez a Bundesligában, arról olyan csapatok tehetnek, mint az újoncként túl gyenge játékoskerettel indult Hansa Rostock és MSV Duisburg (a Zebráknak egyenesen el van átkozva a stadionjuk, otthon csak két, míg idegenben öt mérkőzést nyertek!), a standard kiesőjelölt kategóriába tartozó Arminia Bielefeld és Energie Cottbus, valamint a meglepően "harmatos" 1. FC Nürnberg.

Tomás Galásekék azonban piskóták a Derby Countyhoz képest, a Kosok ugyanis az eddig lejátszott 35 fordulóban összesen egy győzelmet tudtak felmutatni a Premier League-ben, ezzel az öt topligát egybevéve is a leggyengébbek a mezőnyben.

Forrás: Getty Images

Emanuel Villa és a Derby csúnyán padlóra került ebben a szezonban

Hét szép esztendő után minden bizonnyal búcsúzik az élvonaltól a menet közben a klubhoz kötődőknek szép élményeket szerzett Fulham FC, a harmadik kieső helyre azonban jó néhányan pályáznak.

Az újonc Birmingham City a feljutás utáni azonnali visszaesést valósíthatja meg, a Reading FC kiesésével az a közismert mondás igazolódhatna be, hogy az újoncok számára mindig a második szezon a legveszélyesebb.

Ezzel pedig jó eséllyel megmenekül négy olyan gárda (Wigan Athletic, Middlesbrough FC, Sunderland AFC, Bolton Wanderers), amelyeknek egyetlen rossz szava sem lehetne egyébként, ha a mutatott játék alapján egy osztállyal lejjebb sorolnák.

www.infosport-focivilag.hu