Vágólapra másolva!
Bejelentette visszavonulását David Beckham. A Paris-Saint Germainnel múlt vasárnap francia bajnokságot nyert angol középpályás további három országban is aranyérmet ünnepelhetett: Angliában a Manchester Uniteddel, Spanyolországban a Real Madriddal, az Egyesült Államokban pedig a Los Angeles Galaxyvel ért fel a csúcsra. A 38 éves játékossal a nyáron hosszabbítani akart a PSG.

Beckham karriere képekben

Az angol válogatott egykori csapatkapitánya május 2-án volt 38 éves, és múlt vasárnap aranyéremhez segítette a Paris Saint-Germaint, amely 19 év után tudott ismét francia bajnokságot nyerni.

Ezzel Beckham lett az első angol labdarúgó, aki négy országban is bajnokságot nyert, korábban a Manchester Uniteddel, a Real Madriddal és a Los Angeles Galaxyvel is sikerült a bravúr.

A 115-szörös válogatott játékos hamar beilleszkedett a párizsi sztárcsapatba, olyannyira, hogy a klub szerette volna meghosszabbítani a szerződését, a januárban érkezett Beckham azonban úgy érezte, hogy eljött az ideje a visszavonulásnak.

Forrás: AFP/Patrick Hertzog
Egy manchesteri képen az idén szintén visszavonuló Alex Fergusonnal (még több kép)

"Nagyon köszönöm a PSG-nek, hogy lehetőséget adna nekem a folytatásra, de úgy gondolom, hogy most, a legmagasabb szinten futballozva jött el az ideje, hogy befejezzem a pályafutásomat" - nyilatkozta Beckham. "Ha gyerekkoromban valaki azt mondja, hogy trófeákat fogok nyerni a gyerekkori csapatommal, a Manchester Uniteddel, hogy büszke csapatkapitánya leszek az angol válogatottnak, és több mint száz meccsen pályára lépek benne, és hogy a világ legnagyobb csapataiban fogok futballozni, akkor azt válaszoltam volna, hogy ez csak egy ábrándozás. Nagyon szerencsés vagyok, hogy sikerült ezeket az álmaimat valóra váltani."

Beckham így egy időben fejezi be a pályafutását egykori mentorával, a Manchester United-menedzser Alex Fergusonnal, aki 1992. szeptember 23-án, a Brighton elleni Ligakupa-meccsen küldte először pályára az akkor 17 éves angolt. A MU-val hat bajnoki címet, két FA-kupát és egy Bajnokok Ligáját nyert, 1997-ben az év legjobb fiatal játékosának választották.

Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard
Párizsban játékosként is komolyan számoltak vele (még több kép)

Glenn Hoddle angol válogatottjában 1996 szeptemberében debütált. Karrierje mélypontja az 1998-as vb volt, amelyen piros lapot kapott, miután belerúgott a földön fekvő Diego Simeonéba, aki előzőleg megrúgta őt. A vb után egész Anglia Beckhamet hibáztatta a nyolcaddöntős kiesés miatt, de 2001-ben sikerült visszaállítania a renoméját, amikor a görögök elleni vb-selejtezőn az ő fantasztikus szabadrúgásgóljával harcolták ki az angolok a továbbjutást. 115 válogatottbeli szereplésével ő lett Anglia legtöbbször bevetett mezőnyjátékosa.

2002. augusztus 14-én végig pályán volt a Zalaegerszeg elleni BL-selejtezőn, amelyen Koplárovics Béla góljával 1-0-ra nyert a magyar csapat. A visszavágón 5-0-ra nyertek Beckhamék, ő rúgta a MU második gólját.

A középpályás hosszú éveken keresztül az Old Trafford Stadion egyik legnagyobb kedvence volt, de nemcsak hatalmas munkabírásával, mértani pontosságú beadásaival, illetve életveszélyes szabadrúgásaival került a középpontba, hanem a magánéletével is. Felesége az a Victoria Adams, aki a kilencvenes évek közepén rendkívül népszerű Spice Girls nevű lánybanda egyik tagja volt. A brit média kapcsolatuk kezdetétől még inkább kiemelt figyelemmel kísérte az ekkor már Spice Boynak nevezett középpályás minden mozdulatát, ez pedig óriási reklámértéket jelentett számára. Ezt (is) kihasználva az egyik legismertebb személyiség lett az egész világon, így reklámbevételeinek is köszönthetően hosszú évekig a legjobban kereső futballista volt. Az idevonatkozó rangsort még az idén is vezette.

Forrás: MTI/EPA/Peter Foley
Beckham-szobor az Államokban (még több kép)

Beckham 2003 nyarán a Real Madrid kedvéért otthagyta az Old Traffordot, a Spanyolországban eltöltött négy szezonjából az utolsóban sikerült aranyérmet nyernie. Madridból a Los Angeles Galaxyhez igazolt, az Egyesült Államok focibajnokságát 2011-ben és 2012-ben is megnyerte a csapattal. Kölcsönben kétszer szerepelt az AC Milanban is, amellyel megfordult Budapesten. A 2009 áprilisában a Ligaválogatott elleni, 5-2-re megnyert meccsen Kabát Péterrel összekapott, a magyar csatár a barátságos találkozó után azt mondta: "Kicsit szájba vertem Beckhamet."

Népszerűségét jól mutatja, hogy a tavalyi londoni olimpia előtt az egyik legnagyobb esélyesnek tartották arra, hogy ő gyújtsa meg a lángot a megnyitóünnepségen, végül azonban csak a lánc egyik tagja lett a műsorban.

Januárban jelentette be, hogy a Paris Saint-Germainben folytatja pályafutását, és a fizetését - amely sajtóhírek szerint heti 150 ezer font (körülbelül 51 millió forint) - egy gyermekeket segítő jótékonysági alapítványnak ajánlotta fel. Beckhamet még kétszer - ha Carlo Ancelotti edző is így gondolja - láthatjuk focizni: a PSG a bajnokságban a Brestet fogadja, végül a Lorient otthonába látogat.

http://www.youtube.com/v/JqaLBYcBi1E?hl=hu_HU&version=3


David Beckham
születési idő, hely: 1975. május 2., Leytonstone (Nagy-Britannia)
posztja: középpályás
válogatottság/gól: 115/17
klubjai: Manchester United (1992-1995), Preston North End (1995), Manchester United (1995-2003), Real Madrid (2003-2007), Los Angeles Galaxy (2007-2012), AC Milan (2008/2009, 2009/2010, mindkétszer kölcsönben), Paris Saint-Germain (2013)
legjobb eredményei: Bajnokok Ligája-győztes (1999), klubvilágbajnok (1999), angol bajnok (1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003), spanyol bajnok (2007), angol FA Kupa-győztes (1996, 1999), amerikai bajnok (2011, 2012), francia bajnok (2013), spanyol Szuperkupa-győztes (2003).