Vágólapra másolva!
A téli átigazolási időszak legnagyobb szenzációját egy pénzmozgás nélküli üzlet jelentette. A Paris-SG ingyen szerezte meg David Beckhamet, aki nem is annyira a pályán, mint inkább azon kívül segítheti a párizsiak terveit.

Beckham ugyan január 31-én írt alá a PSG-hez, de még legalább két hét, amíg vége pályára léphet a csapatban. A klub sportigazgatója, Leonardo ugyanis kijelentette, hogy az angol középpályás a csapattal tart a Valencia elleni BL-nyolcaddöntő első mérkőzésére február 12-én, de az edzéseket csak egy nappal később kezdi meg.

Mindez tökéletesen mutatja, hogy a PSG nem elsősorban sportszakmai okokból igazolta le a 37 éves világklasszist, hiszen a kezdő csapatba aligha fér majd be - viszont marketingszempontból rendkívül hasznos a klub számára.

A csapatba nem fér be

A Qatar Sports Investments (QSI) 2011 nyarán vette meg klubot, azóta több mint 250 millió eurót költött játékosvásárlásra. Az arab tulajdonosok gyakorlatilag a teljes keretet lecserélték, sőt, időközben már több új futballistától meg is váltak. Olyan, a pályafutásuk csúcsán lévő, posztjukon a világ legjobbjai közé tartozó labdarúgók érkeztek, mint Thiago Silva vagy Zlatan Ibrahimovic, illetve vagyonokat fizettek ki rendkívül tehetséges, már jelenleg is nagyon sokra tartott játékosokért, mint Javier Pastore, Marco Verratti vagy Lucas Moura.

Forrás: AFP/Remy Gabalda
Ibrahimovic gyorsan beilleszkedett, és ahogy a Milanban, úgy a PSG-ben is ontja a gólokat

Beckham megszerzése sportszakmai szempontokból nehezen védhető, hiszen már 37 éves (a Ligue 1 legidősebb mezőnyjátékosa lesz), és az elmúlt éveket az MLS-ben töltötte, amely bármennyire is fejlődik, színvonalában még mindig messze van a rangosabb európai bajnokságoktól, sokkal kisebb fizikai megterhelést jelent, mint a francia élvonal.

Ráadásul Beckham taktikai szempontból sem passzol a PSG-be: Carlo Ancelotti rendszerint 4-4-2-et játszat, támadó felfogású, villámgyors szélsőkkel és két defenzív középső középpályással. Beckham így kakukktojás: maga is elismerte, hogy sohasem a gyorsaság volt a fő erénye, középső középpályásként pedig aligha tudja kiszorítani a rengeteg labdát szerző Blaise Matuidit, Thiago Mottát vagy Verrattit - akik közül eleve csak ketten férnek be a csapatba.

Még leginkább egy amolyan Pirlo-féle mélységi irányítóként képzelhető el, ami nem is lenne idegen gondolat Ancelottitól, de a mindössze a szezon végéig maradó Beckham kedvéért aligha módosít az alaptaktikán.

Pozitív üzenet

Mindez persze nem jelenti azt, hogy Beckham ne lehetne majd hasznos tagja a keretnek. A hatalmas rutinja nagyon jól jön, arról nem is beszélve, hogy példa értékű hozzáállása, profizmusa mekkora hatással lehet a sztárallűröktől nem mentes csapattársakra. Zlatan Ibrahimovicot már aligha lehet nevelni, de Javier Pastore, Verratti vagy Lucas Moura számára sokat jelenthet, ha azt látják, hogy Beckham milyen keményen hajt az edzéseken, soha nem késik el a tréningről és mindig maximálisan betartja a házirendet.

Forrás: AFP/Franck Fife
A mez, amely Párizsban is jól fog fogyni

A katari tulajdonosok számára azonban Beckham üzleti és marketingszempontokból volt a legfontosabb. Mivel szabadon igazolható volt, így bármikor megszerezhették volna a tavasz során, de a PSG-nél szándékosan úgy időzítettek, hogy az üzletet az átigazolási időszak utolsó napjaiban jelentsék be - amikor sokkal nagyobb a médiafigyelem.

A sajtótájékoztatón Beckham a legjobb formáját hozta: jól fésült volt, folyamatosan mosolygott, tréfálkozott, a fizetését pedig felajánlotta egy jótékonysági intézménynek - ennél pozitívabb képet már nem is lehetett volna mutatni a klubról. Ráadásul Beckham még mindig a világ egyik legismertebb futballistája, hatalmas a népszerűsége Ázsiában és immár az Egyesült Államokban is, a jelenléte pedig a PSG ázsióját is növeli.

Az egyik francia szaklap, a So Foot így fogalmazott: "Beckham segíteni fogja a klubot, hogy előretörjön az ázsiai és az amerikai piacon, igazi példakép lesz a fiatal játékosok számára, meggyőzhet más focistákat, hogy Párizsba igazoljanak, összességében növeli a PSG-brand értékét". Arról egy szót sem írtak, hogy hány gólt szerezhet, vagy hány gólpasszt adhat.

www.globalsoccerapp.com