Vágólapra másolva!
"Abbahagyni? Soha! Ha kell, a ringben halok meg" - nyilatkozta a jövő héten 45. születésnapját ünneplő Evander Holyfield, aki sporttörténelmi tettre készül szombaton: amennyiben Moszkvában legyőzi a hazai közönség előtt szereplő Szultan Ibragimovot, ő lesz az első olyan profi ökölvívó, aki ötödszörre is világbajnoki címet szerez a királykategóriában.

A tizenegy gyerekes Holyfield pályafutása leginkább egy hollywoodi történetere emlékeztet. Fénykorában számtalan nagy csatát ért meg, sosem tért ki senki elől, megküzdött korának valamennyi nagyságával, többek között legyőzte George Foremant, Mike Tysont, Larry Holmest és Riddick Bowe-t, egyedül Lennox Lewist nem tudta felülmúlni, ellene egy döntetlen a legjobb eredménye.

1990-ben nyerte el első világbajnoki övét - a Tyson-érát általános meglepetésre megtörő James Buster Douglast ütötte ki -, ezt követően még háromszor ért fel a csúcsra, ám a régi szabályt figyelmen kívül hagyva esze ágában sem volt ott abbahagyni, aminek eredményeképpen az új évezredben több súlyos vereséggel írta ki magát súlycsoport uralkodói közül.

2004-ben, a Larry Donaldtól kapott drasztikus verés után New York állam sportbizottsága egészségügyi indokokra hivatkozva eltiltotta az ökölvívástól, Holyfield azonban nem adta adta fel, és két év alatt kiharcolta a visszatérés lehetőségét, amely egyfelől persze tetszett a rajongóknak, másrészt sokan sajnálkozva szemlélték a lankadatlan törekvést, ahogy az egykori nagy bajnok minden követ megmozgat saját legendájának lerombolásáért.

Holyfield azonban tudta, mire képes, és bár igazán nagy kaliberű ellenféllel nem találkozott, egy év alatt mind a négy mérkőzését magabiztosan megnyerte, így - ha Ruszlan Csagajev betegsége miatt némi szerencsével is - de megkapta a lehetőséget, hogy valóra váltsa a többség által kezdetben szkeptikusan fogadott álmát, hogy ötszörös világbajnok legyen.

Forrás: MTI

Holyfield szívósságát, harcolni akarását, illetve tündérmesébe illő visszakapaszkodását az újságírók szívesen hozzák kapcsolatba a filmtörténet leghíresebb bokszolójával, Rocky Balboával, és mint legutóbb kiderült, maga Holyfield is szívesen von párhuzamot saját pályafutása és a Sylvester Stallone által megformált karakter között.

"Kezdettől fogva erőt merítettem Rocky történetéből. A filmekben ő volt az a srác, akinek sem a beszédében, sem a megjelésében, de még a boksztudásában sem volt semmi vonzó. De mentálisan hihetetlenül erős volt, és soha nem adta fel, nem számított, hányszor ütötték le, vagy hogy mindenki esélytelennek tartotta" - elemzett Holyfield.

További hasonlóság, hogy akárcsak Rockynak a sorozat negyedik részében, neki is Moszkvában kell megküzdenie a hazai közönség támogatását élvező ellenfelével, habár Szultan Ibragimov cseppet sem emlékeztet a szteroidbomba Ivan Drago alakjára, lévén - Holyfieldhez hasonlóan - meglehetősen kis termetűnek számít a nehézsúlyúak között.

Szultan IbragimovEvander Holyfield
Születési idő: 1975. március 8. Születési idő: 1962. október 19.
Születési hely: Tljarata, Dagesztán, OroszországSzületési hely: Atmore, Alabama (USA)
Magasság, testsúly: 188 cm, 100 kg Magasság, testsúly: 187 cm, 100 kg
Profi mérlege: 21 győzelem (17 KO), 1 döntetlen Profi mérlege: 42 győzelem (27 KO), 8 vereség, 2 döntetlen


A 32 éves címvédő ugyanakkor minden bizonnyal kemény feladat elé állítja majd veterán kihívóját, hiszen technikás, agresszív stílusú, remek képességű balkezes ökölvívó, aki könyörtelen testütő hírében áll. Szokatlanul sok időt tölt a mérkőzésre való elméleti felkészüléssel, jól használja ki a magasságából és hosszabb karjaiból adódó lehetőségeket, ráadául őserő rejlik benne, amely balegyeneseivel és jobbhorgaival félelmetessé teszi. Szakemberek szerint a jelenlegi nehézsúlyú mezőny egyik legígéretesebb bunyósa, így várhatóan rendkívül érdekes mérkőzést vív majd minden hájjal megkent, sporttörténelmi tettre készülő Holyfielddel, aki ráadásul egykor a példaképe volt.

"Gyerekként Holyfield meccsein nőttem fel, csodáltam, fantasztikus dolog, hogy egy ilyen legenda ellen léphetek ringbe. Ugyanakkor a szorítóban félre kell tenni ezeket a dolgokat" - mondta az orosz.

Az összecsapást magyar idő szerint szombat 21 órától rendezik meg a moszkvai Hodinka Arénában.