Vágólapra másolva!
Az ír válogatott az Eb-selejtezők legutóbbi kettős fordulójában előbb Szlovákiában, majd Csehországban lépett pályára, és a két meccsen szerzett egy ponttal el is szálltak továbbjutási reményei. Az első találkozón gólt is szerző középpályás, Stephen Ireland a második mérkőzésen már nem lépett pályára, mivel családi gyász érte - még ha nem is pontosan ugyanolyan, mint azt először állította.

A 21 esztendős futballista még tizenévesen mutatkozott be a Manchester City felnőtt csapatában, és hamar alapember lett a gárdában, aminek köszönhetően 2006 januárjában az ír nagyválogatottban is debütálhatott.

A nemzeti tizenegyben meglehetősen eredményesen futballozott, hiszen az Európa-bajnoki selejtezők során a legutóbbi játéknap előtt három gólnál járt, ráadásul találatai meglehetősen fontosak voltak, hiszen San Marino és Wales ellen is győztes gólt ért el.

A szeptember 8-i, Szlovákia elleni kvalifikációs mérkőzésen így már negyedik találatát ért el az Eb-selejtezők során, amivel az írek házi gólkirályának számít, és teljesítményéről sok mindent elárul, hogy ezt a négy gólt összesen hat válogatott meccsen érte el.

Elmondható tehát, hogy az ír nemzeti csapatban Ireland kulcsfigurának számít, éppen ezért a szövetségi kapitány, Steve Staunton aligha örült, amikor a pozsonyi mérkőzés után azt a hírt kapta a szövetség egyik dolgozójától, hogy a középpályás nagymamája elhunyt.

Erről Ireland barátnője, Jessica értesítette a szövetséget, és miután a futballista visszahívta párját, arra kérte a szövetségi kapitányt, hogy engedje őt haza, mivel a megboldogult, aki az anyai nagyanyja volt, nagyon közel állt hozzá, és ötéves korától kezdve ő nevelte fel.

Staunton természetesen elengedte a focistát, aki számára az ír szövetség különgépet bérelt, hogy hazautazhasson. Egy nappal később azonban kiderült, hogy a szóban forgó nagymama, bizonyos Patricia Tallon egyáltalán nem hunyt el, hanem életben van, mire a szövetség felhívta a már otthon, Corkban tartózkodó Irelandot, aki kissé zavartan annyit mondott, hogy félreértés történt, és a másik nagymamája halt meg. Újabb két nap elteltével aztán arra is fény derült, hogy ez a nagyszülő is él és egészséges, mire Ireland végre előállt az igazsággal.

Mint kiderült, barátnője, Jessica elvetélt, és ebben a szituációban szerette volna, ha párja mellette van, a futballista pedig a fenti hazugságokat találta ki, hogy a szövetségi kapitány hazaengedje őt. A középpályás klubja, a Manchester City hivatalos honlapján egy hosszú nyilvános levélben kért elnézést az érintettektől: a nagyszüleitől, a válogatottól és klubjától is, miközben köszönetet mondott a megértésért, amit Staunton tanúsított iránta.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Ireland kap-e valamilyen büntetést a szövetségtől vagy a Manchester Citytől viselkedése miatt, de az biztos, hogy nem ő az első futballista, akit hazugságon érnek. A legemlékezetesebb eset alighanem a mali középpályásé, Mohamed Sissokóé, aki még 2004 augusztusában késve érkezett vissza akkori klubjához, a Valencia CF-hez a válogatottól a Szenegál elleni vb-selejtező után, és ezt azzal indokolta, hogy egy másik meccsen is pályára lépett.

Forrás: EPA

Sissoko (fekete mezben) olcsón megúszta a hantázást

Állítása szerint 48 percet töltött a pályán a Kenya elleni barátságos találkozón, amelyet Mali 1-0-ra nyert meg, ám ilyen találkozót soha nem rendeztek. Mint kiderült, Sissoko Franciaországban a beteg édesapját látogatta meg, és olcsón megúszta a dolgot, hiszen a Valencia szakvezetője, Claudio Ranieri még csak meg sem büntette.

A West Ham United középhátvédje, Anton Ferdinand idén márciusban mondta azt klubjának, hogy a Wight szigetén élő beteg nagymamáját szeretné meglátogatni, és ezért kihagyna pár edzést. Ehelyett azonban az Egyesült Államokba repült, hogy ott egy nagy bulival ünnepelje meg 22. születésnapját. Természetesen ez sem maradt titokban, és Ferdinand 45 ezer fontos pénzbüntetést kapott edzőjétől, Alan Curbishley-től.

Nem úszta meg ilyen olcsón a veterán francia középpályás, Youri Djorkaeff, aki az Egyesült Államokban, a New York Red Bulls csapatában futballozott, és 2006 nyarán egyhónapos pihenőt kért, hogy beteg édesanyja mellett lehessen Franciaországban. Minden bizonnyal a családját is meglátogatta, de július elsején már az egész világ láthatta, amint a Franciaország-Brazília világbajnoki negyeddöntőn a lelátón ül, és szorít a gall gárdának...

Djorkaeff ezt követően még visszatért a klubhoz, és játszott is pár meccsen, de októberben sérülés miatt bejelentette visszavonulását, miután a Red Bulls bejelentette, hogy a következő idényre nem tart rá igényt.