Az amerikai ligákban mindenki folytatást akar, de senki nem tudja, hogyan

Milwaukee Bucks v Los Angeles Lakers GettyImageRank2 SPORT nba BASKETBALL
LOS ANGELES, CALIFORNIA - MARCH 06: LeBron James #23 of the Los Angeles Lakers backs in on Giannis Antetokounmpo #34 of the Milwaukee Bucks during the third quarter at Staples Center on March 06, 2020 in Los Angeles, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Harry How/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány terjedése természetesen az észak-amerikai sportoknak sem kegyelmezett. A baseball-bajnokság (MLB) és a fociliga (MLS) épp indulásra készen állt, a hokisok (NHL) és a kosarasok (NBA) pedig az alapszakasz hajrájára fordultak volna rá. Március elején aztán már lehetett sejteni, hogy egyik sem kezdődhet, vagy folytatódhat a megszokott mederben, jöttek az alternatív forgatókönyvek, de nem lehetett elkerülni az elkerülhetetlent. Miután Rudy Gobert, a Utah Jazz francia centere pozitív tesztet produkált, az NBA azonnali hatállyal felfüggesztette a bajnokságot, egy nappal később pedig az NHL is szünetet hirdetett. Megpróbáltuk röviden összeszedni, hol tart most a helyzet, és mi várható a jövőben.

A folytatással kapcsolatos bizonytalanság március óta valamennyire megváltozott: míg a hónap elején és közepén mindenki (ahogy az egész világ) a sötétben tapogatózott a járvány alakulását illetően, addig most már megfigyelhetőek bizonyos tendenciák. Ugyanakkor a kirakós legfontosabb eleme, a vakcina továbbra is hiányzik, ezért tervezni még mindig majdnem a lehetetlennel egyenlő. Miközben továbbra is az emberi élet és az egészség védelme a legfontosabb, a profiligák és a csapatok számára már az is végzetes lehet, ha a félbeszakított szezonokat még zárt kapus meccsekkel sem tudják befejezni. Mert ez az egy legalább biztos: egy ideig nézők nélkül kell megrendezni az eseményeket.

Tovább bonyolítja a képletet az Egyesült Államok és Kanada jogrendszere.

Előbbinél az államok, utóbbinál a tartományok rendelkeznek önálló törvényhozási jogkörrel, így például az egyik állam hiába adna zöld utat a folytatásra, ha a másik azt mondja, hogy lassan a testtel. Éppen ezért úgy tűnik, ha az NBA és az NHL szeretné úgy befejezni ezt az idényt, hogy lesz bajnokavatás, azt valószínűleg csak úgy lehet kivitelezni, hogy a csapatok a lehető legkevesebbet utazzanak és érintkezzenek másokkal. Ezt pedig úgy lehet megoldani, hogy központo(ka)t hoznak létre a meccsekhez, ahol a hátralévő részt lejátsszák.

Több város is jelezte, hogy szívesen vállalja a feladatot, például a 2010-es téli olimpia helyszíne, Vancouver bejelentette, hogy vendégül látná az egész NHL-t, de Ontario, Florida és Arizona is bejelentette, hogy a járványt kezdik korlátok közé szorítani, emiatt a különböző sportlétesítmények megnyithatnak, természetesen szigorúan ellenőrzött körülmények között, létszámstoppal.

A bajnoki címre is esélyes Colorado Avalanche csapatánál akadt a legtöbb fertőzött játékos az NHL-ben Forrás: AFP/2020 Getty Images/Matthew Stockman

Ehhez persze ismerni kellene a folytatás forgatókönyvét, ami viszont nincs meg, úgyhogy nézzük először, mi történt eddig a hokisoknál, és hol tart jelenleg a tervezés.

Március 12-én a liga azonnali hatállyal felfüggesztette a játékot, az alapszakaszból csapatonként 9-12 mérkőzés volt hátra. Később öt játékos (ketten az Ottawa Senatorsból és hárman a Colorado Avalanche-ből) adott pozitív tesztet, valamint a Sens két stábtagja is megfertőződött. Azóta mindenki felgyógyult és egészséges, új esetet pedig nem regisztráltak. Ez a feltétel tehát adott az újrakezdéshez, igaz, azóta nem végeztek tesztet mindenkin, ez pedig kötelező lenne, mielőtt bárki újra jégre lépne akár edzésen is. A helyzet viszonyt továbbra sem biztonságos, így az NHL egyelőre semmilyen céldátumot nem jelölt ki:

nincs hivatalos álláspont a felkészülési időszak kezdetére, az első tétmeccsre, a bajnokavatásra, de még a jövő évi szezonkezdetre sem.

A 2020-as draft időpontja körül is óriási a cirkusz, amelyet szeretnének előrébb hozni annak ellenére, hogy még az alapszakasz sem ért véget, tehát a végső sorrendet sem lehet megállapítani. Amit már biztosan tudunk, hogy a 2020-21-es idényben nem lesznek európai tétmeccsek, és azt is kőbe lehet vésni, hogy 2020 decemberénél előbb nem fog elrajtolni a következő szezon. Hogy ez nézőkkel, vagy nélkülük történik-e majd, az leginkább a vakcinától függ.

Gary Bettman, az NHL komisszárja folyamatosan egyeztet a klubtulajdonosokkal Forrás: AFP/2019 Getty Images/Bruce Bennett

Az is egyértelmű, hogy a liga és a tulajdonosok is szeretnék "normálisan" befejezni a mostani szezont. Amennyiben ez nem sikerül, úgy legalább 1 milliárd dollárt buknának, ha igen, úgy a veszteséget talán a felére lehet csökkenteni. Az NHL farmligájában, az AHL-ben megunták a bizonytalanságot, és a napokban törölték a hátralévő részt, igaz, ott közel sem forognak ekkora pénzek. Mindenesetre az ottani játékosoknak a kilépő interjúkon azt tanácsolták, álljanak készenlétben és számoljanak úgy, hogy az NHL-ben még van esély a rájátszásra.

Az NHL a törléssel nem csak rövid távon szorulna meg, ugyanis a következő szezon fizetési sapkáját az előző bevételei alapján szabják meg.

Az már most egyértelmű, hogy jövőre esni fog a sapka, ami miatt több csapat is bajba kerülhet, hiszen az élő szerződésekkel rendelkező játékosok miatt túllépné azt. Így szinte elkerülhetetlen egyes hokisok, főleg a sztárok esetében a szerződések átstrukturálása (ez egyébként az NBA esetében is így van).
Nem csoda, hogy mindenki elkötelezett a folytatás mellett, az NHL második embere, Bill Daly a közelmúltban optimistán nyilatkozott a TSN Radiónak erről, bár konkrétumokat nem igazán említett.

Ugyancsak fontos kérdés, hogy a folytatás miként valósulna meg. Az alapszakaszt normál körülmények között egy tizenhat csapatos rájátszás követné, négy győztes meccsig tartó párharcokkal. Ezt azonban ki lehet zárni, főleg amiatt, mert korántsem biztos, hogy az alapszakasz hátralevő részét le fogják játszani.

Egy nagyobb, 20-24 csapatos minitorna már valószínűbbnek tűnik, ennek a forgatókönyvét azonban még ki kell dolgozni.

Ahogy azt is, miként viszik vissza a tengerentúlra azokat az európai légiósokat, akik a pandémia elején hazamentek. Kanadában Justin Trudeau miniszterelnök kijelentette, hogy továbbra is érvényben van a kéthetes karantén azokra nézve, akik belépnek az ország területére, viszont a sportligákkal hajlandó alternatív megoldásban gondolkodni.

Hasonló a szituáció az NBA-ben is. Itt is voltak pozitív tesztek (összesen 10 játékosnál, többek között Kevin Durantnél), és ugyanannyira homályos a közeli jövő, mint a hokisoknál. Adam Silver, a liga komisszárja a napokban jelentette be, hogy a folytatást/törlést 100%-ban eldöntő bejelentésre is 2-4 hetet kell még várni, addig folyamatosan monitorozzák az eseményeket.

Adam Silver további 2-4 hét gondolkodási időt kért a liga számára Forrás: AFP/Glyn Kirk

Ez azt jelenti, hogy utána kezdődhetne a felkészülés, azaz július elejénél előbb semmiképp sem láthatnánk NBA-meccseket.
Mindenesetre közben egyre több csapat kezdi megnyitni az edzőközpontokat, amelyet viszont egyszerre csak egy sportoló és egy edző vehet igénybe.

A CBC információi szerint a liga közvélemény-kutatást végzett a játékosok körében, akik egyöntetűen szeretnék a folytatást. Ez persze nem is csoda, mert összesen mintegy 850 millió dollárt veszíthetnek azzal, ha elkaszálják a szezont. Volt egy ennél exkluzívabb tanácskozás is, méghozzá a liga legnagyobb sztárjai között. A Játékosok Szakszervezetének elnöke, Chris Paul által indított konferencia-beszélgetésen LeBron James, Kevin Durant, Steph Curry, Kawhi Leonard, Damian Lillard, Giannis Antetokounmpo, Anthony Davis és Russell Westbrook vettek részt, akik szintén arról nyilatkoztak, hogy játszani szeretnének. Durant esetében ez mondjuk elég érdekes, ő ugyanis Achilles-szakadásból lábadozik, és akkor sem lépne pályára, ha lenne még szezon.

Akárcsak az NHL-ben, itt is egy független helyszínen csaphatnak össze a csapatok, egyelőre Las Vegas a legfőbb jelölt az eseményre, szigorúan zárt kapuk mögött.

A folytatás létszámára és lebonyolítására viszont még az NBA-nek sincs terve, bár ott könnyebben lehetne alkalmazni a tizenhat csapatos playoffot, a keleti konferenciában ugyanis szinte biztosan eldőlt az első nyolc kiléte, és nyugaton sem volt olyan szoros a harc, mint a korábbi években. Persze egy ilyen huszárvágás ellen biztosan tiltakoznának a lemaradó csapatok, úgyhogy erre is olyan megoldást kell találni, amivel a legkevesebb érdeket sértik.

Giannis Antetokounmpo (balra) első, LeBron James negyedik bajnoki címét szeretné megszerezni - még 2020-ban Forrás: AFP/2020 Getty Images/Harry How

Egyelőre világosan látni, hogy sokkal-sokkal több a félbeszakított szezonokkal kapcsolatban a kérdés, mint a megoldás. Immáron több mint két hónapja tart a szünet, és valószínűleg még ugyanennyi ideig fog, már ha számolhatunk folytatással. Sokan kételkednek benne, de ne felejtsük el:

ha csak parányi jele is van annak, hogy az emberi egészség nem forog kockán, akkor a prioritási listán azonnal a pénz veszi át az első helyet. És ha a pénz diktál, akkor lesz folytatás.

Némileg tisztábban lehet látni az MLB és az MLS esetében, ahol "csak" a szezonrajtot kellett elnapolni. A csapatok edzőközpontjai már itt is megnyitottak, az MLB-ben pedig a tulajdonosok állítólag megegyeztek abban, hogy július 1-jén induljon a rövidített alapszakasz.
Az egész helyzet eddigi nyertese az NFL, ahol egy meccset sem kellett halasztani vagy törölni, mindössze a draftot tartották meg online, az viszont nézettségi rekordot döntött. A liga a múlt héten kiadta a 2020-as alapszakasz menetrendjét, amelyet úgy terveztek meg, hogy semmilyen halasztás vagy csúszás nem szerepel benne.

Megfigyelhető tehát, hogy miként a világ is próbál felocsúdni a történtekből, úgy a sportélet is igyekszik felvenni a fonalat.

Európában több focibajnokság is újraindul a napokban-hetekben, ez pedig optimizmusra adhat okot Észak-Amerikában is. Igaz, ott jóval komplikáltabb és több tényezős művelet a folytatás kérdése, de sem a sportolók, sem a pénzükhöz a végtelenségig ragaszkodó tulajok nem szeretnék, hogy törölni kelljen a szezont (tisztelet a kivételnek, például Mark Cubannek). Persze azt is szem előtt kell tartani, hogy itt nem csak a játékosok épségéről van szó: szinte minden csapat stábjában van olyan ember, aki a veszélyeztetett korosztályhoz tartozik, gondoljunk csak a világ legjobb kosáredzőjére, Gregg Popovich-ra.

Egy ideig még ne is várjunk konkrétumokat, mert bár az idő szorítja a vezetőket, ők megpróbálják a lehető legtovább húzni a végső döntés meghozatalát. Akárcsak eddig, úgy ezután is naponta látunk majd egymásnak megfelelő és egymással ellentétes véleményeket, pletykákat és híreket is, de ez az egész járványhelyzetre igaz. Aki az amerikai sportok szerelmese, az legyen türelemmel, és próbálja meg a jó oldalát nézni: ha nem vágják el a szezont, akkor végre nyáron is nézheti kedvenceit.