Milyen újdonságot vásárolhatnak idén a háziasszonyok?

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép

Olcsóbb mosógéptípusok, újfajta háztartási eszközök,

vitamindúsabb konzervek


A háziasszonyok munkájának megkönnyítésére évről évre új háztartási árucikkeket hoz forgalomba a kereskedelem. Megnéztük, milyen új háztartási gépeket, edényeket, milyen élelmiszeripari cikkeket vásárolhatnak a háziasszonyok az őszi hónapokban. A tavasszal megrendezett korszerű háztartási kiállításon bemutatták a legújabb kisgépek, edények mintadarabjait. Nagyon megnyerték a háziasszonyok tetszését a kiállított árucikkek, amelyeknek nagy része az idén az üzletekbe kerül.

A legkeresettebbek a mosógépek,

amelyekből eddig nem tudtuk kielégíteni a keresletet. Ősszel kétfajta mosógép került a boltokba. Az egyik: kézi meghajtású gép 640, a másik ugyancsak kézi meghajtású, gáz segítségével önállóan felmelegíti a vizet is - s az ára 750 forint. Kézi, hosszú nyelű padlókefélő 120, korszerű kávédaráló 80, törökkávé-daráló 100, vízturbinás hab- és krémkeverőgép (vízcsapra szerelhető és a víz hajtja) 120 forintért vásárolható a közeljövőben. Új formájú, hajtókarral ellátott paradicsompasszírozó 40, többmintás tésztakiszúró 8 forintba kerül majd. Érdeklődéssel várják a háziasszonyok a fali fregolit, az azbeszt kályhaellenzőt és a kétkerekű bevásárlókocsit - 90 forint - amely megkönnyíti az áruk szállítását. Az elektromos gépek közül ismét kapható lesz az elektromos hűtőszekrény, bár ebből a keresletet még az idén nem tudjuk teljesen kielégíteni. Ezenkívül elektromos pecsenyesütő, törpesütő és cikcakk-varrógép kerül az üzletekbe. Új edényeket is hoznak forgalomba. Ilyen lesz például a zománcozott szeletsütő.

Állandó kísérletek folynak újabb,

korszerűbb háztartási gépek előállítására is. Most dolgoznak az elektromos mosogatógép és a gyors-tojásfőző mintadarabján, 1957-re tervezik a víznyomásos burgonyahámozó gép és a vízcsapra szerelhető egyszerű edénymosogató gép gyártását.
Sok új árut készítenek a konzervgyárak, hogy több tápláló, vitamindús ételt biztosítsanak a téli, tavaszi hónapokra. Üdítő italnak és védőitalnak is lehet majd használni az enyhén ízesített vitamindús paradicsomkészítményt, amely fél kilogrammos dobozokba kerül az üzletekbe. Ezenkívül még többfajta, úgynevezett vitaminosított konzerv készül: savanyúságok, saláták, lecsók, vegyes ízek és dzsemek.

Nagy mennyiségben gyártják a paradicsompaprikából készült pritamint, amelynek félszázalékos vitamintartalma van. A Paksi Konzervgyárban új üzemrészt állítottak fel a pritamin készítésére. A háziasszonyok négyféle lecsó közül válogathatnak majd, s nem lesz hiány főzelékfélékben sem. Különösen nagy mennyiségű zöldborsót és vegyes főzelékkonzervet készítenek gyáraink.

(Tudósítónktól.)