Ambrus: "A Viszkis-kép nem feltétlenül igaz"

Vágólapra másolva!
Ambrus Attila minden vágya, hogy kiléphessen a "viszkis rabló" szerepéből. A világhírű magyar bankrabló büszke a sikereire (amiért sokat köszönhet szerinte a rendőrségnek), de elutasítja, hogy Robin Hoodnak vagy betyárnak címkézzék, és ha szabadul, médiamunkásként bizonyítaná, hogy új ember lett. Részlet a radiocafé 98.6 interjújából.
Vágólapra másolva!

Annak tudatában vagy, vagy érzed annak hatását, hogy médiaszereplő vagy? Van ennek jelentősége most?
Nem tudom, nehéz ezt megítélni. Meggyőződésem, hogy én egy antihős vagyok. Ezt most nem azért mondom, mert valami jópofa dolgot akarok mondani, inkább szeretnék egy Pulitzer-díjat, valahol majd az életben valamit, de ez sajnos... Nyilván ez az életemnek a hozadéka, nem fogom letagadni. Ha lesz gyerekem, el fogom neki mondani, hogy a papa egy kissé túlpörgette magát... Nem tudom... Igazából nem az én feladatom megítélni, hogy ez most jó dolog, ez a szereplés mit hoz, egy biztos: oltári nehéz lesz ebből a beskatulyázott "rabló", "Viszkis" szerepből egyszer majd az életben kimásznom. Sajnos Magyarországon az előítélet egy óriási probléma, azt hiszem, ezzel nem mondtam újat, ismét, és ez az előítélet mindenkit nyomon kísér. Én szeretnék majd egyszer, ha kikerülök, olyan dolgot csinálni, hogy az emberek ne azt mondják, hogy az illető a múltjából próbál megélni, ellentétben számos haknizó, meg nem tudom, milyen emberkékkel, akik a 30 évvel ezelőtti dolgaikból élnek meg. Nem, én olyat szeretnék csinálni, ami aktuális, ami az adott helyzetben szól, vagy nem szól, nem azt, hogy 30 évvel ezelőtt kiraboltam öt bankot.

Hogyan éled meg, hogy kikerültél az országból, és, mondhatjuk, nemzetközileg is érdekes lettél? Mennyire a személyiséged része ez?
Az én esetemben nem hiszem, hogy tudatosságról lehet beszélni, ugyanakkor meggyőződésem, és bármikor fogom vállalni, hogy lehet, hogy amiatt kerültem előtérbe, hogy a személyiségemben vannak olyan jegyek, ami nem feltétlenül egy gonosz embert takar. Tehát talán ilyen lightosabb fickó vagyok, tehát nem tudom. Az, hogy nem alkalmaztam erőszakot, az is szerepet játszik, hogy különböző teátrális eszközökkel csináltam, amit csináltam, ez is szerepet játszott. Aztán a szökésem, nyilván az is, az igazságtalanság miatt, mert voltaképpen azért szöktem meg, nem azért szöktem meg, mert kurvára jó dolog a műanyagot beleégetni az ember kezébe, meg hát tényleg ott is - már elnézést, de - pinahajszálon múlt az életem, tehát elég komoly kihívásnak voltam kitéve, amikor lecsúsztam a francon. És akkor én azt gondoltam, hogy ezek az apró dolgok nyilván hozzájárultak ahhoz, hogy én kikerültem. Természetesen ez nem rajtam múlt, hanem a szerencse, a sors, szóval rengeteg tényezőnek az összessége az, hogy én Amerikában vagy mit tudom én bárhol... A világ 38 országában, pontosan nem tudom, hogy mennyiben, leadták ezt a sorozatot. Ettől függetlenül meggyőződésem, hogy én csak egy epizód vagyok ennek az egész történetnek a részeként, tehát ahogy mások mondják, a dolgok generálódtak, tehát elindult egy folyamat, és az önmagát generálta, és kialakult egyszer csak az Ambrus Attila.

Tudod most már tudatosan módosítani a rólad kialakult médiaképet, vagy spontán működik, tőled függetlenül, a falakon kívül?
Igyekszem bizonyos tudatosságot belevinni a dologba, és itt elsősorban nem arról van szó, hogy megtértem - nem tértem meg, hanem megvilágosodtam, és rájöttem arra, hogy az a fajta világkép, amit én üzentem, hogy hú de jó buli, hogy elmegyek és kirabolok három bankot, az nem feltétlenül jó. És most a tudatos szereplés mögött egyfajta PR-érték is van, tehát próbálom magamat, úgymond, újból felépíteni, tehát itt erről szól az egész. Nem arról szól, hogy én most milyen fasza gyerek vagyok, és mennyire exhibicionista, nem. Nem tagadom, hogy mindenki meg van áldva egy bizonyos szereplési vággyal, én is szeretem magamat, de elsősorban az üzenete az egésznek az, hogy megpróbálom újból felépíteni magamat, és új emberként igyekszek majd, ha eljutok oda, megjelenni.

Az interjú vágott verziója október 18-án 16 órától, a vágatlan változat pedig október 22-én 10 órától hallható a rádiocafé 98.6-on. Az interjú teljes szövege és hanganyaga október 22-én 12 órától elérhető az [origo] oldalain.