Kínában állami monopólium lesz a VoIP-telefon

Vágólapra másolva!
A 450 millió internetezővel rendelkező országban állami monopóliummá teszik a számítógép és telefon, vagy telefon és telefon közötti VoIP-használatot, aminek már a tervei is sokak felháborodását váltották ki.
Vágólapra másolva!

A kínai információs és távközlési minisztérium december eleji közleménye szerint "az illetékes hatóságokkal együttműködve" készül "lesújtani az illegális VoIP, vagyis internetes telefonszolgáltatókra", amelyben egy telefonszámot is közzétettek, amelyen az ország lakosai jelenthetik be az ilyen visszaéléseket. Az internet szabályozásáért is felelős minisztérium a hírügynökségnek nem kommentálta, mi számít pontosan illegális VoIP-szolgáltatásnak, de a Beijing Morning Post című napilap szerint a kormány csak az állami távközlési szolgáltatóknak engedné meg, hogy PC-ről hagyományos telefonra irányuló, vagy telefonkészülékek közötti hangszolgáltatást biztosítsanak.

A pekingi napilap Xi Guohua miniszterelnököt idézte ezzel kapcsolatban, aki csak a PC és PC közötti VoIP-telefonálást engedélyezné más cégek számára. A kormány tervei kedvezőtlenül érintenék a Skype és más fizetős VoIP-alkalmazás felhasználóit, amelyek az állami távközlési vállalatoknál jóval olcsóbban, körülbelül tizedáron kínálnak percdíjakat a nemzetközi hívásokhoz.

Az országban már több sikeres VoIP-cég is elindult, ezek egyikét, a UUCallt 2009 októberében állították le azzal a váddal, hogy illegális webes telefonszolgáltatást nyújt. A cég idén februárban indította újra szolgáltatását Hongkongból.

A kormány tervezett rendelkezései az állami monopóliumok védelmét szolgálják a Pekingi Egyetem egyik távközléssel foglalkozó professzora szerint, és a politikai ellenzékkel szembeni fellépést is segítheti, ha nem működnek az országban ilyen nehezen ellenőrizhető szolgáltatások. Más kínai elemzők szerint a lépést a terjedőben lévő telefonos csalások kivédésének szándéka vezérelhette, mivel az országban terjedőben van, hogy bankok vagy állami szervek képviselőinek adják ki magukat csalók telefonon keresztül.

Az AFP szerint az internetes telefonszolgáltatók betiltásának tervei ellen már most sokan tiltakoztak a Netease.com nevű portálon, főleg azért, mert az állam ezzel figyelmen kívül hagyja az állampolgárok tömegeinek érdekeit. A legnagyobb VoIP-cég, a világszerte 25 millió aktív felhasználóval rendelkező Skype képviselői eddig nem reagáltak a fejleményekre.