Üzleti titkok ellopásával vádolják a Google-t

Vágólapra másolva!
Egy amerikai cég azzal vádolja a Google-t, hogy az csupán azért szerződött vele, hogy ellophassa online hangtovábbítási technológiáját.
Vágólapra másolva!

A nemrég csődeljárásért folyamodott Voip Inc. nevű társaság a New York-i Legfelsőbb Bíróságon nyújtott be keresetet a Google ellen. Vádjai szerint a társaság még 2005-ben a VoiceOne nevű leányvállalalatán keresztül "Click to Call" elnevezésű, szabadalmaztatott technológiáját elérhetővé tette a Google számára. A megoldás segítségével egy honlapon lévő linkre kattintva közvetlenül felhívhatják az interneten keresztül például egy e-bolt működtetőjét.

A VoiceOne 2005 és 2007 között működtette a Google oldalain elérhető internettelefonos szolgáltatásokat, ám a keresőcég 2007-ben szerződést bontott a társasággal. Erre a Google indokai szerint azért került sor, mert a VoIP Inc. nyilvánosságra hozta, hogy a Google az ügyfele, pedig a megállapodás értemében ezt az információt bizalmasan kellett volna kezelnie.

A VoIP Inc. vádjai szerint a Google csupán azért kötött szerződést a társasággal, hogy hozzáférjen a társaság szolgáltatásainak belső részleteihez, például a szolgáltatást kiszolgáló szoftverek forráskódjához. A keresőcég ugyanis még 2006-ban közös vállalkozást hozott létre hasonló szolgáltatások működtetésére az eBay-jel, illetve az aukciósház tulajdonában lévő Skype-pal. A VoIP Inc. többek közt üzleti titkok ellopásával és a versenyjogi törvények megsértésével vádolja a Google-t, amelyen egyebek mellett pénzbeli kártérítést szeretne bevasalni. A társaság 2009-ben egy Los Angeles-i bíróságon is hasonló keresetet nyújtott be, de ezt a társasággal szemben folyó csődeljárás miatt már megsemmisítették.