Újból megbüntették a kartellező LCD-gyártókat

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság után most a kínai állam rótt ki komoly büntetést az áraikat titokban egyeztető képernyőgyártó cégekre, többek közt a Samsungra és az LG-re.
Vágólapra másolva!

A kartellezés miatt bírság kiszabására jogosult kínai hatóság a Samsungra összesen mintegy 3,5 milliárd forintnak, a rivális LG-re pedig mintegy négymilliárd forintnak megfelelő büntetést rótt ki - adta hírül a CNet amerikai technológiai hírportál. A két legismertebb gyártó mellett a kínai kormány négy tajvani cégre, a Chi Mei Optoelectronicsra, az AU Optronicsra, a Chunghwa Picture Tubesra, és a HannStar Display cégre is összesen 12 milliárd forintnak megfelelő bírságot szabott ki.

A kínai hatóságok vizsgálatai szerint a gyártók 2001 és 2006 között titokban rögzítették az általuk gyártott, és helyi tévégyártóknak továbbértékesített LCD-partnerek árait. A büntetés részeként a megbírságolt cégeknek közel hatmilliárd forintnak megfelelő összeget kellett visszafizetnie a kartellezés miatt rosszul járt tévégyártó cégek számára.

A most megbüntetett cégek közül több társaságot - többek közt az LG-t és a HannStart - két évvel korábban az Európai Unió versenyhatósága is megbüntette kartellezésért. Tavaly decemberben a Samsung, az LG-t és más tévégyártó cégeket még a laposképernyők előtti, katódsugárcsöves tévék képcsöveinek árának a kilencvenes évektől a kétezres évek közepéig tartó titkos fixálása miatt büntette meg az Európai Bizottság.