Fél óra alatt célba érnek az Amazon drónjai

Amazon drón
Vágólapra másolva!
Az Amazon nagyon komolyan veszi a drónok általi termékkiszállítást: a cég szerint a robotok mindössze 30 percen belül juttathatják el az árut a vásárlókhoz.
Vágólapra másolva!

Csupán 30 percre van szüksége az Amazon drónjainak ahhoz, hogy célba juttassák a rendelt terméket. A cég már jövőre elindítaná az új szolgáltatást, mely eleinte csak a Prime fiók előfizetőinek volna elérhető.

Még nem tudni, mely városokban lehetne drónos szállítást kérni, de a szakértők New Yorkot, Chicagót és Philadelphiát tartják esélyes starthelyszíneknek.

Az Amazon már jövőre drónokkal juttatná célba a csomagokat. Forrás: Amazon

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) a múlt héten tartott egy ülést a kereskedelmi drónok bevezetésével kapcsolatban. A hivatalos szabályozás még kidolgozás alatt áll, legkorábban jövő nyárra készülhet el, és amint meglesz, az Amazon egyből elérhetővé teszi az egyelőre szokatlan szállítási módot.

Új szabályozás kell

Az FAA egyszer már állást foglalt az Amazon 2013-ban bejelentett tervével kapcsolatban: a jelenlegi szabályok értelmében egy kereskedelmi robotkopter legfeljebb 120 méteres magasságban repülhet lakatlan terület felett,

a pilótának pedig mindig látótávolságban kell maradnia.

Ez a regula azonban keresztülhúzza a webáruház ambiciózus terveit, mindjárt két okból. Egyrészt a drónokra pont a zsúfolt nagyvárosokban lehet igazán szükség, ahol egy futár elakadhat a forgalomban, a posta pedig elkeverheti a rendeléseket.

Másrészt az Amazon teljesen önvezérelt robotokban gondolkodik, melyek a beépített számítógépük segítségével számítják ki a legoptimálisabb útvonalat, sőt,

egymással is folyamatosan kommunikálnak.

Az Amazon ezért kezdeményezett újabb tárgyalásokat az FAA-val, melyek eredménye 2016-2017 között ölthet formát egy hivatalos szabálykönyv keretében.