Botrányok után betiltották a Big Brother Africát

Vágólapra másolva!
Malawiban lekerül a műsorról a Big Brother, amelynek összafrikai változata a kontinens több más országában is botrányt okozott. Malawi az első állam, ahol a politikai vezetők nem elégedtek meg az erkölcstelennek bélyegzett műsor kritizálásával.
Vágólapra másolva!

Nem sugározhatja tovább a holland licence alapján készített Big Brother Africá-t Malawi állami tévéje, mert az ország parlamentje károsnak tartja a sorozatot. A politikai döntéshozó testület úgy döntött, hivatalos határozatot hoz a valóságshow betiltásáról, hogy biztos legyen, az állami pénzből fenntartott csatorna nézői többé nem láthatják a sokat bírált sorozatot.

A valóságshow megszüntetését követelő politikusok szerint a szigorú döntésre a műsor elfogadhatatlan tartalma miatt volt szükség; a Big Brother-t ellenző képviselők azt mondják, a legnagyobb problémát az okozza, hogy a sorozatban túl sok a szex.

Taylor Nothale, a malawi parlament médiabizottságának elnöke azt állítja, rengeteg panasz érkezett hozzá a műsor miatt, a Big Brother különösen a szülőket háborította fel. Nothale szerint Malawi lakói úgy érzik, a valóságshow erkölcstelen magatartásra bátorítja a fiatalokat. "Iszonyatos képekkel terhelik a nézőket; ezek a felvételek megrontják gyermekeink erkölcsét" - mondta a bizottsági elnök.

A Big Brother iránti ellenszenv erősségét jellemzi, hogy átmenetileg a kormányzó erők és az ellenzék egy oldalra állt. "Azt akarjuk, hogy a kormány állítsa meg ezt a képtelenséget a tévében" - mondta Gwanda Chakuamba, a malawi ellenzék vezetője.

A műsor beszüntetését elrendelő, eddig példátlan döntést a magyarországnyi területű és népességű Malawi lakóinak hite is befolyásolhatta. Az egykori brit gyarmat lakóinak többsége mélyen vallásos keresztény, a régi, helyi vallások követői és a muszlimok kisebbségben vannak - írja a BBC.