Véres valóságshow ellen a katolikus egyház

Vágólapra másolva!
Botránysorozat kíséri az olasz miniszterelnök egyik televízióján közvetített új valóságshow-t, amelyben plasztikai műtétet végeznek a szereplőkön. Több néző és a reklámozó mellett a Szentszék is elítélte a műsort, az olasz televíziós bizottság pedig a római kormányhoz fordult az ügyben.
Vágólapra másolva!

Borzalmasnak, illetve prűdnek tartják egymást a Silvio Berlusconi olasz kormányfő Italia 1 nevű csatornáján sugárzott új valóságshow-ról vitázó felek. A Szike, avagy senki sem tökéletes (Bisturi! Nessuno e' Perfetto) című program - amelyben az önként jelentkező szereplőkön a tévékamerák előtt hajtják végre a kívánt kozmetikai műtétet - hetek óta a legtöbbet kritizált műsor Olaszországban.

Forrás: Mediaset
Platinette és Irene Pivetti, a Szike műsorvezetői

A főműsoridőben sugárzott programban néhány hete teljes nyíltsággal mutatták be az egyik résztvevő szilikonbeültetéssel járó mellműtétjét. A szike útjára és a kifröccsenő vérre fókuszált képek után az Italia 1 telefonközpontját elárasztották a tiltakozó nézők hívásai. A Condacons nevű befolyásos fogyasztóvédelmi csoport pedig felszólította a római ügyészséget, hogy az obszcénnek nevezett jelenetek miatt vegye fontolóra egy esetleges jogi eljárás megindítását.

A reklámmegrendelők szintén elégedetlenek az Italia 1 műsorpolitikájával. Többen visszavonták hirdetéseiket a Sziké-ből annak tartalma miatt. "Mi egy hagyományokra adó, nyugalmat sugárzó vállalat vagyunk. A jelmondatunk is erre utal, ami úgy hangzik: Jó kezekben vagy" - magyarázta Gianantonio Zanette, az édességeket gyártó Ferrero cég marketingigazgatója akérdésre, hogy miért lenne kínos számukra, ha klipjeiket az új valóságshow idősávjában vetítenék.

A Szike miatt megszólalt az olasz televíziós bizottság is; a testület a kommunikációs minisztériumhoz fordult, arra kérve a tárcát, vizsgálja ki, folytatódhat-e a show főműsoridőben, amikor a családok jelentős része még vacsorázik, közben pedig a szülők és gyerekek a közös asztal mellől együtt tévéznek.

A Vatikán ugyancsak felháborodott a műsor után, amelyet "szennynek" nevezett - írta a Yahoo.

Az Italia 1 munkatársai szerint azonban nem ennyire egyöntetű a kép. A műsor készítői azt állítják, nem csak álszent bírálatokat kaptak, sőt több néző épp azért telefonált nekik, hogy folytassák a műsort. "Hiba lenne úgy tenni, mintha nem léteznének kozmetikai műtétek" - indokolták korábban Berlusconi alkalmazottai az operálós műsor szükségességét.