Lost: ezek tényleg eltűntek

Vágólapra másolva!
Nem minden tévénéző érti, mi történt a szigeten rekedt Lost-csapattal: most fél évig hánykolódik a rozoga lélekvesztő az óceán közepén, vagy mi? Persze a szintén felszívódott medikusoknak is utánamentünk.
Vágólapra másolva!

Sokak számára nyilvánvaló, hogy a sorozatok jobbára évadokból állnak össze. Ha béna a pilot, nem lesz sorozat, ha bejön az első pár rész, akkor maratoni hosszúságú is lehet, mint a Dallas, a Vészhelyzet vagy a Jóbarátok. Az évadok közt pedig több hónap szünet is lehet, nem csak itthon, hanem az Egyesült Államokban is, ahol - és ez nem túl meglepő - a legtöbb tévészéria készül. Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója elmondta, hogy az RTL Klub a Lost esetében igen gyorsan reagált: a magyar nézők igen hamar (talán szokatlanul gyorsan) megkapták a sorozatot, kevéssel annak premierje és az amerikai, egyértelmű siker után. Most várni kell a második évadra: míg a sokkal kevesebb háztartásban fogható AXN nézői itthon már nézhetik, az RTL Klub követői csak ősszel láthatják.

Különben a misztikus témákra fogékony amerikai populációnál olyan nagy siker a sorozat, hogy a minap például könyvesboltokat rohamoztak meg sokan, pusztán azért, hogy megvegyék a Lost egyik epizódjában egy (!) másodpercre látott kötetet. Az ír szerző, Flann O'Brien is nagyot nézne - ha nem halt volna meg negyven éve - a váratlan lelkesedés láttán, ugyanis az történt, hogy a The Third Policeman (A harmadik rendőr) című regényének borítója épphogy felvillant a sorozat egy részében, máris amerikaiak ezrei kutattak utána a helyi könyvesboltokban. Az egyik forgatókönyvíró elkotyogta (talán szándékosan), hogy a könyvet "nagyon különleges okból választották" - de rohamra nem számítottak.

port.hu

Egy másik amerikai sorozat is véget ért az RTL Klubon a napokban, igaz, ez csak ideiglenesen. A Grace-klinika (Grey's Anatomy) kedden kezdett, nem túl impozáns nézetséggel, majd átkerült szerdára, ám a Született feleségek-től kikapott nézettségben - hiába, utóbbi is sikerszéria. Az RTL Klub mindenesetre nem temeti a medikusokat, az első évad hiányzó részeit még nyár előtt levetítik - aztán ki tudja, folytatás talán ősszel.

Kalmár Csaba